Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nadelen waterontharder

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan de installatie van een waterontharder, maar hoe zit het met de waterontharder nadelen? In dit artikel vind je een overzicht van de vermeende nadelen van een waterontharder en ontdek je of ze kloppen en welke voordelen er tegenover staan. Zo kan je een goede afweging maken en beslissen of een waterontharder iets voor jou is.

 

 

1. Een waterontharder is niet goedkoop

Om inzicht te krijgen in de prijs van een waterverzachter is het belangrijk om rekening te houden met de prijs van de installatie en de kosten van het onderhoud:

 

Prijs waterontharder: vanaf € 1.000

De prijs van een waterontharder is vooral afhankelijk van het type:

 • Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400 (incl. plaatsing en excl. btw)
 • Prijs elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

Let op, de prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterverzachter. Hoe groter je waterverbruik, hoe groter het volume van je waterontharder moet zijn en hoe hoger de prijs. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik ligt de prijs voor een waterontharder gemiddeld tussen € 1.000 en 2.000 (incl. plaatsing en excl. btw).

 

Kosten onderhoud waterontharder: € 60 à 100 per jaar

Een waterontharder voorzie je best om de 1 à 2 jaar van een onderhoudsbeurt. Dat kost je gemiddeld € 60 à 100 (incl. arbeidskosten en btw). De prijzen kunnen oplopen als je ook onderdelen moet laten vervangen of het zout laat bijvullen. Reken op gemiddeld € 30 à 50 per jaar voor waterontharder zout. Het waterontharder zout kan je zelf bijvullen of overlaten aan de vakman die je onderhoud uitvoert.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Dankzij een waterontharder geniet je van:

 • 20% minder stroomverbruik: hard water veroorzaakt kalkafzetting in de leidingen waardoor deze dichtslibben. Er kan zo minder warm water doorheen, wat zorgt voor minder warmteafgifte aan de verwarmingselementen. Om toch voldoende warmte te kunnen doorgeven, is er meer energie nodig. Dankzij een waterverzachter voorkom je dat probleem en daalt je stroomverbruik met zo’n 20%.
 • Huishoudelijke apparaten gaan 30% langer mee: hard water veroorzaakt ook kalkafzetting in huishoudelijke apparaten zoals de koffiemachine, vaatwasser, wasmachine, … Deze apparaten functioneren daardoor na verloop van tijd niet meer optimaal, verbruiken meer stroom en gaan zo ook minder lang mee. Dankzij een waterontharder gaan huishoudtoestellen wel 30% langer mee.
 • Tot 50% minder verbruik van zeepproducten: met een waterontharder moet je niet alleen minder ontkalkingsmiddel, maar ook minder zeepproducten zoals vaatwastabletten, glansmiddel, waspoeder, … aanschaffen. Deze werken namelijk beter bij zacht water. Dankzij een waterontharder kan je het verbruik van zeep en andere detergenten met zo’n 30% tot 50% verlagen.

CONCLUSIE: tegenover de investering staat dus wel een mooie besparing. Zo verdien je jouw investering  na verloop van tijd gewoon weer terug. Benieuwd naar de prijs van een waterontharder op maat van jouw situatie en wensen? Vergelijk gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

2. Een periodiek waterontharder onderhoud is nodig

Hoewel het niet verplicht is, is een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je waterontharder wel aangeraden. Bij zo’n onderhoud worden verschillende zaken uitgevoerd:

 • kapotte onderdelen vervangen
 • aangekoekt zout verwijderen
 • ontharder goed afstellen
 • ontharder ontsmetten

Zoals we al eerder zeiden, kost zo’n onderhoudsbeurt je gemiddeld € 60 à 100 (incl. arbeidskosten en btw). Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten met een vakman. Je gaat dan de overeenkomst aan dat die vakman jouw waterontharder op regelmatige tijdstippen van een onderhoud voorziet. Zo’n onderhoudscontract is op termijn meestal goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Bovendien ben je er zeker van dat jouw waterverzachter regelmatig nazicht krijgt.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Een waterontharder vermindert jouw stroomverbruik, voorkomt kalkafzetting, zorgt ervoor dat huishoudapparaten langer meegaan, … Maar dat is natuurlijk enkel mogelijk als de waterontharder zelf ook goed werkt. Dankzij een onderhoud blijft je waterontharder optimaal werken en komen eventuele schade en defecten ook sneller aan het licht.

CONCLUSIE: het onderhoud van een waterontharder kan je dus best zien als een manier om de voordelen ervan te blijven garanderen. Heb je interesse in een waterontharder of ben je benieuwd naar de prijs voor een eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract op maat van jouw toestel? Via onze offerteservice kan je gratis prijsvoorstellen voor waterontharders of een onderhoud vergelijken.

 

3. Een waterontharder maakt geluid

Niet tijdens de normale werking, maar wel tijdens het regenereren kan een waterontharder meer geluid maken. Tijdens de regeneratie wordt de ionenwisselaar in de waterontharder schoongespoeld door er zout water door te laten stromen. Zeker wanneer dit proces ’s nachts plaatsvindt kan het vervelend zijn.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

De regeneratie is noodzakelijk opdat de waterontharder optimaal kan blijven werken. Een eenvoudige manier om het geluid tegen te gaan, is de waterontharder op een afgeschermde plek plaatsen, bijvoorbeeld in de kelder of garage. Bovendien bestaan er verschillende technieken om het regeneratiemoment van een waterontharder te bepalen:

 • Tijdgestuurd regenereren: dit is de beste methode om ‘geluidsoverlast’ te voorkomen. Het regeneren gebeurt namelijk na een vast aantal dagen, op een vast tijdstip. Je kan de waterontharder dus zo instellen dat hij regenereert op een moment dat het geluid niet voor overlast zorgt.
 • Volumegestuurd regenereren: de regeneratie start als een bepaalde hoeveelheid water onthard is.
 • Regenereren via sensor: een sensor meet de hardheid van het water. Op basis van die meting bepaalt het systeem wanneer de ionenwisselaar verzadigd raakt en regenereren noodzakelijk is.

CONCLUSIE: met een ‘slimme’ waterontharder hoef je dus niet te vrezen voor vervelend geluid op ongepaste momenten. Een installateur informeert je over de mogelijkheden en meest geschikte waterontharder voor jouw situatie en wensen. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

4. Er moet een afvoer aanwezig zijn

Een ander mogelijk nadeel van een waterontharder is dat het toestel altijd bij een afvoer geplaatst moet worden. Zo kan het zoute spoelwater naar de riolering worden geleid. Er is ook een verbinding met de waterleiding nodig. Is dat niet voorhanden? Dan kan de installatie van de waterontharder ingewikkelder en duurder worden omdat de afvoer en verbinding met de waterleiding opnieuw moeten worden aangelegd.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Wil je een waterontharder plaatsen, maar is er geen afvoer voorhanden? Dan is dat enkel op het moment van de installatie vervelend. Op lange termijn is het alleen maar gunstig.

CONCLUSIE: 1 keer goed installeren en je kan jarenlang genieten van de voordelen van een waterontharder. Een installateur informeert je op voorhand over de mogelijkheden van de locatie, hoe de installatie best verloopt en welke werken daarbij komen kijken. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing van de waterontharder. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

5. Je moet af en toe het waterontharder zout bijvullen

Een waterontharder bestaat uit een ionenwisselaar (harscilinder) met daarin harskorrels die de kalk- en magnesiumionen uit het hard water halen en wisselen met natriumionen. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd en moeten ze schoongespoeld worden met zout water (= regenereren).

Opdat de regeneratie kan blijven gebeuren, zal je af en toe wel het zout voor de waterontharder moeten bijvullen. Reken op € 30 à 50 aan zout per jaar. Het waterontharder zout bijvullen kan je zelf doen, maar velen zien het als een zware taak omdat het zout meestal in zakken van 25 kg zit.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Hoe vaak je het zout moet bijvullen, is afhankelijk van hoe intensief de waterontharder gebruikt wordt. Bij de nieuwste generatie ontharders moet je dat doorgaans slechts 1 à 2 keer per jaar doen. Het probleem van de zware zoutzakken kan je oplossen door zout in blokvorm te kopen. Deze zijn minder zwaar maar wel duurder dan de zakken. Je kan het ook gewoon overlaten aan een vakman (in combinatie met het onderhoud).

CONCLUSIE: het bijvullen van het zout voor de waterontharder zie je best als een manier om je toestel optimaal te laten werken. Interesse in een waterontharder of wil je waterontharder zout bestellen? Via onze offerteservice kan je gratis prijsvoorstellen voor waterontharders of zout ontvangen.

 

 

CONCLUSIE: is een waterontharder interessant?

Betekenen deze vermeende waterontharder nadelen nu dat het niet de moeite waard is om een waterontharder te kopen? Dat moet ieder voor zich uitmaken. Toch kan je, als je het volledige plaatje bekijkt, stellen dat de voordelen echt wel opwegen tegen de nadelen van een waterontharder.

De vermeende nadelen van onthard water staan namelijk nooit op zichzelf. Er staat altijd een oplossing of ander voordeel tegenover. Zo is een waterontharder inderdaad niet goedkoop, maar kan je er wel heel wat mee besparen waardoor je de investering op termijn zeker terugverdiend. Dankzij een waterontharder gaan huishoudapparaten ook langer mee, heb je minder last van een droge huid na het douchen, heb je minder schoonmaakmiddel en andere detergenten nodig, heb je geen last van kalkaanslag, …

Interesse in een waterontharder en benieuwd naar advies en een prijs op maat? Een installateur komt bij jou langs om een gratis wateranalyse te doen, je waterverbruik te analyseren, je vragen en wensen te bespreken, … Zo kan hij bepalen of je wel of geen waterontharder nodig hebt en welk toestel geschikt is voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend offertes van installateurs actief in je buurt via de offertepagina.

 

Lees onder de foto meer over de misverstanden rond waterontharders:

waterontharder nadelen

 

Misverstanden over waterontharders

Naast de voor- en nadelen van een waterontharder, zijn er ook enkele misverstanden rond waterverzachters. Wij verklaren waarom volgende beweringen onwaar zijn.

 

Misverstand 1: onthard water tast de leidingen aan

Zacht water zou corrosief en daardoor slecht zijn voor de leidingen en warmwaterapparatuur. Kalkaanslag daarentegen zou leidingen net beschermen tegen corrosie.

 

Klopt dat?

Er is een groot verschil tussen natuurlijk zacht water en zacht water uit een waterverzachter. Natuurlijk zacht water heeft van zichzelf een hoge zuurtegraad (pH). Dat zuur water is inderdaad corrosief en tast de leidingen aan. Ons leidingwater daarentegen is van zichzelf niet zuur, het is pH-neutraal.

In een waterontharder worden de calcium- en magnesiumionen in dat leidingwater vervangen door natriumionen. Daarbij veranderd er niets aan de zuurtegraad. Onthard water heeft dus geen corrosieve eigenschappen, waardoor een waterontharder niet slecht is voor de leidingen. Integendeel, uit een onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek blijkt dat zacht water de corrosie van leidingen eerder vertraagt dan versnelt.

 

Misverstand 2: onthard water is slecht voor het milieu

Omdat het afgevoerde spoelwater dat rijk is aan zout in de rivieren terecht komt, zou een waterontharder slecht zijn voor het milieu.

 

Klopt dat?

Vooraleer het zoute spoelwater is rivieren terecht komt, wordt het vermengd met het andere afvalwater waardoor het dus verdund wordt. Bovendien is zout een natuurlijk en afbreekbaar product. Ook weegt het niet op tegen alle positieve effecten die een waterontharder heeft op het milieu:

 • Minder gebruik van schadelijke schoonmaakproducten en detergenten: een ontharder vermindert het gebruik van ontkalker, wasmiddelen, schoonmaakproducten, … die schadelijk zijn voor het milieu.
 • Minder stroomverbruik: huishoudtoestellen worden niet aangetast door kalkaanslag waardoor ze hun volledig rendement behouden. Ze hebben daardoor minder energie nodig om op te warmen dan apparaten die aangetast zijn door kalk.
 • Apparaten gaan langer mee: dankzij een waterontharder worden de vaatwasser, koffiemachine, wasmachine en andere huishoudtoestellen niet aangetast door kalkaanslag waardoor ze langer meegaan en minder snel gerecycleerd moeten worden.

 

Misverstand 3: een waterontharder is slecht voor de gezondheid

Een waterontharder haalt calcium- en magnesiumionen uit hard water en ruilt ze in voor natriumionen. Een waterontharder zou daarom ongezond zijn omdat ons lichaam die calcium- en magnesiumionen nodig heeft. Een waterontharder zou ook een te hoge bloeddruk kunnen veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten verhogen (door te veel natrium in het water).

 

Klopt dat?

Er zijn geen bewezen nadelen van een waterontharder op de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat onthard water op basis van ionenuitwisseling geschikt is voor consumptie.

Onthard water bevat inderdaad iets meer natrium en iets minder calcium en magnesium dan hard water, maar de verschillen zijn veel te klein om een effect te hebben op de gezondheid. Een evenwichtige inname van calcium en magnesium staat of valt met een evenwichtige voeding, niet met het drinken van water. Op onze gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect.

 

 

FAQ: veelgestelde vragen over waterontharder nadelen  • Veroorzaakt een waterontharder een vieze smaak van het water?
   Door een waterontharder kan de smaak van water anders zijn. Doordat het minder calcium en magnesium bevat, is de smaak van onthard water iets ‘zachter’ en minder bitter dan van hard water. Of je dat als een nadeel van onthard water ziet, hangt af van je eigen voorkeuren.


  • Zijn er nadelen verbonden aan een magnetische waterontharder?

   Een magnetische waterontharder is eigenlijk een soort van magneet die rond je waterleiding geplaatst wordt. Het creëert zo een magnetisch veld dat kalk in het water kristalliseert. Daardoor stroomt het gewoon mee met het water zonder zich af te zetten op de leidingen. In principe is een magnetische waterontharder dus geen echte ‘waterontharder’ omdat het de kalk niet uit het water haalt. Het doet kalk gewoon rondzweven in het water waardoor kalkvorming vermeden wordt.

   Een magnetische waterontharder is een eigenlijk een waterontharder zonder zout of zonder afvoer. Andere voorbeelden zijn waterontharders die gebruik maken van CO2-injectie, polyfosfaten of een zinken anode.

   Het voordeel? Ze zijn zijn goedkoper, makkelijker te plaatsen en hebben weinig tot geen onderhoud nodig.
   Het nadeel? De doeltreffendheid van deze waterontharders is nog onvoldoende bewezen.

   TIP: een waterontharder installateur kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden van waterontharders met of zonder zout en afvoer en adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Je vraagt wel best voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, waterontharders, … vergelijken. Start je aanvraag hier.  • Hoe kies ik een goede waterontharder?
   Met de juiste waterontharder geniet je dus van heel wat voordelen, die sterker doorwegen dan de nadelen. Om een geschikt toestel te vinden, kan je best meerdere waterontharders vergelijken met elkaar. Hou daarbij zeker rekening met verschillende factoren zoals het type, het verbruik, de capaciteit, de prijs… Kies tot slot ook zeker een waterontharder die is afgestemd op je eigen waterverbruik en waterhardheid. Voor advies op maat over het meest geschikte toestel, kan je altijd een beroep doen op een erkende installateur. Vergelijk installateurs via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen