Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk verwijderen

Heb je last van kalkplekken op je tegels, kranen of huishoudelijke apparaten? Dan heb je ongetwijfeld te maken met hard water. Te hard water zorgt voor hardnekkige kalkaanslag die heel wat zichtbare en onzichtbare schade kan veroorzaken. Ontdek hier een handig stappenplan om kalk te verwijderen en hoe je kalk in de toekomst definitief kan voorkomen.

Ga snel naar:
Gevolgen van kalk
Hoe kalk verwijderen? (stappenplan)
Hoe kalkaanslag voorkomen?
Waterontharder prijs
Aandachtspunten waterontharder kopen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is kalk en hoe ontstaat het?

Kalkaanslag bestaat uit een mix van magnesiumzouten en calciumcarbonaat. Deze stoffen lossen normaal op in water maar komen vrij wanneer het water verdampt, waardoor kalkvlekken kunnen ontstaan. Dat is ook de reden waarom kalkaanslag voornamelijk voorkomt bij sanitaire en huishoudelijke apparaten die warm water gebruiken.

Hoe meer magnesiumzouten en calciumcarbonaat er in het water aanwezig zijn, hoe harder het water en hoe groter de kans op hardnekkige kalkaanslag. We spreken van hard water vanaf een waterhardheid van 12dH.

Kalk verwijderen? Ontdek een stappenplan + tips (let op, dit is slechts een tijdelijke oplossing)
Kalkaanslag voorkomen?
Ontdek het nut van een waterontharder om kalk definitief te verwijderen.

kalk verwijderen badkamer

 

Gevolgen van kalk

Kalk heeft zowel zichtbare als niet zichtbare gevolgen voor je sanitair en huishoudelijke apparaten:

 • Kalkaanslag: een eerste zichtbaar teken van te veel kalk in je water is kalkaanslag op je kranen, tegels, …
 • Doffe uitstraling: kranen, badkamertegels, douchewanden, … kunnen er dof uitzien door kalk in het water.
 • Verminderde werking van apparaten: kranen, de verwarmingsketel en huishoudtoestellen functioneren minder goed door de ophoping van kalk, waardoor ze sneller kapot gaan.
 • Hoger energieverbruik: kalk zorgt ervoor dat het water minder goed circuleert en dat de warmte minder goed wordt afgegeven. Hierdoor verbruiken je toestellen tot 20% meer energie.
 • Hoger verbruik van schoonmaakmiddelen: wanneer je veel last hebt van kalkaanslag, zal je je kranen, douche, … vaker en grondiger moeten schoonmaken met agressieve schoonmaakproducten. Ook heb je meer wasmiddel nodig om je kleding proper te krijgen wanneer je wasmachine is aangetast door kalk.

BELANGRIJK: om de gevolgen van kalk te beperken, doe je er goed aan om de kalk zo snel mogelijk te verwijderen. Kalkaanslag verwijderen is echter een tijdelijke oplossing en werkt enkel voor zichtbare kalkaanslag. Je leidingen blijven nog steeds aangetast. De beste oplossing is kalk voorkomen met een waterontharder. Een installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Kom in contact met installateurs in jouw regio.

 

Stappenplan: kalk verwijderen

Hoe kan je nu het best kalkaanslag verwijderen? Hieronder vind je een handig stappenplan waarmee je kalkvlekken te lijf kan gaan:

 1. Product aanbrengen

  De eerste stap is het product aanbrengen op het te behandelen oppervlak. Dit kan rechtstreeks of met een doordrenkte doek. Je kan hiervoor specifieke antikalkproducten gebruiken, maar vaak zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn, soda, wasmiddel, … even doeltreffend en veel goedkoper.

 2. Product laten inwerken

  Daarna laat je het product inwerken. Afhankelijk van de hardnekkigheid van de kalkaanslag en het product dat je gebruikt, varieert de inwerktijd van een paar minuten tot een paar uur.

 3. Oppervlak schoonmaken

  Vervolgens kan je het oppervlak schoonmaken met een zachte doek of een sponsje.

 4. Herhalen indien nodig

  Zijn de kalkvlekken nog niet helemaal verdwenen? Dan kan je de bovenstaande stappen herhalen tot alle vlekken verdwenen zijn.

TIP: doeltreffend hardnekkige kalkaanslag verwijderen doe je met de producten uit onze webshop. Weet wel dat enkel kalkaanslag verwijderen geen definitieve oplossing is. Hoe je best kalk in het water aanpakt, lees je verderop in het artikel.

 

 

Hoe kalk verwijderen? Enkele tips per oppervlak

De beste manier om kalk te verwijderen hangt af van het oppervlak dat je moet behandelen. Hieronder vind je enkele tips om kalkaanslag te verwijderen op plaatsen waar zichtbare kalk het vaakst voorkomt.

 

Kalk van tegels verwijderen

Kalk in de badkamer zet zich vaak op je tegels. Je kan kalk van badkamertegels verwijderen met een antikalkspray, maar evengoed met azijn of zelfs wasverzachter. Breng het product aan op de tegels en laat even inwerken. Maak vervolgens de tegels schoon en spoel goed na met zuiver water.

 

Kalk van kraan verwijderen

Drenk een zachte doek in een antikalkproduct of verdunde azijn en wikkel de doek rond de kraan. Laat de doek een paar uur zitten zodat het product kan inwerken. Wrijf de kraan schoon en spoel goed na met water.

 

Kalk verwijderen douche

Kalk in de douche verwijderen is vrij gemakkelijk. Gaat het om kalk op je douchewanden? Dan spuit je best een mengsel van azijn en warm water op de wanden. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en neem vervolgens af met een doek. Is de douchekop verstopt? Je kan de douchekop makkelijk ontkalken door hem in een emmer water te dompelen met azijn of een ontkalker.

 

Kalk verwijderen natuursteen

Natuursteen is zelf doorgaans kalkhoudend. Daarom is het belangrijk om hier voorzichtiger te werk te gaan en kalkaanslag te verwijderen met een reinigingsmiddel zonder zuren. Kies je voor een schoonmaakmiddel met zuren, dan verwijder je niet alleen de kalkvlekken maar beschadig je ook het natuurstenen oppervlak.

 

Kalk verwijderen uit huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zoals de waterkoker of het koffiezetapparaat kan je doorgaans eenvoudig ontkalken door azijn toe te voegen aan het water. Er bestaan ook speciale antikalkproducten die je kan kopen op maat van je toestel. Ook de wasmachine kan je ontkalken door een ontkalkmiddel toe te voegen aan het waspoederbakje.

 

Kalk definitief oplossen? Installeer een waterontharder

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door hard water. Je kan de hardheid van je water testen op verschillende manieren. Als je te maken hebt met hard water en kalkaanslag, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Doe je dat niet, dan keert de kalkaanslag na verloop van tijd terug en moet je opnieuw aan de slag om kalk te verwijderen. Ook worden de gevolgen voor je leidingen en verwarmingsketel alleen maar groter. Je doet er daarom beter aan om kalk te voorkomen dan om zichtbare kalk gewoon te verwijderen.

De oplossing? De enige manier om kalk te voorkomen is door een waterontharder te installeren. Zo maak je hard water zacht en bescherm je jouw sanitair en huishoudapparaten tegen de gevolgen van kalkaanslag. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

Lees onder de foto meer over kalkaanslag voorkomen, de soorten waterontharders en hun prijs.

kalk verwijderen

 

Kalkaanslag voorkomen met een waterontharder

Een waterontharder zet hard water om in zacht water door middel van ionenuitwisseling. De calcium- en magnesiumionen in het harde water worden daarbij verwisseld voor natriumionen.

Doordat er minder magnesiumzouten en calciumcarbonaat in het water aanwezig zijn, kunnen ze zich ook niet meer vasthechten aan je leidingen, sanitair, apparaten, … en heb jij geen last meer van zichtbare en onzichtbare kalkaanslag.

Benieuwd of een waterontharder interessant is voor jou? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

 

Soorten waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt die hard water efficiënt omzetten in zacht water. De populairste waterontharders zijn de toestellen met zout. Een overzicht:

 

OPTIE 1: Mechanische waterontharder

De calcium- en magnesiumionen worden via een harscilinder verwisseld voor natriumionen. Na verloop van tijd is de harscilinder verzadigd en wordt die schoongespoeld met zout water. Dit proces noemen we de regeneratie. Bij een mechanische waterontharder gebeurt de regeneratie tijdgestuurd, d.w.z. op vaste tijdstippen en onafhankelijk van je waterverbruik.

Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

OPTIE 2: Elektronische waterontharder

De werking van een elektronische waterontharder is gelijkaardig aan de werking van een mechanische ontharder. Bij een elektronische ontharder gebeurt de regeneratie echter volumegestuurd in plaats van tijdgestuurd. Dit betekent dat de regeneratie start wanneer je een bepaalde hoeveelheid water verbruikt hebt en dus niet op vaste tijdstippen.

Prijs elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 3: Waterontharder zonder zout (niet aangeraden)

Naast waterontharders met zout bestaan er ook waterontharders zonder zout. Deze halen de magnesium- en calciumionen niet uit het water, maar zorgen ervoor dat ze zich niet kunnen vasthechten aan de leidingen, kranen, … De werking van waterontharders zonder zout is echter onvoldoende bewezen. Voor een effectieve waterontharding kies je daarom best voor een toestel met zout.

 

Welke waterontharder kiezen?

Welk toestel voor jou het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van jouw waterverbruik:

 • Variabel waterverbruik: is je verbruik variabel, bv. omdat je een onregelmatig leefritme hebt, je vaak gasten over de vloer hebt of niet altijd thuis bent, dan is een elektronische waterontharder aangeraden. Die houdt voor de regeneratie nl. rekening met het volume water dat je verbruikt.
 • Stabiel waterverbruik: is je verbruik doorheen het jaar relatief stabiel? Dan is zowel een elektronische als een mechanische waterontharder geschikt.

TIP: laat je adviseren door een ervaren waterontharder installateur. Zo ben je zeker dat je het juiste toestel kiest, aangepast aan jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Waterontharder prijs

Een waterontharder met zout kost gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs is afhankelijk van de aansturing, de capaciteit, het merk, … Doorgaans mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort waterontharder met zoutGemiddelde prijs (excl. btw, incl. installatie)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

Graag een exacte prijs ontvangen? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij verschillende installateurs in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

Waterontharder kopen: waarop letten?

Ben je overtuigd van het nut van een waterontharder om definitief kalk te voorkomen? Koop dan een geschikt toestel door meerdere waterontharders te vergelijken. Hou daarbij niet alleen rekening met de aansturing, maar ook met:

 • Capaciteit: kies voor een toestel met een capaciteit die is afgestemd op jouw waterverbruik en de waterhardheid in je regio. Heeft jouw waterontharder een te kleine capaciteit, dan zal het toestel vaker moeten regenereren, wat je zout- en waterverbruik verhoogt.
 • Onderhoud: voor een optimale werking en levensduur heeft je waterontharder om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig. Je waterontharder installateur neemt dit onderhoud meestal voor zijn rekening.
 • Locatie: zoals de naam doet vermoeden, werkt een elektronische waterontharder op elektriciteit. Het toestel moet dus geplaatst worden in de buurt van een stopcontact. Een mechanische waterontharder werkt niet op elektriciteit, waardoor je meer keuzevrijheid hebt om zijn locatie te bepalen.
 • Formaat: heb je niet voldoende plaats voor een waterontharder in je kelder of garage? Dan kan je kiezen voor een kleine waterontharder in plaats van een standaard toestel.

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste toestel? Vraag advies aan waterontharder installateurs in jouw buurt. Op basis van jouw woonsituatie en waterverbruik gaan ze na welk toestel voor jou het meest geschikt is. Kom in contact met 2 à 3 professionals via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen