Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking van een waterontharder

Waterontharders zetten hard water om in zacht water door het kalkgehalte ervan te verminderen. De meeste waterontharders doen dat volgens het principe van ionenuitwisseling, maar ze kunnen ook werken via omgekeerde osmose of elektromagnetisme. Naast deze verschillende wateronthardingstechnieken, is er ook een verschil in werking tussen de mechanische en elektronische waterontharders. Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Werking naargelang methode van wateronthardingWerking naargelang type waterontharderWanneer is een waterontharder nodig?

 

Werking naargelang de methode van waterontharding

Waterverzachters kunnen hard water omzetten in zacht water kan via ionenuitwisseling, omgekeerde osmose of elektromagnetisme:

 

1. Waterontharder o.b.v. ionenuitwisseling

Waterontharders die werken volgens het principe van ionenuitwisseling komen het vaakst voor. Daarbij worden in een cilinder met harskorrels de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Het water wordt dus effectief ontkalkt door de harskorrels.

Als de harskorrels verzadigd zijn, vermindert hun werking en moet de harscilinder worden schoongespoeld of geregenereerd. Meestal gebeurt dat automatisch via een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de hars en wordt via de riool afgevoerd. Na de regeneratie is de harsfilter schoon en kan de ionenuitwisseling terug optimaal gebeuren. Waterontharders o.b.v. ionenuitwisseling worden als het meest efficiënt gezien.

 

2. Waterontharder o.b.v. omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose wordt leidingwater door verschillende filters en onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan geleid. Daarbij wordt niet alleen kalk, maar worden ook zouten, mineralen en andere verontreinigingen uit het water gefilterd.

Waterontharders die werken via omgekeerde osmose worden daarom vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Bijvoorbeeld in fabrieken of laboratoria, waar volledig zuiver water vereist is. Voor consumententoepassingen zijn ze minder geschikt. Ze vragen meer onderhoud en produceren kleinere hoeveelheden zacht water t.o.v. waterontharders met ionenuitwisseling.

 

3. Waterontharding via elektromagnetisme

Deze methode werkt via sterke magneten die je om de waterleiding moet klemmen. Volgens de fabrikanten van deze magneten zou dat een positief effect hebben op het kalkgehalte van het water waarbij kalk minder snel zou aanslaan. De werking van de magneten is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Het principe van elektromagnetisme verandert namelijk niets aan de samenstelling van het water. Het behoudt steeds dezelfde hoeveelheid magnesium en calcium als voordien. Ondanks de aantrekkelijke kostprijs wordt dit principe van waterontkalking dus het minst aangeraden.

 

⇒ Conclusie: Wat is de beste keuze?

Of waterontharding o.b.v. elektromagnetisme echt werkt is niet wetenschappelijk bewezen. Waterverzachters die werken via omgekeerde osmose zijn dan weer vooral geschikt voor industriële toepassingen. Ze vragen ook meer onderhoud en produceren minder zacht water dan de varianten volgens het principe van ionenuitwisseling.

Een waterverzachter op basis van ionenuitwisseling wordt het meest aangeraden. Het onderhoud ervan is relatief goedkoop en ze werken het meest efficiënt. Bovendien zijn deze waterontharders in staat om grote hoeveelheden hard water om te zetten in zacht water. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende installateurs kan via de offertepagina.

 

werking waterontharder ionenuitwisseling

 

Werking naargelang het type waterontharder

Naast de verschillende manieren van waterontharding, is er ook een verschil in werking tussen de types waterontharders. Dat is meteen ook de grootste factor van invloed op de kostprijs.

 

1. Mechanische waterontharder

Hydraulische of mechanische waterverzachters werken via waterdruk. Daardoor is er geen sprake van bijkomende verbruikskosten. De regeneratie gebeurt tijds- of volumegestuurd. Dus nadat er een bepaalde tijdsperiode verstreken is of nadat een bepaald volume water is verbruikt.

» Richtprijs mechanische waterontharder: Vanaf € 1.000 (incl. plaatsing en excl. btw)
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een mechanische waterontharder kan via de offertepagina.

 

2. Elektronische waterontharder

Elektronische waterverzachters werken op elektriciteit, waardoor er kans is op bijkomende elektriciteitskosten. Door het elektronisch besturingssysteem zijn er verschillende programma’s mogelijk en kan je de regeneratie afstemmen op het waterverbruik.

» Richtprijs elektronische waterontharder: Vanaf € 1.600 (incl. plaatsing en excl. btw)
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een elektronische waterontharder kan via de offertepagina.

 

⇒ Conclusie: Wat is de beste keuze?

Een mechanische waterontharder is niet beter of slechter dan een elektronische waterontharder of omgekeerd. Welke waterontkalker je kiest, zal vooral afhangen van je eigen wensen en beschikbare budget. Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de twee soorten waterverzachters:

Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
RegeneratieTijd- of volumegestuurdHoge flexibiliteit, veel instellingen mogelijk
VerbruikskostenBesturing met waterdruk, geen bijkomende verbruikskostenWerkt op elektriciteit, bijkomende verbruikskosten
OnderhoudMinder onderhoudskostenMeer onderhoudskosten
PrijsVanaf 1.000 euroVanaf 1.600 euro

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een ervaren waterontharder installateur kan je gepast adviseren over het beste toestel op maat van jouw verbruik, behoefte, … Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat via de gratis offerteservice. Of ontdek handige tips voor het kiezen van de beste waterontharder.

 

voorbeeld werking waterontharder

 

Heb ik een waterontharder nodig?

Water met een hoge hardheid bevat veel metaalionen, zoals het bekende magnesium- en calciumcarbonaat. Hard water is niet ongezond, maar heeft wel een nefaste invloed op de levensduur van huishoudelijke apparaten. Hard water zorgt ook voor een minder efficiënt verwarmingsproces waardoor je meer energie zal moeten verbruiken. Die verhoogde stookkosten zijn slecht voor je portemonnee én het milieu.

Natuurlijk kan je regelmatig anti-kalkmiddel in de wasmachine doen, je apparaten ontkalken met azijn of met kalkreiniger aan de slag gaan voor het verwijderen van kalk. Maar het kan ook makkelijker door te kiezen voor een waterontharder. Maar wanneer is een waterverzachter precies aangeraden?

De hardheid van het water wordt in Nederland meestal uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger deze waarde, hoe harder het water. Men spreekt van zacht water bij een getal tot 8 dH, gemiddeld tot redelijk hard bij waarden tussen de 8 en 12 dH en van hard water bij 12 dH of meer. Bij een waterhardheid vanaf ongeveer 12 dH is het aangeraden om een waterontharder te plaatsen. Bij lagere waarden kan je je afvragen of het wel de investering waard is. Al kan je met een waterontharder ook bij deze lagere waarden van heel wat voordelen genieten.

 

Van plan om een waterontharder te laten installeren en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende installateurs via de online offerteservice. Zo kan je makkelijk prijzen, soorten waterverzachters, merken, termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

waterontharder werking

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen