Keramische waterontharder
Wil je komaf maken met kalkaanslag in je woning? Naast een professionele waterontharder met zout kan je ook kiezen voor een keramische waterontharder. De keramische parels in zo’n toestel zetten de kalk in je leidingwater om in kleine nanokristallen. Hoeveel betaal je voor zo’n keramische waterontharder? Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een waterverzachter met zout? We maken de vergelijking in dit artikel!
Ga snel naar:
OPTIE 1: keramische waterontharder (zonder zout)
OPTIE 2: professionele waterontharder (met zout)
CONCLUSIE: welk type waterontharder kies ik best?
Vraag vrijblijvend offertes aan
Wat is verschil tussen gewone en keramische waterontharder?
Kalkaanslag voorkomen in je leidingen, huishoudtoestellen, kranen, … Dat is de functie van zowel een professionele als een keramische waterontharder. De manier waarop beide toestellen dat doen, is echter helemaal anders. Het grote verschil in een notendop:
- Keramische waterontharder = zonder zout en afvoer: deze toestellen hebben geen zout of een afvoer naar de riolering nodig. In de plaats zetten keramische parels de kalk in het water om in minuscule nanokristallen. Die stromen mee met je leidingwater. Het gaat dus om een natuurlijk proces dat kalkaanslag voorkomt. Lees verder meer over keramische waterontharders.
- Professionele waterontharder = met zout en afvoer: zo’n toestel gebruikt wel zout en een afvoer voor het zoute spoelwater. Dit type ontharder zet je hard water namelijk om in zacht water. Dat gebeurt met een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Is die cilinder verzadigd met kalk? Dan is zout nodig om die schoon te spoelen (regenereren). Lees verder meer over professionele waterontharders met zout.
Benieuwd welke waterontharder je best kiest? Een installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie, budget, … Ontvang vrijblijvend voorstellen bij meerdere specialisten in je buurt!
OPTIE 1: keramische waterontharder (zonder zout)
Keramische waterontharders hebben geen zout, een afvoer naar de riolering of elektriciteit nodig. Hoe werkt zo’n systeem dan wel? Met een cartridge die gevuld is met keramische parels. Die zorgen ervoor dat de kalk in het water zich bindt tot kleine nanokristallen. Die hechten zich niet aan je leidingen, huishoudtoestellen, .. en stromen met het water mee naar de riolering. Een vakman kan zo’n keramische waterontharder plaatsen in je kelder, watermeterput, …
Voor- en nadelen keramische waterontharder (vs. ontharder met zout)
Twijfel je nog tussen een keramische waterverzachter en een toestel met zout? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:
- Goedkoper: een keramische waterontharder kost gemiddeld minder dan een professionele waterverzachter met zout. Verder lees je meer over de prijs van een keramische ontharder.
- Vlotte plaatsing: bij een keramische ontharder moet je geen afvoer en overloop aansluiten. Zout spoelwater afvoeren naar de riolering is namelijk niet nodig. Daardoor gaat de montage van zo’n toestel een pak vlotter.
- Zelfde watersamenstelling: een keramische waterontharder zet je hard water niet om in zacht water. Daardoor blijven gezonde mineralen als calcium en magnesium aanwezig in je leidingwater.
- Milieuvriendelijk: een keramisch systeem voorkomt kalkaanslag met een natuurlijk proces zonder onthardingszout of stroomverbruik. Daardoor is zo’n toestel ook iets milieuvriendelijker.
- Minder doeltreffend: de betrouwbaarheid en doeltreffendheid van waterontharders zonder zout is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen. Zulke toestellen zetten je hard water namelijk niet om in zacht water. Voor de meest optimale ontkalking blijft een toestel met zout de beste keuze.
- Duurder onderhoud: om de 3 jaar moet je de cartridge van een keramische waterontharder vervangen. Zo’n cartridge kost al gauw 150 à 250 euro, excl. plaatsingskosten. Daardoor komt het onderhoud van zo’n toestel iets duurder uit dan bij een professionele waterverzachter met zout.
- Minder duurzaam: kies je voor een hoogwaardige waterverzachter met zout? Dan ben je zeker van de meest duurzame keuze op lange termijn. Zulke toestellen ontkalken je leidingwater optimaler gedurende langere tijd dan een keramische waterontharder.
Prijs keramische waterontharder
Gemiddeld mag je voor een keramische waterontharder rekenen op een prijs van 500 à 700 euro, excl. btw en plaatsing. De exacte kostprijs hangt vooral af van de capaciteit, maar ook het merk en de kwaliteit spelen een rol. Let op: bij deze prijs moet je ook nog zo’n 100 euro aan installatiekosten tellen.
LET OP: de prijzen voor keramische waterontharders kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht toestelprijzen, installatiekosten, adviezen, … vergelijken? Of wil je weten of je nu beter kiest voor een keramische of een professionele waterontharder? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier!
OPTIE 2: professionele waterontharder (met zout)
Naast een keramische waterverzachter zonder zout kan je ook kiezen voor een toestel mét zout. Zulke waterontharders zetten je hard leidingwater wel om in zacht water. Hoe precies? Met een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Als die cilinder verzadigd is, spoelt zout water die weer schoon (regeneratie). Dat zoute spoelwater verdwijnt dan via een afvoer naar de riool. Er bestaan 2 types waterontharders met zout:
- Elektronische waterontharder met zout: bij dit type gebeurt de regeneratie met zout water volumegestuurd. Zo vermijd je onnodige spoelingen en bespaar je flink op je waterverbruik. Uiteraard brengen elektronische waterontharders wel elektriciteitskosten met zich mee.
- Mechanische wateronharder met zout: dit type toestel verbruikt geen stroom, maar de regeneratie gebeurt niet volumegestuurd. Het spoelen met zout water gebeurt op bepaalde tijdstippen zonder rekening te houden met je waterverbruik. Mechanische ontharders zijn daarom enkel aangewezen als je verbruik erg stabiel is. Anders stijgt je waterverbruik door de onnodige spoelingen.
Voor- en nadelen professionele waterontharder met zout (vs. keramisch)
Naast een waterontharder met zout kan je ook kiezen voor een keramische waterontharder zonder afvoer of zout. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n professioneel toestel ten opzichte van een systeem met keramische parels? We zetten ze kort op een rij:
- Erg doeltreffend: een waterontharder met zout is en blijft de beste garantie op een optimale ontkalking. Enkel deze toestellen zorgen namelijk voor zacht water. Bij een keramisch toestel verdwijnen calcium en magnesium niet uit je leidingwater. Daardoor is de betrouwbaarheid minder groot.
- Goedkoper onderhoud: ook een waterverzachter met zout heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Daarvoor betaal je zo’n 60 euro. Bij een keramische waterontharder moet je echter minstens om de 3 jaar de cartridge met keramische parels vervangen. En dat komt nog duurder uit.
- Heel duurzaam: wil je zeker zijn van kalkvrij water op lange termijn? Dan is een toestel met zout duidelijk de veiligste en meest duurzame keuze. Mits een regelmatig onderhoud gaat zo’n kwalitatieve waterontharder namelijk erg lang mee.
- Duurder: een waterverzachter met zout kost gemiddeld meer dan een keramische waterontharder. Tegenover die meerprijs staat natuurlijk wel een optimale ontkalking van je leidingwater door het omzetten van calcium- en magnesiumionen naar natriumionen.
- Complexere plaatsing: de duurdere prijs van een professionele waterontharder ligt ook aan de hogere plaatsingskosten. De installatie van een waterontharder met zout vergt namelijk iets meer werk. Zo moet een vakman onder meer ook een afvoer en een overloop aansluiten.
- Andere watersamenstelling: door een waterverzachter met zout verandert uiteraard de samenstellling van je leidingwater. Zo geniet je van alle voordelen van zacht water in je woning, maar die gezonde mineralen zijn niet langer aanwezig in je kraanwater. Dat is bij een keramisch toestel wel nog zo.
- Minder milieuvriendelijk: een elektronische waterontharder verbruikt zowel elektriciteit als onthardingszout. Daardoor is zo’n toestel iets minder goed voor het milieu dan de keramische tegenhanger zonder zout.
Prijs professionele waterontharder (met zout)
Een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik betaalt voor een waterontharder met zout 1.000 à 2.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. De exacte kostprijs voor jouw waterontharder hangt vooral af van de capaciteit, het type (elektronisch of mechanisch), het merk, …
Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw waterontharder? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere installateurs actief in je buurt. Naast de prijzen kan je op die manier ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier!
CONCLUSIE: welk type waterontharder kies ik best?
Kies je nu best voor een professionele of een keramische waterontharder zonder zout? De beste keuze voor jouw situatie hangt vooral af van de volgende factoren:
- Budget: zoek je naar een goedkopere oplossing om kalkaanslag te vermijden? Dan is een keramische waterverzachter een mogelijke optie. Hou er alleen rekening mee dat de werking niet zo doeltreffend zal zijn in vergelijking met een toestel met zout.
- Woonsituatie: is het niet mogelijk om een waterverzachter met zout te plaatsen op de plek waar je leidingwater je woning binnenkomt? Of kan je je toestel niet bij een afvoer plaatsen? Dan is een compactere keramische waterverzachter ook een alternatief. Let op: er bestaan wel oplossingen om het zoute spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering. Daarnaast zijn er ook kleine waterontharders met zout op de markt.
- Persoonlijke wensen: werk je liever niet met onthardingszout? Of wil je de elektriciteitskosten van een elektronische waterontharder vermijden? Dan is het een optie om een keramische ontharder uit te proberen. Let wel: de kosten voor een ontharder met zout verdien je veel vlotter terug door lagere stookkosten, huishoudtoestellen die langer meegaan, minder was- en schoonmaakproducten, …
- Doeltreffendheid: op vlak van effectiviteit en betrouwbaarheid is de beste keuze duidelijk. Enkel met een waterontharder met zout ben je zeker van een optimale ontkalking van je leidingwater en geniet je van echt zacht water. En dus ook van de voordelen voor je portemonnee.
TIP: een waterontharder met zout is en blijft de beste keuze om kalkaanslag doeltreffend te voorkomen. Natuurlijk moet je ook rekening houden met andere factoren als de capaciteit, het type, het verbruik, … Daarom schakel je best een gespecialiseerde installateur in. Die analyseert jouw situatie, geeft advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing van jouw waterontharder. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: