Waterhardheid per gemeente
Dagelijks gebruiken we liters water om te koken, te wassen, … De hardheid van dat water heeft niet alleen een grote impact op de levensduur van je huishoudelijke toestellen maar ook op je verbruik. In Nederland verschilt de waterhardheid echter sterk per gemeente en postcode. Ontdek hier hoe hard het water is in jouw gemeente, of dat goed is en of een waterontharder nodig is of niet.
Ga snel naar:
Hoe hard is mijn water?
Is hard water schadelijk?
Heb ik een waterontharder nodig?
Welke waterontharder kopen?
Vraag je gratis wateranalyse aan
Wat is hard water?
Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat (= kalk). De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F of fH) of Duitse graden (°D of dH). Omgerekend is 1 °F = 0,56 °D.
Waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden. Hoe hoger het getal, hoe harder het water. Maar wanneer spreken we nu van ‘hard water’ en ‘zacht water’? De waterhardheid wordt doorgaans opgedeeld in 5 categorieën:
Waterhardheid | Franse graden (fH) | Duitse graden (dH) |
---|---|---|
Zeer zacht water | 0 - 7 fH | 0 - 4 dH |
Zacht water | 7 - 15 fH | 4 - 8 dH |
Middelhard water | 15 - 30 fH | 8 - 12 dH |
Hard water | 30 - 45 fH | 12 - 18 dH |
Zeer hard water | > 45 fH | 18 - 30 dH |
TIP: hard water is niet schadelijk voor de gezondheid maar tast wel je toestellen en leidingen aan en leidt tot meer energieverbruik. Met een waterontharder voorkom je dat. Benieuwd naar de waterhardheid in je gemeente en of een waterontharder nodig is? Ontvang gratis advies en offertes.
Hoe hard is mijn water?
Aangezien de hardheid van het water verschilt per postcode en gemeente geven we je via de kaart hieronder reeds een indicatie. KRNWTR, een sociale onderneming die zich inzet voor het promoten van kraanwater, geeft daarmee een handig overzicht van de hardheid van het water in Nederland.
Gemiddeld is de waterhardheid in Nederland hard tot vrij hard (ongeveer 8 dH). Het minst harde water vind je in Friesland, Flevoland en een deel van Gelderland. Erg hard water in Nederland vind je dan weer in delen van Overijssel, Limburg en Noord-Brabant. Voor een concrete inschatting van de hardheid van het water in jouw gemeente kan je terecht op de website van jouw waterleverancier.
LET OP: deze data zijn niet altijd nauwkeurig. Je laat daarom best een wateranalyse uitvoeren. Een waterontharder installateur doet dat gratis bij het opmaken van een offerte. Start je gratis aanvraag.
Is hard water schadelijk?
Kalk in hard water is niet schadelijk voor de gezondheid maar zet zich wel af op je leidingen en in huishoudelijke toestellen. De mogelijke gevolgen?
- Kalkaanslag
- Toestellen die niet meer optimaal werken en kapot kunnen gaan
- Hoger energieverbruik
- …
Hoe kan ik deze gevolgen voorkomen of oplossen? Met een waterontharder. Maar let op, een waterontharder is niet altijd nodig. Wil je helemaal zeker zijn van de juiste keuze voor jouw situatie? Laat je adviseren door een waterontharder installateur.
Heb ik een waterontharder nodig of niet?
Een waterontharder plaatsen is voornamelijk nodig als je in een streek met hard tot zeer hard water woont. Enerzijds kan je online de waterhardheid in jouw gemeente nagaan. Anderzijds kan je de waterhardheid van je water ook testen op verschillende manieren, zoals de zeeptest, teststrook… Is de waterhardheid 12 dH of meer? Dan is een waterontharder zeker het overwegen waard.
Ook bij zachter water kan een waterontharder zinvol zijn omdat het ervoor zorgt dat je huishoudelijke apparaten die water verbruiken langer meegaan. Let op, onthard water niet onder 5,6 dH. Dat is het wettelijke minimum. Nog verder ontharder is niet nodig en zelfs schadelijk voor je leidingen.
Let op, de meningen verschillen:
Neem daarom contact op met meerdere installateurs van waterontharders. Zo kan je eenvoudig adviezen vergelijken. Een installateur komt bij je langs om een wateranalyse te doen en te bepalen of een waterontharder nodig is, welke toestel het meest geschikt is, … Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.
Voordelen van een waterontharder
Een waterontharder zet hard water dus om in zacht water (waterontharding) en voorkomt zo dat kalk zich kan afzetten op je leidingen, sanitair en huishoudapparaten. Een waterontharder plaatsen heeft daarbij zowel financiële als ecologische voordelen. Een kort overzicht van de verschillende waterontharder voordelen:
- Minder energiekosten: bij een ideale hardheid van het water kan je efficiënter verwarmen, wat leidt tot 20% minder energiekosten.
- Langere levensduur van huishoudelijke toestellen en leidingen: dankzij een waterontharder voorkom je kalkvorming in leidingen en huishoudelijke toestellen (bv. koffiezet, waterkoker, …). Daardoor zien ze minder af en gaan ze tot 30% langer mee.
- Minder kalkaanslag: een waterontharder zorgt voor minder kalk in het water waardoor je vanzelfsprekend ook minder last hebt van kalkaanslag op je kranen, in de douche, …
- Minder zeep: zeep en andere wasproducten werken beter i.c.m. zacht water. Dat zorgt voor een reductie van 25 tot 30% van je zeepverbruik. Besparing = € 30/jaar.
- Geen flessenwater meer: waterverzachters met waterfilter leveren heerlijk drinkwater van de kraan. Besparing= € 50/jaar.
Welke waterontharder koop ik best?
Heb je een waterontharder nodig? Dan zijn er verschillende factoren waar je best rekening mee houdt wanneer je een waterontharder koopt. De belangrijkste keuze daarbij is het type waterontharder. We kunnen de verschillende toestellen onderverdelen in 2 grote categorieën:
- Waterontharders met zout: dit type heeft een cilinder met harskorrels die calcium- en magnesiumionen omzetten in natriumionen. Ze maken hard water dus zacht op basis van ionenuitwisseling. Als de harscilinder verzadigd is, spoelt het toestel deze met zout. Er zijn 2 soorten waterontharders met zout: mechanische en elektronische. Het verschil zit vooral in de aansturingsmethode.
- Waterontharders zonder zout: waterontharders zonder zout halen geen kalk uit het water, maar voorkomen enkel dat de kalk zich op je leidingen kan afzetten. Hoe ze dat doen, verschilt per soort waterontharder. De meest voorkomende soorten zijn magnetische waterontharders, CO2 ontharders, toestellen met zinken anode of waterontharders met polyfosfaten.
CONCLUSIE: een waterontharder met zout is het meest doeltreffend omdat deze de kalk effectief uit het water haalt. De prijs voor deze toestellen ligt wel iets hoger, maar je kan er op lange termijn ook meer mee besparen. Twijfel je over wat nu de meest geschikte waterontharder is voor jou? Een erkende installateur kan jou advies op maat geven en helpt je graag bij je keuze.