Waterontharder-expert.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Kalk verwijderen

Heb je last van kalkplekken op tegels, kranen en je sanitair, dan heb je ongetwijfeld te maken met hard water. De hardheid van sanitair water is afhankelijk van het aantal natuurlijke mineralen en zouten die er in aanwezig zijn. Te hard water is nefast voor de sanitaire installatie en zorgt voor hardnekkige kalkaanslag die heel wat schade kan veroorzaken. Hoe je kalk kan verwijderen met een waterontkalker ontdek je hier.

 

voorbeeld kalk verwijderen Hoe ontstaat kalk?

Aanslag van kalk bestaat uit een mix van magnesiumzouten en calciumcarbonaat. Deze stoffen lossen normaal op in het water maar komen wel vrij wanneer het water verdampt. Dat is ook de voornaamste reden waarom kalkaanslag voornamelijk voorkomt bij sanitaire installaties waarbij warm water gebruikt wordt.

Denk aan een koffiezetapparaat, de badkamerkraan of de boiler voor het warme water. Hoe meer kalkzouten er in het water zitten, hoe harder het water is en hoe sneller aanslag van kalk ontstaat.

 

Aanwezige kalkaanslag aanpakken

Kalkaanslag voorkomen kan je makkelijk doen door een waterontharder te plaatsen. Ben je zinnens om deze te plaatsen en wil je in afwachting de kalkaanslag zoveel mogelijk tegenhouden, dan is het aangewezen je apparaten op geregelde basis te reinigen. Azijn is een goed hulpmiddel.

Niets is zo multifunctioneel als azijn. Azijn bestaat uit een mengeling van water en azijnzuur. Om de kalk zo efficiënt mogelijk te bestrijden is het belangrijk dat je schoonmaakazijn koopt die zoveel mogelijk azijnzuur bevat. De beste manier om kalk te verwijderen is door de azijn te tijd te geven om in te werken. Dit kan je doen door een vochtige doek met azijn rond de kranen te binden en deze geregeld nat te maken. Een douchekop kan je dan weer makkelijk losmaken en in een emmer met azijn plaatsen. Let wel op met azijn: het is een zuur en kan metalen aantasten. Door het inademen van vernevelde azijn kan je overigens last krijgen aan je luchtwegen.

De beste manier om kalkaanslag tegen te gaan en te voorkomen blijft natuurlijk een waterontharder. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Gevolgen van Kalk

Buiten zichtbare vuile kalkplekken kan kalk ook heel wat andere schade aanrichten die niet direct zichtbaar is met het blote oog. Door de ophoping van kalk in kranen, verwarmingsketels en huishoudtoestellen gaan deze niet meer optimaal functioneren waardoor ze sneller kapot gaan. De plaatsing van een waterontharder is een slimme investering die je op middellange termijn reeds terugverdient. Meer info over de terugverdientijd en voordelen van een waterontkalker vind je hier.

 

gevolgen-kalk

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen