Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is een waterontharder milieuvriendelijk?

We krijgen vaak de vraag of een waterontharder milieuvriendelijk is. In dit artikel krijg je een gestructureerd en helder antwoord op deze populaire vraag.

 

waterontharder milieu Werking waterontharder

Om beter te begrijpen hoe milieuvriendelijk een waterverzachter is, leggen we nog even kort uit hoe een waterontharder werkt. Een waterontharder werkt op basis van ionenwisseling. Leidingwater stroomt door een reservoir met harsbolletjes. Door de ionenwisseling worden calcium- en magnesiumionen van het water omgewisseld in natriumionen.

Na een tijdje is de hars verzadigd met kalk. Daarvoor moet hij geregenereerd worden. De meeste waterontharders doen dit automatisch. Hiervoor gebruikt men een beperkte hoeveelheid zout. Het pekelwater wordt vervolgens afgepompt via het riool. Na dit regeneratieproces is de harscilinder terug proper.

 

Is een waterverzachter milieuvriendelijk?

Sommige stemmen beweren dat een waterontharder niet milieuvriendelijk is. Dit klopt niet. Een waterontharder loost slechts een kleine hoeveelheid zout in het riool. Vergeet ook niet dat zout een afbreekbaar product is. Daartegenover staat dat wasproducten en detergenten worden teruggedrongen. Bovendien zorgt een waterontharder voor een reductie van de CO2- uitstoot

Er zijn studies die aantonen dat de CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin drastisch vermindert dankzij de installatie van een waterontharder. Door de waterontharder verbruik je minder detergenten en apparaten. Ook flessenwater wordt in principe overbodig. Als je al deze voordelen in rekening neemt, kan je niet anders dan besluiten dat een waterverzachter het milieu niet belast.

Van plan om een waterverzachter aan te kopen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Milieuvriendelijke waterontharders

Er zijn waterverzachters op de markt die nog milieuvriendelijker zijn. Deze verzachters verbruiken een minimum aan stroom en belasten het milieu zo weinig mogelijk. De verzachter werkt op basis van druk van de waterleiding en niet op stroom. Dergelijke waterverzachters verbruiken vaak ook minder spoelwater.

 

milieuvriendelijkheid-gewone-waterontharder

 

Voordelen waterontharder

Voor wie twijfels heeft over een waterontharder, sommen we hier kort nog even de voordelen op. Naast de milieuvriendelijke eigenschappen, zijn er ook een aantal financiële voordelen.

 

1. Apparaten gaan langer mee

Door het gebruik van een waterontharder, zal de levensduur van apparaten flink stijgen. De levensduur kan er met 30 % op vooruit gaan. Vooral huishoudelijk apparaten hebben hier onder te lijden. Ook kleding zal op die manier sneller aangetast worden.

 

2. Stookkosten gaan omlaag

Kalkvrije leidingen zorgen ervoor dat je apparaten minder energie verbruiken. De warmtewisselaar blijft met kalkvrij water schoon en dan is het water ook eerder warm.

 

3. Gebruik van detergenten daalt

Je gebruikt heel wat minder zeep en zeepproducten, dankzij de waterverzachter. Het verbruik daalt dan met ongeveer 25 tot 30 procent.

 

TIP: wil je ook genieten van fris en gezuiverd drinkbaar leidingwater op een milieuvriendelijke manier? Dan kan je een waterkoeler installeren op je leidingen. Deze filtert o.a. bacteriën en chloor uit je water. Bovendien is dat gekoelde en gefilterde leidingwater goedkoper dan flessenwater en heb je dus ook minder plastic afval.

 

Overweegt u om een waterontkalker te plaatsen? Maak nu gebruik van onderstaand offerteformulier en vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs. Zo kan u makkelijk en snel merken, soorten waterverzachters en prijzen vergelijken.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen