Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs waterontharder: factoren + kosten 2024

De prijs van je waterontharder wordt bepaald door verschillende factoren. Wat zijn de 6 belangrijkste prijsbepalers van waterontharders? Hoeveel kost de installatie van zo’n toestel gemiddeld? En zijn er nog bijkomende kosten verbonden aan een waterontharder? Je ontdekt het in dit artikel.

 

Gemiddelde waterontharder prijs in 2024

De prijs van een waterontharder voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik ligt tussen 1.000 en 2.000 euro (excl. btw, incl. installatiekosten). De waterontharder prijs is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  1. Type waterontharder
  2. Capaciteit van de waterontharder
  3. Onderhoud van de waterontharder
  4. Merk van de waterontharder
  5. Installatie van de waterontharder
  6. Waterontharder installateur

Ontvang je graag een exacte prijs voor jouw waterontharder? Een ervaren installateur bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Contacteer vrijblijvend professionals.

 

1. Type waterontharder

De populairste soort waterontharder is de waterontharder met zout. Van alle waterontharders hebben deze de meest efficiënte werking. Naast waterontharders met zout bestaan er ook nog waterontharders zonder zout. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer van de verschillende types waterontharders:

Soort waterontharderGemiddelde kosten
WATERONTHARDER MET ZOUT
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

 

Waterontharders met zout

Ontharders met zout hebben een ionenwisselaar, ook wel harscilinder genoemd, met harskorrels die de kalk- en magnesiumionen uit hard water wisselen met natriumionen. Wanneer de harscilinder verzadigd is, wordt hij gespoeld met zout water. Dit proces wordt regeneratie genoemd en gebeurt mechanisch of elektronisch:

 • Elektronische waterontharders: hierbij gebeurt de regeneratie volumegestuurd. Het toestel houdt je waterverbruik bij en start de regeneratie wanneer nodig. Elektronische waterontharders zijn sterk aangeraden wanneer je een variabel waterverbruik hebt. Dit type ontharder werkt op elektriciteit en maakt gebruik van elektronica, waardoor hij iets duurder is in aankoop dan een mechanische waterontharder.
  Prijs elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes.
 • Mechanische waterontharders: bij dit type waterontharder gebeurt de regeneratie tijdsgestuurd. Er wordt dus geen rekening gehouden met je waterverbruik. Aangezien de spoeling op vaste tijdstippen gebeurt, is een mechanische waterontkalker vooral aangeraden wanneer je waterverbruik stabiel is. Anders loop je het risico dat je ontharder te vaak of net niet vaak genoeg gaat regenereren.
  Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes.

 

Waterontharders zonder zout

Waterontharders zonder zout halen de kalk niet uit het water, maar laten het rondzweven zodat het zich niet aan de leidingen hecht. Er bestaan waterontharders met een magneet, zinken anode, met polyfosfaten of CO2-injectie. Aangezien de doeltreffendheid van waterontharders die geen zout gebruiken nog onvoldoende bewezen is, kies je best voor een apparaat met bewezen werking, zoals een mechanische of elektronische ontharder.

Prijs waterontharder zonder zout: vanaf € 30 tot 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes.

 

2. Capaciteit waterontharder

Het is belangrijk dat de capaciteit van je waterontharder perfect is afgestemd op jouw waterverbruik. Kies je voor een ontharder met een grotere capaciteit dan nodig, dan betaal je een hogere aankoopprijs. Kies je een ontharder met een te lage capaciteit, dan zal het toestel veel vaker moet spoelen, waardoor de kosten voor het zout- en waterverbruik hoog oplopen.

Om de ideale capaciteit van je waterontharder te bepalen, moet je rekening houden met 2 aspecten:

 • Inhoud van de ionenwisselaar: dit is afhankelijk van de hardheid van het water en het gemiddelde waterverbruik van je huishouden. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik in een regio met een waterhardheid van 11 dH heeft de ionenwisselaar idealiter een inhoud van zo’n 10 liter.
 • Doorstroomcapaciteit: dit drukt uit hoeveel onthard water het apparaat maximaal kan afleveren. Hou hierbij ook rekening met de capaciteit van de watermeter. Die is namelijk bepalend voor de waterdoorstroom in huis. De capaciteit van de watermeter (de Qn-waarde op de meter) mag niet hoger zijn dan die van de waterverzachter, anders zorgt dit voor een verlies van watergebruik.

Wat is de ideale capaciteit van je waterontharder? Een waterontharder installateur rekent dit snel voor je uit op basis van je gezinssamenstelling, je waterverbruik, de hardheid van het water, … en stelt je de meest geschikte ontharder voor. Kom in contact met installateurs actief in jouw regio.

 

capaciteit waterontharder

 

3. Onderhoud waterontharder

Je waterontharder heeft niet alleen een periodiek onderhoud nodig. Ook het zoutreservoir moet regelmatig aangevuld worden:

 

Periodiek onderhoud

Om een goede en efficiënte werking van je waterontharder te garanderen, is een jaarlijks onderhoud nodig. Met zo’n jaarlijks onderhoud worden storingen en defecten aan je waterontharder snel opgespoord en verholpen, waardoor je erger voorkomt en je op termijn geld bespaart. Een periodiek onderhoud van je waterontharder houdt in:

 • Waterhardheid controleren
 • Onderdelen controleren, reinigen of vervangen
 • Waterontharder ontsmetten
 • Zoutreservoir reinigen
 • Waterontharder goed afstellen

Prijs periodiek onderhoud waterontharder: € 60 à 100 (incl. btw en arbeidskosten).

 

Zoutreservoir aanvullen

Een waterontharder met zout bevat een harscilinder met harskorrels. Die harskorrels zetten kalk- en magnesiumionen om naar natriumionen. Wanneer de harscilinder verzadigd is, wordt deze gespoeld met zoutwater. Het is dan ook belangrijk dat er steeds voldoende zout in het reservoir zit zodat de regeneratie kan blijven doorgaan. Je moet het zoutreservoir 1 à 2 keer per jaar bijvullen.

Prijs zout waterontharder: € 30 à 50 per jaar.

 

Onderhoudscontract afsluiten: een goed idee?

Veel waterontharder installateurs bieden ook een onderhoudscontract aan, waarbij ze jaarlijks of tweejaarlijks een periodiek onderhoud uitvoeren en het zoutreservoir aanvullen. Sluit je zo’n contract af, dan betaal je vaak een lagere installatieprijs voor je waterontharder.

Maar is zo’n onderhoudscontract wel voordelig? Het is vooral belangrijk om goed te kijken wat er precies in het onderhoudscontract is opgenomen en welke prijs aan zo’n contract vasthangt. Mogelijk ben je goedkoper uit als je jaarlijks een periodiek onderhoud betaalt en zelf het zout voor je waterontharder aanschaft.

Interesse in een onderhoudscontract? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende waterontharder installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

waterontharder prijs zout

 

 

4. Waterontharder merk

Ook het merk bepaalt deels de waterontharder prijs. Een kwalitatieve ontharder van een degelijk merk is in aankoop dan wel duurder dan een waterontharder van een goedkoper, minder gekend merk, maar zal wel langer meegaan, efficiënter werken en minder snel defecten vertonen. Een aantal populaire, kwalitatieve merken van waterontharders zijn:

 • Aquacell: de prijs van een waterontharder van het merk Aquacell bedraagt gemiddeld € 2.000 à 2.200.
 • Amysoft: een waterontharder van Amysoft kost gemiddeld € 1.500 tot 1.900.
 • Omega: de prijs van een Omega waterontharder begint vanaf € 2.200.
 • Remon: prijzen voor een Remon ontharder beginnen vanaf € 1.400

Heb je een voorkeur voor een bepaald merk? Vraag dan zeker waterontharder prijzen aan bij verschillende installateurs. Niet elke installateur werkt immers met dezelfde merken. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, kan je niet alleen de aangeboden merken vergelijken, maar ook adviezen, termijnen, … Start je aanvraag hier.

 

5. Installatie waterontharder

Niet alleen de capaciteit, het merk, … bepalen de waterontharder prijs. Ook installatiekosten maken deel uit van de totale kostprijs van je waterontharder. Om de kosten te drukken, kan je er eventueel voor kiezen om je waterontharder zelf te plaatsen. Maar is dat wel zo’n goed idee?

 

Waterontharder zelf plaatsen

Door je waterontharder zelf te plaatsen, kan je besparen op de arbeidskosten. Als je weet dat een ervaren installateur slechts 1 à 2 uur nodig heeft om je waterontharder te installeren, dan is de besparing op je eindfactuur echter gering. Daarnaast brengt doe-het-zelven nog enkele nadelen en risico’s met zich mee:

 • Risico op foutieve aansluiting: het aansluiten van een waterverzachter neemt misschien niet veel tijd in beslag voor een ervaren installateur, het vereist wél de nodige kennis en expertise. Als doe-het-zelver heb je niet altijd die kennis in huis om je waterontharder correct aan te sluiten en zijn fouten snel gemaakt.
 • Geen garantie: is er een defect, een lekkage, … door een foutieve plaatsing? Dan kan je geen gebruik maken van een garantieregeling om de waterontharder kosten te dekken. Laat je je waterontkalker plaatsen door een professionele installateur? Dan ben je wel financieel beschermd tegen schade.
 • Zelf instaan voor het onderhoud: plaats je je waterontharder zelf, dan zal je doorgaans ook zelf moeten instaan voor het periodieke onderhoud. Er zijn immers weinig installateurs die het onderhoud verzorgen van een toestel dat ze niet zelf hebben geplaatst.

LET OP: de arbeidskosten die je uitspaart door te doe-het-zelven, wegen niet op tegen de nadelen die ermee gepaard gaan. Door samen te werken met een vakman ben je verzekerd van een kwalitatief toestel en een correcte installatie. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Waterontharder laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een correcte installatie van je waterontharder en een toestel dat is afgestemd op jouw verbruik? Dan doe je beter een beroep op een professional. Zo ben je zeker van:

 • Snelle en correcte plaatsing: in 1 à 2 uren heeft een ervaren installateur jouw waterontharder correct aangesloten en gecontroleerd.
 • Advies op maat: aan de hand van jouw waterverbruik, gezinssamenstelling, levensstijl, … stelt een vakman jou het juiste toestel voor. Is jouw budget beperkt? Dan zal een vakman ook daar rekening mee houden en gaat deze op zoek naar een goedkope waterontharder die toch doeltreffend is.
 • Kwalitatief toestel: een professional werkt enkel met kwalitatieve toestellen die lang meegaan. Heb je een voorkeur voor een bepaald merk? Vergelijk dan zeker goed prijsvoorstellen van verschillende installateurs. Maak hiervoor gebruik van onze gratis offerteservice. Niet elke vakman biedt immers dezelfde merken aan.
 • Periodiek onderhoud: je waterontharder installateur neemt ook het jaarlijkse onderhoud van je toestel voor zijn rekening.
 • Garantie: werk je samen met een vakman, dan krijg je garantie op zowel je toestel als de plaatsing.

 

Laat je waterontharder plaatsen door een professional

De plaatsing van je waterontharder laat je best over aan een ervaren vakman. Het prijsverschil met doe-het-zelven is miniem en bovendien ben je zo verzekerd van een correct geplaatst toestel en optimale werking. Ontvang prijsvoorstellen van meerdere installateurs in jouw regio.

 

6. Waterontharder installateur

Natuurlijk speelt ook de door jou gekozen installateur een belangrijke rol voor de prijs van je waterontharder. De tarieven die vakmannen hanteren kunnen namelijk sterk verschillen. Zoals hierboven al is aangehaald, bestaan er ook formules waarbij de installatiekosten voor de waterontharder lager liggen als je ook een onderhoudscontract afsluit.

Het is dan ook belangrijk om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Zo kan je niet alleen verschillende waterontharder prijzen vergelijken, maar ook advies, uitvoeringstermijnen, … Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen via de gratis offerteservice.

 

 

CONCLUSIE:
wat kost een waterontharder en welke koop je best?

Een waterontharder kost gemiddeld tussen € 1.000 en 2.000 (excl. btw, incl. installatiekosten) voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld verbruik. De factoren die de prijs van je waterontharder het meest beïnvloeden zijn het type waterontharder en de capaciteit van de waterontharder. Toch blijft het belangrijk om in jouw keuze ook met de andere kostenbepalers rekening te houden.

TIP: een ervaren installateur kan je het best adviseren over de ideale waterontharder voor jouw situatie. Vraag snel en eenvoudig prijsvoorstellen aan via onderstaand offerteformulier:

 

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen