Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder zonder afvoer

De meeste waterontharders beschikken over een afvoer. Die moet het zoute spoelwater naar de riool leiden. Toch bestaan er ook waterontharders zonder afvoer. Hoe zorgen die ervoor dat kalk zich niet afzet op je leidingen? Welke soorten bestaan er en hoeveel kosten ze? En is een waterontharder zonder afvoer even doeltreffend als eentje met afvoer? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten
Prijs
Is het doeltreffend of niet?
Offertes aanvragen

 

Hoe werkt een waterontharder zonder afvoer?

Een waterontharder zonder afvoer werkt op een andere manier dan een toestel met een afvoer. We zetten de 2 belangrijkste kenmerken op een rij:

1.  Het gebruikt geen zout: waterontharders zonder afvoer hebben geen zout nodig. Daarom is er ook geen nood aan een afvoer om zout spoelwater weg te leiden naar de riool.

2. Het zet hard water niet om naar zacht water: via harscilinders zetten waterontharders met afvoer hard water om naar zacht water. Als die cilinders verzadigd zijn met kalk en magnesium is zout water nodig om ze schoon te spoelen (regenereren). Bij een waterontharder zonder (riool)afvoer blijft het water wel hard. Deze toestellen zorgen er wel voor dat de kalk blijft rondzweven in het water en zich dus niet afzet op je leidingen. Hoe ze dat doen, hangt af van het soort toestel.

TIP: uit onderzoek blijkt dat waterontkalkers met afvoer nog altijd het meest betrouwbaar en doeltreffend zijn. Een professionele installateur van waterontharders kan je hierover meer uitleg geven.

 

Soorten waterontharders zonder afvoer

Bij een waterontharder zonder afvoer verdwijnt de kalk niet uit het water. In tegenstelling tot modellen met een afvoer zorgen deze toestellen ervoor dat de kalk blijft rondzweven in het water. Zo vermijd je kalkafzetting op je leidingen. Hoe doen ze dat precies? Die werking hangt af van het soort toestel:

 

1) Waterontharder met CO2-injectie

Een professionele installateur plaatst deze waterontharder zonder afvoer tussen 2 leidingen en koppelt het dan aan een CO2-fles. Als het water door het systeem stroomt, injecteert het toestel dan een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water. Zo lost de kalk op en kan het zich niet afzetten op je leidingen.

Prijs: 1.500 à 2.000, incl. CO2-fles (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Waterontharder met zinken anode

Dit is een gepatenteerd tussenstuk van ION Duitsland (Aquabion) dat vlot op waterleidingen te monteren valt. Deze waterontharder zonder afvoer bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. Door een elektrochemische reactie hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion in plaats van op je waterleidingen.

Prijs: 500 à 1.500 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3) Waterontharder met polyfosfaten

Deze waterontharder zonder afvoer bevat een patroon met polyfosfaatzouten. Als het water door dat patroon stroomt, mengen deze zouten zich met de kalk en het magnesium. Zo voorkomt het toestel kalkafzetting op je waterleidingen. Je kan deze waterontkalker zonder afvoer vlot tussen 2 leidingen laten plaatsen.

Prijs: 100 à 150 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

4) Magnetische waterontharder

Deze waterontharder zonder afvoer kan je gewoon rond de buizen van je waterleiding bevestigen. Het toestel creëert dan een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo zweeft die kalk rond in het water in plaats van zich vast te zetten op je leidingen. Opgelet: de effectieve werkzaamheid van magnetische waterontharders is nooit bewezen.

Prijs: vanaf 30 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat of neem een kijkje in de webshop.

 

5) Keramische waterontharder

Een keramische waterontharder werkt met keramische parels die ervoor zorgen dat kalk in je leidingwater zich gaat binden tot nanokristallen. Die kristallen kunnen zich niet aan je leidingen of huishoudelijke toestellen hechten en stromen dus mee weg naar de riolering. Bij dit systeem verandert de samenstelling van het water niet.

Prijs: 500 à 700 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Laat je informeren door een professionele installateur

Wil je een waterontharder zonder afvoer plaatsen? Vraag dan eerst advies aan een professionele installateur. Die kan je informeren over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen (soort toestel, plaatsing, …). Of kan je geen waterontharder vlakbij een afvoer plaatsen? Dan kan hij samen met jou naar een oplossing zoeken, bv. een pomp om zout spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend prijzen en adviezen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs waterontharder zonder afvoer

De kostprijs van een waterontharder zonder (riool)afvoer hangt in de eerste plaats af het soort toestel. Enkele richtprijzen op een rijtje:

Soort waterontharder zonder afvoerPrijs
(incl. btw en excl. plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.500 à 2000
Waterontharder met zinken anode € 500 à 1.500
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterontharder€ 30 à 500

TIP: deze prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht en vlot toestelprijzen, maar ook installatiekosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Of zoek je een goedkope waterontharder zonder afvoer (bvb. magnetische waterontharder)? Bekijk dan zeker het uitgebreide aanbod in onze webshop.

 

waterontharder zonder afvoer
Voorbeeld van waterontharders met afvoer

Is een waterontharder zonder afvoer doeltreffend of niet?

De werking van waterontharders met afvoer is al uitvoerig bewezen. Die toestellen kunnen de kalkafzetting op je waterleidingen met maar liefst 90% verminderen. Is dat ook zo bij waterontharders zonder afvoer? Uit onderzoek blijkt alvast van niet. Enkel waterontharders met CO2-injectie zouden de werkzaamheid van toestellen met afvoer benaderen. Hun kostprijs ligt wel flink hoger dan bij andere modellen.

Conclusie: wil je zeker zijn van een optimale ontkalking van je leidingen? En dus ook van lagere stookkosten, een langere levensduur van je huishoudapparaten en een verminderd gebruik van detergenten en zeep? Dan is een waterontharder mét afvoer nog altijd de beste keuze. Interesse in zo’n waterontharder? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen