Waterhardheid per gemeente

Dagelijks gebruiken we liters water om te koken, te wassen en te plassen. De hardheid van dat water heeft niet alleen een grote impact op de levensduur van onze huishoudelijke toestellen maar ook op het milieu. Die waterhardheid verschilt echter van stad tot stad of zelfs gemeente per gemeente. Hier kom je te weten wat de exacte waterhardheid in jouw gemeente is en hoe je voor een positief effect zorgt op zowel je budget als het milieu.

 

Wat is hard water?

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat, ook wel beter bekend als kalk. Dat zijn 2 essentiële stoffen voor een goede gezondheid. Hard water is dus eigenlijk gezond water. Maar die kalk zet zich af op onze leidingen en huishoudelijke stoffen waardoor deze stuk kunnen gaan.

De hardheid van water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F), maar  soms ook in Duitse graden (°D). Omgerekend is 1 °F = 0,56 °D. Hard water wordt in 5 categorieën opgedeeld:

 Franse gradenDuitse graden
Zeer zacht0 - 7 °F0 - 4 °D
Zacht7 - 15 °F4 - 8 °D
Middelhard15 - 30 °F8 - 17 °D
Hard30 - 45 °F17 - 25 °D
Zeer hard> 45 °F> 25 °D

 

Kaart waterhardheid NL
Bron: KRNWTR

Hoe hard is mijn water?

Aangezien de hardheid van het water verschilt per gemeente geven we je hier reeds een indicatie. KRNWTR, een sociale onderneming die zich inzet voor het promoten van kraanwater, geeft een handig overzicht van de waterhardheid in Nederland.

Over het algemeen is de waterhardheid in Nederland hard tot vrij hard. Het minst harde water vind je in Friesland, Flevoland en een deel van Gelderland. Terwijl delen van Overijssel, Limburg en Noord-Brabant dan weer te maken hebben met erg hard water. Voor een concrete inschatting van de hardheid van het water in jouw gemeente kan je terecht op de website Waterhardheid.nl.

 

 

Wanneer heb ik een waterontharder nodig?

Het plaatsen van een waterontharder is voornamelijk nodig als je in een streek met hard tot zeer hard water woont. Concreet wordt het aangeraden om bij een hardheid vanaf 15 à 17 °D een waterverzachter te plaatsen. Bij zachter water kan een dergelijk apparaat ook zinvol zijn omdat het ervoor zorgt dat je huishoudelijke apparaten die water verbruiken, langer meegaan.

Het is echter de vraag of het de investering wel waard is. Laat eenwaterontharder altijd installeren door een vakman, het gaat immers om je gezondheid. Sluit een goed onderhoudscontract af zodat het systeem regelmatig geïnspecteerd wordt. Tip: vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk. Zo kan je wel tot 20% besparen.

In minder dan 2 minuten offertes ontvangen van vakmannen in je buurt? Dat kan hier!

 

Voordelen van een waterontharder

Eenwaterontharder plaatsen heeft zowel financiële als ecologische voordelen. Een kort overzicht van de financiële voordelen:

  • Minder energiekosten: efficiëntere verwarming leidt tot 20% minder energiekosten.
  • Minder zeep: reductie van 25 tot 30% van het zeepverbruik. Besparing = € 30/jaar.
  • Langere levensduur: huishoudtoestellen zien minder af en gaan tot 30% langer mee.
  • Geen flessenwater meer: waterverzachters met waterfilter leveren heerlijk drinkwater van de kraan. Besparing= € 50/jaar.

 

Naast de positieve impact op je budget heeft een waterontharder ook heel wat voordelen voor het milieu. Zeep en detergenten hebben een grote impact op watervervuiling en vragen heel wat energie van waterzuiveringsstations. Dus hoe minder zeep we verbruiken, hoe minder we ons afvalwater vervuilen. Meer info over de voordelen van een waterontharder vind je hier.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen