Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

5 vragen over hard water

Hard water in je woning, het is niet zo onschuldig als het lijkt. In dit artikel beantwoorden we al je vragen rond dit onderwerp aan de hand van 5 vragen. Wat is hard water precies en wat zijn de grootste nadelen ervan? Wat kan je doen om je hard water te ontharden? En hoeveel kost een waterontharder gemiddeld? Je komt het hier allemaal te weten!

 

5 vragen over hard water

1. Wat is hard water?

2. Heeft hardwater nadelen?

3. Hoe kan ik hard water ontharden?

4. Hoeveel kost het behandelen van hard water?

5. Is een waterontharder een goed idee?

Interesse in een waterontharder? Vraag advies aan een ervaren installateur. Die beantwoordt met plezier al je vragen, kiest samen met jou een geschikte oplossing en installeert deze volgens de regels van de kunst. Kom gratis in contact met professionals actief in je buurt.

hard water

 

1. Wat is hard water?

Hard water is water met een hoog gehalte aan calcium (Ca) en magnesium (Mg). Hoeveel mineralen je water precies bevat, hangt af van de bodemsamenstelling van de regio waar je woont. Dit noemen we de waterhardheid, uitgedrukt in Franse (°F/fH) of Duitse graden (°D/dH). Op basis van deze index kan je je water als ‘zeer hard’ of net ‘zeer zacht’ categoriseren. Een overzicht:

WaterhardheidFranse graden (°F)Duitse graden (°D)
Zeer hard> 45 °F> 25 °D
Hard30 - 45 °F17 - 25 °D
Gemiddeld15 - 30 °F8 - 17 °D
Zacht7 - 15 °F4 - 8 °D
Zeer zacht0 - 7 °F0 - 4 °D

TIP: bij een waterhardheid boven de 17 fH (°F) is het aangeraden om een waterontharder te plaatsen. Al is het natuurlijk ook voordelig om bij lagere waarden actie te ondernemen.

 


 • Hoe komen calcium en magnesium in ons drinkwater terecht?
  Dat is afhankelijk van de herkomst van het water (grond- of oppervlaktewater) en het zuiveringsproces dat het drinkwater ondergaat. Zo is bodemwater vaak harder dan oppervlaktewater omdat het in aanraking is gekomen met oude bodemlagen. Doordat de bodemsamenstelling in elke regio anders is, verschilt de waterhardheid ook van gemeente tot gemeente.


 • Wat is zacht water?
  Zacht water bevat lage concentraties calcium en magnesium. In West-Schotland is het water bv. van nature zacht doordat het ontspruit in kalkarme gronden en rotsen. Te zacht water heeft echter ook minpunten: het heeft een zoutige smaak, bevat meer chemicaliën, is nadelig voor mensen die hun zoutinname moeten beperken, …


 • Hoe hard is het water in mijn gemeente?

  Wil je de waterhardheid in je regio te weten komen? Schakel dan de hulp in van een installateur van waterontharders. Op basis van een diepgaande wateranalyse achterhaalt hij de waterhardheid van je drinkwater. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 


2. Heeft hardwater nadelen?

wat is hard water

In theorie is hard water onschadelijk. Integendeel, calcium en magnesium zijn nuttige bouwstoffen voor ons lichaam. Wat zijn dan de nadelen van hard water? De oorzaak van meerdere problemen in je woning is de kalkafzetting. De grootste schadelijke gevolgen op een rij:

 • Je verwarming rendeert minder goed (tot wel 20% rendementsverlies na 5 à 10 jaar). Daardoor moet je harder stoken, met hogere energiekosten tot gevolg.
 • Leidingen slibben dicht, waardoor bepaalde elektrische apparaten minder goed presteren. Zo verbruiken koffiezetapparaten, vaatwassers, wasmachines, … meer energie en gaan ze ook veel sneller kapot.
 • Net doordat de prestaties van je apparaten afnemen, ga je bijvoorbeeld meer zeep gebruiken. Denk maar aan producten voor je wasmachine en vaatwasser. Ook dat is nefast voor je portemonnee én het milieu.
 • Kranen, douchewanden, wasbakken, glazen die je net uit de vaatwasmachine haalt, … vertonen witte kalkaanslag of een doffe glans. Hierdoor moet je regelmatig kalkaanslag verwijderen of manueel glazen afspoelen.

Het is duidelijk dat te hard water wel degelijk nadelen met zich meedraagt. Heeft het water in je regio een hardheid van meer dan 17 °F? Dan opteer je best voor een betrouwbare waterontharder. Laat je het probleem graag onderzoeken door een professional? Kom dan gratis in contact met een expert.

  • Is onthard water echt zoveel beter voor de gezondheid?

  Over die bewering is geen consensus. Er zijn mensen die zweren bij onthard water bij huidaandoeningen zoals eczeem, terwijl anderen dan weer helemaal geen last hebben van een droge huid of dof haar door hard water. Magnesium en calcium zijn mineralen die ons lichaam in microdosissen nodig heeft. Drinken we kraantjeswater? Dan krijgen we deze op geheel natuurlijke manier binnen. Het staat daarentegen wel vast dat onthard water veel beter is voor je verwarmingselementen en elektrische apparaten.

  Waterontharder kopen? Contacteer een installateur voor professioneel advies. Start hier je aanvraag. • Is hard water schadelijk voor mijn planten?
  Geef je je (kamer)planten kraantjeswater? Dan kan er na een tijdje een witte waas op de bladeren verschijnen. Dit duidt op water met een hoge hoeveelheid kalk. In de natuur heeft je plant deze mineralen niet nodig in zulke hoge dosissen. In dit geval geef je ze beter af en toe eens regenwater. Heb je dit niet meteen bij de hand? Dan kan je de aarde van je kamerplant eens grondig doorspoelen. Laat deze nadien grondig uitlekken voordat je de plant weer in de bloempot zet.

 


3. Hoe kan ik hard water ontharden?

Het is zeker mogelijk om je hard water te ontharden. Dat kan met behulp van een waterontharder. Een installateur plaatst zo’n systeem doorgaans op de plek waar je waterleiding je woning binnenkomt. Je kan kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 

OPTIE 1: waterontharder met zout

Zo’n toestel wisselt dankzij een harscilinder de magnesium- en kalkionen in het harde water om voor natriumionen. Zo ga je van hard naar zacht water. Is die harscilinder verzadigd met kalk? Dan wordt die schoongespoeld met zout water (regeneratie). Dat spoelen kan op 2 manieren worden aangestuurd:

 • Elektronische waterontharder met zout: de regeneratie gebeurt volumegestuurd. Wanneer het systeem weet dat de harscilinder verzadigd is, gebeurt de spoeling van de ionenwisselaar automatisch. Zo verbruik je minder water én minder zout.
 • Mechanische waterontharder met zout: wil je extra elektriciteitskosten vermijden? Dan kan je ook kiezen voor een mechanische ontharder met een tijdsgebonden regeneratie. Let op: daardoor kan zo’n toestel ook spoelen als de cilinder nog niet verzadigd is. Hierdoor gaat regeneratiezout onnodig verloren.

Prijs: vanaf € 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

OPTIE 2: waterontharder zonder zout

Deze waterontharders ‘ontkalken’ zonder zout. Daardoor hebben ze geen afvoer nodig om het pekelwater af te voeren. Let wel: zulke oplossingen zorgen niet voor zacht water. Ze laten de deeltjes eerder rondzweven in het water, waardoor deze zich niet meer afzetten in de leidingen. Hoe dat gebeurt, hangt af van het soort toestel (bv. een magneet). Tot op vandaag is de efficiëntie van waterontharders die zonder zout werken nog onvoldoende bewezen.

Prijs: vanaf € 30 (excl. btw & plaatsing).

 

Hoe onthard ik mijn hard water het best?

Wil je zeker zijn van een optimale ontharding van je leidingwater? Dan is een waterontharder met zout duidelijk de beste en meest betrouwbare keuze. Neem zeker vrijblijvend contact op met een ervaren installateur actief in je regio. Hij geeft je met plezier advies op maat.

In contact komen met verschillende professionals? Wij matchen je graag aan diverse installateurs uit jouw streek. Vul daarvoor het contactformulier in. Het duurt maar enkele ogenblikken en het is bovendien helemaal gratis! Start hier je aanvraag.

 


4. Hoeveel kost het behandelen van hard water?

Wil je graag investeren in een waterontharder? Dan wil je vast weten hoeveel zo’n installatie ongeveer kost. De prijzen hangen nauw samen met het type ontharder, de capaciteit, de installatiekosten en de onderhoudskosten. In de onderstaande tabel zetten we verschillende richtprijzen op een rij:

Soort waterontharderGemiddelde kosten
WATERONTHARDER MET ZOUT
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

LET OP: in realiteit kunnen bovenstaande prijzen afwijken. Op zoek naar een precieze totaalprijs voor jouw waterontharder? Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aan bij meerdere installateurs in je buurt!

 


5. Is een waterontharder een goed idee?

hard of zacht water

Woon je in een gebied waarvan het water tot de categorie ’te hard’ behoort? Dan is het slim om voor een waterontharder te kiezen. Zo geniet je van heel wat voordelen zoals:

 • Tot 20% minder energiekosten
 • Langere levensduur van je huishoudelijke apparaten
 • Minder zeep & detergent nodig
 • Geen ontsierende kalkvlekken meer op je kraanwerk, in de douche, …

 

Wil je graag meteen genieten van deze voordelen? Schakel dan een installateur in. Die staat garant voor…

 • Professionele wateranalyse: hoe is het werkelijk met de waterhardheid van je drinkwater gesteld? Een installateur neemt een waterstaal en kan zo de hardheid van je drinkwater meten.
 • Geschikte waterontharder: op basis van de wateranalyse en het verkennend gesprek stelt hij een oplossing op maat voor. Zo heb je verzekerd van de beste waterontharder afgestemd op jouw situatie.
 • Vlotte & correcte installatie: hebben jullie samen de meest geschikte waterontharder gekozen? Dan neemt het plaatsen van je waterverzachter doorgaans maar een paar uur in beslag. Nadien krijg je meer info over de werking van je systeem en kan je je installatie succesvol in gebruik nemen.
 • Dienst na verkoop: treedt er een defect op? Is het tijd voor een onderhoud? Of heb je nog verdere vragen? Dan kan je altijd terecht bij je installateur.

 

TIP: offertes vergelijken = besparen!

Wist je dat je een mooie besparing kan doen op de installatie van je ontharder als je verschillende offertes aanvraagt? Zo krijg je niet alleen inzicht in de prijzen en kostenbepalers, maar ook op adviezen, uitvoertermijnen, materialen, merken, … Op die manier maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Installateurs vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat van jouw situatie:

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen