Nadelen waterontharder

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan de installatie van een waterontharder, maar hoe zit het met de nadelen? In dit artikel ontdek je of de mogelijke nadelen kloppen en welke voordelen er tegenover staan. Zo kan je een goede afweging maken en beslissen of een waterverzachter iets voor jou is.

 

1. Een waterverzachter is duur

Om inzicht te krijgen in de prijs van een waterverzachter is het belangrijk om rekening te houden met de prijs van de installatie en de kosten van het onderhoud.

 • Waterverzachter: vanaf € 700
  De prijs van een waterverzachter is vooral afhankelijk van het type. Bij een mechanische waterverzachter kan je voor een instapmodel rekenen op een prijs vanaf € 700. Bij elektronische waterontharders starten de prijzen vanaf € 900. De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterverzachter. Hoe groter je waterverbuik, hoe groter het volume van je ontharder moet zijn en hoe duurder de prijs is. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik ligt de prijs voor een waterontharder gemiddeld tussen € 1.000 en 2.000, incl. plaatsing. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.
 • Onderhoud: gemiddeld € 60 à 100 per jaar
  Een waterontharder voorzie je best 1 maal per jaar van een onderhoudsbeurt. Dat kost je gemiddeld € 60 à 100. De prijzen kunnen oplopen als je ook onderdelen moet laten vervangen of het zout laat bijvullen. Vul je het zout zelf bij, dan kost je dat zo’n € 10 voor een zak van 25 kg. Ga ervan uit dat een waterontharder voor gezin van 4 ongeveer 50 tot 100 kg zout per jaar verbruikt. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

Tegenargument

Tegenover de investering staat natuurlijk ook een mooie besparing:

 • 20% minder energiekosten
  Hard water veroorzaakt kalkafzetting in de leidingen waardoor deze dichtslibben. Er kan bijgevolg minder warm water doorheen, wat zorgt voor minder warmteafgifte aan de verwarmingselementen. Om toch voldoende warmte te kunnen doorgeven, is er meer energie nodig. Met een waterverzachter voorkom je dat probleem en heb je tot zo’n 20% minder energieverbruik.
 • Huishoudelijke apparaten gaan 30% langer mee
  Hard water veroorzaakt ook kalkafzetting in huishoudelijke apparaten zoals de koffiemachine, vaatwasser, wasmachine, … Deze apparaten zullen daardoor na verloop van tijd niet meer optimaal functioneren, meer energie verbruiken en uiteindelijk ook minder lang meegaan. Met een waterontharder gaan huishoudtoestellen gemiddeld 30% langer mee.
 • Tot 50% minder verbruik van zeepproducten
  Met een waterontharder moet je niet alleen minder ontkalkingsmiddel, maar ook minder zeepproducten zoals vaatwastabletten, glansmiddel, waspoeder, … aanschaffen. Deze werken namelijk beter bij zacht water. Dankzij een waterontharder kan je het verbruik van zeep en andere detergenten met zo’n 30% tot 50% verlagen.

 

2. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk

Hoewel het niet verplicht is, is een jaarlijks onderhoud van je waterverachter wel aangeraden. Zoals we al eerder zeiden kost zo’n onderhoudsbeurt je gemiddeld € 60 à 100.

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is het bijvullen van het zout voor de waterontharder. Velen doen dit zelf maar zien het als een zware taak omdat het zout meestal in zakken van 25 kg zit. Hoe vaak je het zout moet bijvullen is afhankelijk van hoe intensief de waterontharder gebruikt wordt.

 

Tegenargument

Een waterverzachter vermindert jouw energieverbruik, voorkomt kalkafzetting, zorgt ervoor dat huishoudapparaten langer meegaan, … Maar dat is natuurlijk enkel mogelijk als de waterontharder zelf ook goed werkt. Het onderhoud van een waterverzachter kan je dus best zien als een manier om de voordelen ervan te blijven garanderen.

Bepaalde onderdelen van het onderhoud, zoals het bijvullen van het regeneratiezout, kan je zelf doen. Het probleem van de zware zoutzakken kan je oplossen door zout in blokvorm te kopen. Deze zijn minder zwaar maar wel duurder dan de zakken. De andere aspecten van het onderhoud laat je beter over aan een vakman.

 

Afzonderlijke onderhoudsbeurten vs. onderhoudscontract

Sluit je een onderhoudscontract af met een vakman, dan ga je de overeenkomst aan dat die vakman jouw waterontharder op regelmatige tijdstippen van een onderhoud voorziet. Zo’n onderhoudscontract is op termijn meestal goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Bovendien ben je er zeker van dat jouw waterverzachter regelmatig nazicht krijgt. Een eenmalig onderhoud of onderhoudscontract aanvragen bij een erkend technicus uit jouw buurt kan je doen via de offertepagina.

 

3. Een waterontharder maakt veel geluid

Niet tijdens de normale werking, maar wel tijdens het regenereren kan een waterontharder redelijk wat geluid maken. Tijdens de regeneratie wordt de ionenwisselaar schoongespoeld door er zout water door te laten stromen. Zeker wanneer dit proces ’s nachts plaatsvindt kan het vervelend zijn.

 

Tegenargument

Een eenvoudige oplossing is om de waterverzachter op een afgeschermde plek te plaatsen, bijvoorbeeld in de kelder of garage. Bovendien bestaan er verschillende technieken om het regeneratiemoment van een waterontharder te bepalen:

 • Tijdgestuurd regenereren: dit is de beste methode om ‘geluidsoverlast’ te voorkomen. Het regeneren gebeurt namelijk na een vast aantal dagen, op een vast tijdstip. Je kan de waterverzachter dus zo instellen dat hij regenereert op een moment dat het geluid niet voor overlast zorgt.
 • Volumegestuurd regenereren: de regeneratie start nadat er een bepaalde hoeveelheid water onthard is.
 • Regenereren via sensor: een sensor meet de hardheid van het water. Op basis van die meting bepaalt het systeem wanneer de ionenwisselaar verzadigd raakt en regenereren noodzakelijk is.

 

4. Er moet een afvoer aanwezig zijn

Soms kan de plaatsing van een waterverzachter voor problemen zorgen. Een ontharder moet namelijk altijd bij een afvoer geplaatst worden zodat het zoute spoelwater naar de riolering kan worden geleid. Er is ook een verbinding met de waterleiding nodig. Is dat niet voorhanden, dan kan de installatie van de waterontharder ingewikkelder en duurder worden omdat de afvoer en verbinding met de waterleiding opnieuw moeten worden aangelegd.

 

Tegenargument

Dit is enkel op het moment van de installatie vervelend. Op lange termijn is het alleen maar gunstig. 1 Keer goed installeren en je kan jarenlang genieten van de voordelen van een waterverzachter.

 

Conclusie

Betekenen deze nadelen nu dat het niet de moeite waard is om een waterverzachter te kopen? Dat moet ieder voor zich uitmaken. Toch kan je, als je het volledige plaatje bekijkt, stellen dat de voordelen van een waterverzachter echt wel opwegen tegen de nadelen.

De vermeende nadelen staan namelijk nooit op zichzelf. Zoals je kon lezen staat er altijd een oplossing of ander voordeel tegenover. Zo is een waterverzachter inderdaad niet goedkoop, maar kan je er wel heel wat mee besparen waardoor je de investering op termijn zeker terugverdiend.

Dankzij een waterontharder gaan huishoudapparaten ook langer mee, blijft kledij langer mooi, heb je minder last van een droge huid na het douchen, heb je minder schoonmaakmiddel en andere detergenten nodig, heb je geen last van kalkaanslag, enz. Interesse in een waterontharder en benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

nadelen waterontharder

 

Misverstanden over waterontharders

Over waterverzachters doen er enkele misverstanden de ronde. Wij verklaren waarom volgende beweringen onwaar zijn.

 

Misverstand 1: onthard water tast de leidingen aan

Er wordt vaak gezegd dat zacht water corrosief en daardoor slecht is voor de leidingen en warmwaterapparatuur. Kalkaanslag daarentegen zou leidingen net beschermen tegen corrosie.

Er is een groot verschil tussen natuurlijk zacht water en zacht water uit een waterverzachter. Natuurlijk zacht water heeft van zichzelf een hoge zuurtegraad (pH). Dat zuur water is inderdaad corrosief en tast de leidingen aan.

Ons leidingwater daarentegen is van zichzelf niet zuur, het is pH-neutraal. In de waterverzachter worden de calcium- en magnesiumionen in dat leidingwater vervangen door natriumionen. Daarbij veranderd er niets aan de zuurtegraad. Onthard water heeft dus geen corrosieve eigenschappen die de leidingen aantasten. Integendeel, uit een onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek blijkt dat zacht water de corrosie van leidingen eerder vertraagt dan het te versnellen.

 

Misverstand 2: onthard water is slecht voor het milieu

Omdat het afgevoerde spoelwater dat rijk is aan zout in de rivieren terecht komt, zou een waterontharder slecht zijn voor het milieu.

Vooraleer het zoute spoelwater is rivieren terecht komt, wordt het echter vermengd met het andere afvalwater waardoor het dus verdund wordt. Bovendien is zout een natuurlijk en afbreekbaar product. Ook weegt het niet op tegen alle positieve effecten die een waterverzachter heeft op het milieu.

 • Minder gebruik van schadelijke schoonmaakproducten en detergenten: een ontharder vermindert het gebruik van ontkalker, wasmiddelen, schoonmaakproducten, … die schadelijk zijn voor het milieu.
 • Minder energieverbruik: huishoudtoestellen worden niet aangetast door kalkaanslag waardoor ze hun volledig rendement behouden. Ze hebben daardoor minder energie nodig om op te warmen dan apparaten die aangetast zijn door kalk.
 • Apparaten gaan langer mee: huishoudtoestellen worden niet aangetast door kalkaanslag waardoor ze langer meegaan en minder snel gerecycleerd moeten worden.

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen