Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkvlekken badkamervloer

Kalkvlekken op de badkamervloer kunnen erg hardnekkig zijn. Vaak zijn zulke plekken het resultaat van een laag kalk die gedurende een langere periode heeft kunnen ophopen. In dit artikel bespreken we hoe je zelf kalkvlekken op de badkamervloer verwijdert, hoeveel het kost en wat de meest duurzame oplossing is om er definitief van af te komen.

Ga snel naar:
Hoe kalkvlekken op badkamervloer verwijderen?
Prijs kalkvlekken badkamervloer verwijderen
Kalkvlekken voorkomen = waterontharder
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Hoe ontstaan kalkvlekken op je badkamervloer?

Bijna alle vochtige ruimtes zijn gevoelig voor kalkaanslag. Van nature bevat water calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Wanneer het water dan verdampt, hechten deze stoffen zich vast aan douchewanden, sanitair, verwarmingselementen, … en vormen een witte kalksluier. Kalkaanslag op je badkamervloer is het gevolg van een opeenhoping van kalk na lange tijd. Droog dus altijd je badkamervloer en inloopdouche goed af en verlucht de ruimte.

Liever definitief kalkvlekken op de badkamervloer voorkomen? Plaats dan een waterontharder, want voorkomen is beter dan genezen! Meer weten? Lees verderop meer over een waterontharder of vraag direct advies aan een ervaren installateur.

Kalkvlekken badkamervloer verwijderen: mogelijkheden

Wil je graag zelf aan de slag? Wees je er dan van bewust dat de reinigingsmethode afhankelijk is van de badkamervloer in kwestie. Een overzicht:

 

SITUATIE 1: keramische tegels of tegels in natuursteen

Keramische tegels en tegels van natuursteen zijn een geliefde afwerking voor badkamervloeren. Wil je kalkvlekken op zulke tegels aanpakken? Ga dan niet schuren met zuren, want deze kunnen je vloer beschadigen. Gebruik daarentegen aangepaste schoonmaakmiddelen. Op zoek naar een natuurlijk middel voor je natuursteen vloer? Dan kom je al een heel eind met Grano Wash. Breng het aan op een zacht sponsje en wrijf deze over de kalkvlek.

TIP: bepaalde keramische tegels kunnen wel tegen zuur. Wil je dit zeker weten? Test dan met een klein drupje azijn. Bruist het niet? Dan kan je in schoonmaakazijn gedrenkte doeken op de kalkplekken leggen om de vlekken te verwijderen.

 

SITUATIE 2: gietvloer

Gietvloeren zijn naadloos en dus perfect voor ruimtes waarin hygiëne erg belangrijk is. Qua onderhoud komt er bijna niks bij kijken: af en toe stofzuigen en dweilen met water en een mild reinigingsmiddel is voldoende. Dankzij een goede topcoating ben je bovendien zeker van een lange levensduur.

Toch zijn gietvloeren gevoelig voor kalkaanslag. Om kalk te verwijderen is schoonmaakazijn vaak voldoende. Los wat op in water en ga aan de slag met een zachte doek of spons. Helpt dit niet? Dan is een aangepaste gietvloerreiniger bij hardnekkige vlekken of beschadigingen beter.

 

SITUATIE 3: betonvloer

Betonvloeren blijven populair door hun strakke, moderne look. Omdat beton van nature niet waterdicht is, werkt een vakspecialist het gepolierde beton af met een impregneermiddel of coating. Als je je betonvloer goed droog houdt, daalt de kans op kalkvlekken aanzienlijk.

Bestaat ook de vloer van je inloopdouche uit gepolierd beton? Dan zijn kalkvlekken onvermijdelijk. Deze kan je proberen te verwijderen met een schuursponsje of staalwol en wat water, eventueel in combinatie met speciale reinigingsmiddelen. Daarna is het slim om je vloer in te wrijven met bijenwas of acrylwas voor een langdurige bescherming.

 

SITUATIE 4: waterafstotend vinyl, laminaat of PVC

Waterafstotend vinyl, laminaat, PVC, … komen soms ook voor in badkamers. Dit omdat ze erg stevig zijn en weinig onderhoud vergen. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild middel is ruim voldoende. Gebruik daarvoor lauwwarm water, maar niet té veel.

Merk je witte kalkvlekken op? Gebruik dan geen azijn of andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, maar schakel meteen over op aangepaste reinigingsproducten. Laat reinigingsmiddelen op basis van petroleum, agressieve schoonmaakmiddelen of schuurproducten links liggen en zorg ervoor dat het product geen was of oplosbaar glansmiddel bevat. Deze kunnen je vloer flink beschadigen en gevaarlijk glad maken.

 

Welke reinigingsmethode kies ik het beste?

Heb je last van kalkaanslag? Dan bepaalt het type badkamervloer uiteindelijk welk schoonmaakmiddel of welke reinigingsmethode je kiest. Is er echter sprake van dieper liggende vlekken? Neem dan contact op met de specialist die ooit je badkamervloer plaatste. Die weet hoe hij hardnekkige vervuiling permanent verwijdert.

Op zoek naar reinigingsmiddelen? Bekijk dan zeker onze webshop!

 

Prijs kalkvlekken badkamervloer verwijderen

Hoeveel betaal je om de kalkvlekken van je badkamervloer te verwijderen? Veel hangt af van het type poetsproduct en de inhoud van de fles. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn zijn altijd goedkoper dan gespecialiseerde schoonmaakproducten, want hun samenstelling is een stuk complexer:

  • Natuurazijn: vanaf € 8 voor 500 ml (incl. btw).
  • Grano Wash: vanaf € 25 voor 1 pot van 600 gr (incl. btw).
  • Groene zeep: vanaf € 11 voor 1 pot van 900 gr (incl. btw).
  • Gespecialiseerde ontkalker: vanaf € 10 per fles van 500 ml (incl. btw).

LET OP: dit zijn richtprijzen die nog kunnen verschillen op basis van inhoud, merk, samenstelling, … Wil je ontkalker kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 

Besparen? Installeer een waterontharder!

Blijven de kalkvlekken terugkomen op de vloer in je badkamer? En moet je telkens weer schrobben? Dan kost dat niet alleen veel tijd, maar ook geld voor schoonmaakproducten. Zeker wanneer je woont in een regio met hard water. In zo’n geval adviseren we om voor een duurzame oplossing te kiezen en een waterontharder te plaatsen. Hieronder lees je alles over definitief ontkalken.

Meteen meer informatie aanvragen? Kom dan gratis in contact met meerdere waterontharder experts actief in je buurt. Zo ben je zeker van een installatie op maat van jouw huishouden! Start hier je aanvraag.

 

 

kalkvlekken badkamervloer

Definitief kalkvlekken voorkomen = waterontharder installeren

Kalkvlekken op je badkamervloer met 100% zekerheid tegengaan? Dat kan eigenlijk alleen met een waterontharder. Zo’n toestel verwijdert kalk door ionenuitwisseling: de hars in de cilinder vervangt dan calcium- en magnesiumionen door natriumionen. We spreken meestal over 2 soorten ontharders:

 

KEUZE 1: mechanische waterontharder

Een mechanische of hydraulische waterontharder werkt op basis van waterdruk: wanneer de harskorrels verzadigd zijn spoelt de cilinder deze met zout. Dit gebeurt op vaste momenten. Daarbij houdt de installatie dus geen rekening met je waterverbruik. Daardoor is dit type waterontharder erg geschikt voor gezinnen met een stabiel waterverbruik.

Prijs: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk offertes op maat.

 

KEUZE 2: elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op basis van stroom. De spoelingen met zout water gebeuren volumegestuurd, en dus niet tijdgestuurd zoals bij een mechanische waterontharder. Het voordeel aan volumegestuurd regenereren is dat de spoeling alleen plaatsvindt wanneer dat écht nodig is. Ideaal dus voor huishoudens met een onregelmatiger waterverbruik.

Prijs: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk offertes op maat.

 

Welke waterontharder heb ik nodig?

Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder je waterverbruik, je budget,… Precies door dit samenspel van verschillende keuzefactoren raden we aan om advies te vragen aan een professionele installateur in je regio. Zo’n expert luistert naar jouw wensen en staat garant voor een oplossing op maat van jouw woonsituatie.

Vergelijk offertes en bespaar! Via onze offertedienst brengen we je in contact met meerdere installateurs actief in je regio. Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen