Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterkoeler

Een waterkoeler is dé oplossing om milieu- en prijsbewust om te gaan met je drinkwaterverbruik. Naast het financiële en milieuaspect is een waterkoeler ook erg praktisch. Het zorgt ervoor dat er steeds gekoeld water voorradig is. Alles over de verschillende soorten waterkoelers, de mogelijkheden en prijzen lees je in dit artikel.

Ga snel naar: LeidingwaterkoelerFlessenwaterkoelerUitvoeringenOnderhoud

 

Soorten waterkoelers & prijzen

Binnen het assortiment watercoolers maken we een onderscheid tussen leidingwaterkoelers en flessenwaterkoelers.

LeidingwaterkoelerFlessenwaterkoeler
TafelmodelVanaf ± € 100Vanaf ± € 100
Gemiddelde capaciteit± € 500 - 800 ± € 350 - 700
Grote capaciteit (> 100 liter/uur) ± € 1.200 - 2.500± € 1.000 - 1.700
Waterflessen/± € 0,50 - 0,70 per liter
Huurprijs± € 20 à € 40 per maand
± € 20 à € 40 per maand
» Meer over leidingwaterkoelers» Meer over flessenwaterkoelers

 

1. Leidingwaterkoelers

Leidingwaterkoelers zijn aangesloten op het leidingwaternet. Ze zijn voorzien van een filter die het kraanwater zuivert en bacteriën, chloor en andere onzuiverheden tegenhoudt. Zo ben je verzekerd van fris en zuiver drinkwater. Een leidingwaterkoeler tapt bovendien rechtstreeks van de leiding af. Zo hoef je geen kraan op te geven.

» Eigenschappen:

 • Bijvullen is niet nodig: kraanwater is altijd voorradig.
 • Plaatsing: enkel waar een aansluiting op de waterleiding mogelijk is.
 • Financieel voordelig: leidingwater is goedkoper dan flessenwater.
 • Milieuvriendelijk: er worden geen plastic flessen gebruikt.
 • Grote capaciteit is mogelijk: tot 280 liter gekoeld water per uur.

 

2. Flessenwaterkoelers

Een flessenwaterkoeler is makkelijk te installeren. Het heeft geen aansluiting op de waterleiding nodig. Je moet enkel de stekker in het stopcontact steken en een grote waterfles op de waterkoeler plaatsen. Is de waterfles leeg, dan moet je ze vervangen. Er bestaan ook systemen met een aanvulbaar watervat dat je zelf kan bijvullen met kraanwater. Het systeem is in dat geval voorzien van een filter die het kraanwater zuivert.

» Eigenschappen:

 • Bijvullen is nodig: door de waterfles te vervangen of het watervat aan te vullen.
 • Flexibel in plaatsing: je kan het overal plaatsen waar een stopcontact is.
 • Milieuvriendelijk: De waterflessen kunnen tot ± 90 keer worden bijgevuld en zijn recycleerbaar.
 • Mogelijk met waterflessen tot ± 20 liter.
 • Water kan langdurig en kwalitatief worden opgeslagen: dankzij de stevige waterflessen uit polycarbonaat met een hoge uv-wering.

 

⇒ Wat is de beste keuze?

Of je kiest voor een flessenwaterkoeler of een leidingwaterkoeler hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur, de plaatsingsmogelijkheden en het aantal gebruikers.

Een waterkoeler aangesloten op de waterleiding is duurder in aanschafprijs, maar op lange termijn wel de goedkoopste optie. Doordat je geen waterflessen moet kopen maar gewoon gebruik maakt van leidingwater is de kost per liter water het laagst.

Leidingwaterkoelers zijn ook mogelijk in grotere capaciteiten (vb. voor bedrijven, ziekenhuizen, …), vragen minder onderhoud en hoef je niet bij te vullen. Ze zijn ook milieuvriendelijker dan waterkoelers op flessenwater omdat er geen plastic flessen voor nodig zijn.

Een flessenwaterkoeler is dan weer flexibeler in plaatsing omdat je enkel een stopcontact nodig hebt. Bij een leidingwaterkoeler moet een aansluiting op de waterleiding mogelijk zijn.

Advies op maat nodig? Een vakman zal je precies kunnen informeren en adviseren over het type waterkoeler dat het best past bij jouw specifieke situatie. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offerteservice.

 

Een waterkoeler huren of kopen?

Watercoolers kan je in de meeste gevallen zowel huren als kopen. Het voordeel van kopen is natuurlijk dat het op termijn goedkoper is en dat de waterkoeler onmiddellijk jouw eigendom is.

Een waterkoeler huren biedt dan weer het voordeel dat je het systeem kan testen en eventueel kan overschakelen naar een systeem dat beter past bij je behoefte.

Op korte termijn is huren het goedkoopst. Ben je van plan om de waterkoeler te blijven gebruiken, dan kan je er beter een kopen.

 

 

Mogelijke uitvoeringen

Waterkoelers zijn mogelijk in verschillende uitvoeringen. Een overzicht van de belangrijkste opties:

 

1. Model

Afhankelijk van de beschikbare plaats en je eigen wensen kan je kiezen voor een tafelmodel, een staande waterkoeler, een hangend model of zelfs een ingebouwd systeem.

 

2. Waterfunctie

De meeste waterdispensers kunnen meer dan enkel water koelen. Ook water op kamertemperatuur, warm en bruisend water behoren tot de mogelijkheden.

 

3. Capaciteit

Denk op voorhand goed na over het verwachte drinkwaterverbruik om zo de nodige capaciteit van je waterkoeler te bepalen. Niemand wil een waterkoeler die enkel nog lauw water geeft als je enkele glazen na elkaar tapt. Een overzicht van de nodige capaciteit per type gebruiker:

 • 5 – 15 liter/uur: particulier gebruik, kleine bedrijven, wachtruimtes, …
 • 15 – 35 liter per uur: kantoren, winkels, scholen, …
 • 40 – 280 liter/uur: horeca, evenementen, …

 

4. Extra’s

Je kan ook kiezen voor een waterkoeler met speciale extraatjes zoals een ingebouwde bekerhouder of een energiebesparende modus. Er bestaan ook systemen die voorzien zijn van software die ervoor zorgt dat de gebruiker zich eerst moet identificeren of moet betalen alvorens hij de koeler kan gebruiken.

TIP: heb je te maken met kalk in je leidingwater? Dan kan je evt. ook een waterontkalker installeren. Deze haalt kalk uit je water en vermijdt dat kalkaanslag zich kan vormen op je sanitair en huishoudapparaten. Bovendien is een waterontharder net als een waterkoeler een milieuvriendelijke oplossing.

 

Onderhoud van waterkoelers

Om een optimale werking en kwalitatief en lekker water te blijven garanderen, mag een goed onderhoud van de waterkoeler niet ontbreken.

Het dagelijks onderhoud kan je zelf doen. Daarbovenop laat je best 1 tot 2 keer per jaar (afhankelijk van het type waterkoeler) een grondige reiniging uitvoeren door een vakman. Daarbij worden doorgaans volgende onderhoudswerken uitgevoerd:

 • Buitenzijde van de waterkoeler reinigen.
 • Het reservoir, de leidingen en tappunten reinigen, desinfecteren en ontkalken.
 • Temperatuur controleren en instellen.
 • UV-lamp vervangen indien nodig.
 • Koelrooster stofvrij maken.
 • Lekbakje reinigen.
 • Specifiek voor flessenwaterkoelers: desinfecteren van de waterguard. Dat is het onderdeel dat dient om de waterfles te doorboren.
 • Specifiek voor leidingwaterkoelers: om het (half) jaar de filter vervangen.

 

» Tip: sluit een onderhoudscontract af

Huur je een waterkoeler, dan zit het onderhoud meestal verwerkt in de vaste huurprijs. Koop je een watercooler, dan sluit je best een onderhoudscontract af. Zo’n contract houdt in dat de leverancier jouw watercooler volgens een periodieke planning van een onderhoud komt voorzien. Je kan ook voor losse onderhoudsbeurten kiezen, maar dat zal op termijn duurder zijn.

Reken voor het jaarlijks onderhoud van een waterkoeler op een gemiddelde prijs van € 50 tot 150. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een drinkwatersysteem ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van het drinkwatersysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs