Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektronische waterontharder

Heb je last van kalkaanslag in huis? En heb je een onregelmatig leefritme en ben je veel weg? Dan is een elektronische waterontharder de beste keuze. Zo gaan je huishoudelijke apparaten langer mee en hoef je minder schoon te maken, zonder dat je waterverbruik onnodig omhoog schiet. Hoeveel kost een elektrische waterontharder, hoe laat je deze plaatsen en met welke aandachtspunten hou je rekening? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Elektrische of mechanische waterontharder?
Prijs elektronische waterontharder
Plaatsing elektronische waterontharder
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een elektrische waterontharder?

Wil je een waterverzachter laten plaatsen? Dan is een elektrische aansturing in de meeste gevallen de beste keuze. Maar wat zijn dan de grote voordelen van zo’n elektronische waterontharder? Hieronder een korte samenvatting:

  • Volumegericht regenereren: een waterontharder met elektrische aansturing regenereert volumegestuurd in plaats van tijdgestuurd. Dit betekent dat het regeneratieproces alleen begint als de harscilinder helemaal verzadigd is met kalk en magnesium. Zo bespaar je op water en gaat de de ontharder een stuk langer mee.
  • Moderne technologie: elektrische ontharders zijn gebaseerd op moderne technologie en zijn van hoge kwaliteit. Ook werken ze grotendeels automatisch en zijn ze dus erg gebruiksvriendelijk.
  • Instelbaar: elektronische waterverzachters zijn ook goed aan te passen aan jouw situatie. Zo kan je de gewenste waterhardheid instellen, de regeneratietijd bepalen, …

Wil je een elektronische waterontharder laten plaatsen? Vergelijk dan zeker voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

elektronische waterontharder

 

Elektrische of mechanische waterontharder?

Welke ontharder kies je best: een elektrische of een mechanische? Met beide types ga je kalkaanslag tegen en zet je hard water om in zacht water. Ook moeten ze allebei regenereren of spoelen met zout als de harscilinder is verzadigd met kalk en magnesium. Echter gebeurt dit tijdgestuurd bij mechanische ontharders en volumegestuurd bij elektronische waterontharders. Tijdgestuurd regenereren is een goede keuze als je waterverbruik erg stabiel is, terwijl volumegestuurd regenereren beter is voor huishoudens met een onregelmatiger verbruik.

 

CONCLUSIE: wat is de beste waterontharder voor mijn situatie?

Welke ontharder je best kiest, hangt af van je waterverbruik, woonsituatie, budget, … Maak gebruik van onze gratis offerteservice en profiteer van gericht advies en prijzen op maat van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Ook kan je zo gemakkelijk werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Prijs elektronische waterontharder

Gemiddeld kost een elektronische waterontharder € 1.600 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kosten hangen vooral af van de capaciteit, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, …

LET OP: de kosten voor een elektrische waterontharder kunnen ook variëren van installateur tot installateur. Vergelijk daarom zeker vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

elektrische waterontharder

 

Plaatsing elektronische waterontharder

Er zijn verschillende stappen die een vakman neemt om een elektronische waterontharder te plaatsen. Hieronder een kort overzicht:

  1. Locatie bepalen

    Een elektronische waterontharder moet zijn aangesloten aan een stopcontact, moet goed bereikbaar zijn en mag niet naast een warmtebron zijn geplaatst. Meestal plaatst een vakman de ontharder in de buurt van de watermeter, waar de installatie niet zo veel opvalt.

  2. Elektrische waterontharder installeren

    Is de locatie bepaald? Dan begint een vakman met het installeren van een bypass en de ontharder. Een bypass maakt het mogelijk om de ontharder uit te zetten zonder dat de watertoevoer stopt. Voor de ontharder houdt de vakman rekening met de aanvoer- en retourslang. Deze regelen de watertoevoer van de bypass naar de kranen.

  3. Afvoer en overloop aansluiten

    Vervolgens bevestigt de vakman de ontharder aan de afvoer. Zo kan zout water na het regeneratieproces vlot wegspoelen naar de riolering. Om ervoor te zorgen dat het waterniveau in het zoutvat nooit te hoog is, plaatst de vakman ook een overloopaansluiting.

  4. Elektrische waterontharder opstarten

    Ten slotte is het tijd om de elektrische waterontharder voor het eerst op te starten. Hiervoor volgt hij een vast stappenplan waarbij hij de bypasskraan, aftapkraan en aanvoer- en retourslang afwisselend sluit en opent. Als laatste checkt hij nog het waterniveau in de elektrische waterverzachter.

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar moet je op letten als je een elektronische waterontharder wil aanschaffen? Een kort overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

  • Waterhardheid: meestal is de hoeveelheid kalk en magnesium in water aangegeven met dH op een schaal van 0 – 30. Hierbij is de gemiddelde hardheid 8 – 12 dH, en vanaf 12 dH is een waterontharder aangeraden. Met een elektrische waterontharder kan je ook de gewenste hardheid instellen.
  • Capaciteit waterontharder: je elektrische ontkalker moet genoeg capaciteit hebben voor je woonsituatie, maar te veel is ook niet goed. Dan betaal je namelijk een te hoge aanschafprijs. Stel de capaciteit dus precies af op je waterverbruik en de waterhardheid van je leidingwater.
  • Afvoer: ontharders hebben doorgaans een afvoer naar de riolering nodig, maar de aansluiting is niet altijd makkelijk. Er zijn gelukkig oplossingen om zout spoelwater naar een locatie te pompen waar deze aansluiting wél mogelijk is. Vraag zeker advies aan een professionele installateur!
  • Onderhoud: je moet het zoutvat minstens 1 à 2 keer per jaar bijvullen met zout en je laat de ontharder 1 keer per jaar onderhouden door een vakman. Tijdens dit onderhoud kijkt de specialist naar de waterhardheid, reinigt en test hij specifieke onderdelen (harsen, zoutreservoir, …) en stelt hij de ontharder eventueel nog bij. Zo’n onderhoudsbeurt door een vakman kost gemiddeld € 60.

 

Gericht advies en prijzen op maat = vakman inschakelen

Hoeveel capaciteit heeft jouw elektronische waterontharder nodig? Hoe gaat de plaatsing in zijn werk? En wat is eigenlijk de waterhardheid in jouw huis? Een vakman kan je gericht advies geven op basis van je wensen, budget en woonsituatie. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen