Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder kopen

Door een waterontharder te kopen maak je komaf met hardnekkige kalkaanslag en geniet je van heerlijk, kalkvrij water. Welke waterontharder je best koopt, hangt o.a. af van jouw woonsituatie, gezinssamenstelling en budget. In dit artikel vind je handige tips en advies over de soorten waterontharders met hun prijzen, voordelen, … en ontdek je waarop je moet letten als je een waterontharder koopt.

Ga snel naar:
Welke waterontharder kopen?
Prijs waterontharder
Voordelen waterontharder
Waarop letten als je een waterontharder koopt?
FAQ waterontharders
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Is een waterontharder kopen nuttig?

Een waterontharder kopen is nuttig wanneer je last hebt van hard water. We spreken van hard water vanaf een waterhardheid van 12 Dh. Hoe hoger de waterhardheid, hoe meer voordeel je zal halen uit een waterontharder. Hoe weet je wanneer er hard water door je leidingen stroomt? Onder andere volgende indicatoren wijzen op hard water:

 • Kalkaanslag: wanneer je vaak last hebt van kalkaanslag op je kranen of je je huishoudelijke apparaten regelmatig moet ontkalken, heb je waarschijnlijk hard water.
 • Het kraanwater smaakt niet lekker: hard water bevat veel magnesium en calcium, en dat merk je aan de smaak van het kraanwater. Niet iedereen vindt dit even lekker.
 • Witte waas op vaat, stugge kleren: komt je vaat vaak met een witte waas uit de vaatwasser of voelen je kleren stug aan nadat je ze gewassen hebt? Hard water is waarschijnlijk de oorzaak.

Heb ik een waterontharder nodig? Dat kan een waterontharder installateur je perfect vertellen. Hij doet een wateranalyse om de waterhardheid te bepalen en bezorgt je een voorstel op maat. Contacteer vrijblijvend professionals in jouw buurt.

waterontharder kopen kalkaanslag kraan

 

Welke waterontharder kopen?

Er bestaan verschillende soorten waterontharders: met zout of zonder zout. Tussen de waterontharders met zout onderscheiden we mechanische waterontharders en elektronische waterontharders. Een overzicht:

 

1. Mechanische waterontharder (met zout)

Een mechanische of hydraulische waterontharder werkt op waterdruk en gebruikt geen elektriciteit. Dit soort waterontharder heeft een zeer eenvoudige werking. De spoeling gebeurt tijdsgestuurd, dus na een bepaalde periode. Hierbij wordt geen rekening gehouden met je waterverbruik. Doordat een mechanische waterontharder geen elektronische onderdelen bevat, bespaar je op elektriciteit en onderhoudskosten.

Wanneer een mechanische waterontharder kopen? Dit type waterverzachter is vooral aangeraden wanneer je waterverbruik stabiel is of wanneer je hem ergens wilt installeren waar er geen stopcontact in de buurt is.

Prijs: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

2. Elektronische waterontharder (met zout)

De spoeling met zout water gebeurt bij elektronische wateronderharders volumegestuurd. De elektronica registreert je waterverbruik en start een spoeling zodra je het ingestelde volume water overschrijdt. Hierdoor spoelt de waterontharder enkel wanneer het echt nodig is. In tegenstelling tot mechanische waterontharders werken elektronische waterverzachters wel op elektriciteit.

Wanneer een elektronische waterontharder kopen? Dit type waterverzachter is aangeraden wanneer je waterverbruik variabel is, bijvoorbeeld door een onregelmatig leefritme, als je vaak op reis gaat of vaak gasten op bezoek krijgt.

Prijs: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

3. Waterontharder zonder zout

Zowel voor mechanische als elektronische waterontharders heb je zout nodig om te spoelen. Er bestaan echter ook waterontharders zonder zout, ook wel waterontharders zonder afvoer genoemd. In tegenstelling tot waterontharders met zout, haalt een ontharder zonder zout de kalk niet uit het water, maar laat het de kalk rondzweven in het water waardoor het zich niet aan de leidingen kan hechten.

Let op: het is minder aangeraden om dit type waterverzachter te kopen omdat de doeltreffendheid nog onvoldoende bewezen is.

Prijs: sterk variërend tussen € 30 en 1.900 (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van de gebruikte methode. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat of neem een kijkje in de webshop.

 

Welke waterontharder koop ik best?

Hoewel waterontharders zonder zout goedkoper en eenvoudiger te plaatsen zijn, werken ze ook minder efficiënt dan waterontharders met zout. Wil je een waterontharder kopen, dan kies je best voor een toestel met zout.

Heb je een vast leefritme en is je waterverbruik het hele jaar door stabiel? Dan is een mechanische waterontharder een interessante keuze. Heb je daarentegen een onregelmatig leefritme en varieert je waterverbruik? Dan ga je beter voor een elektronische waterverzachter.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Daarvoor doe je best een beroep op een professionele waterontharder installateur. Deze kan je op basis van een grondige wateranalyse, jouw verbruik, woonsituatie, budget… adviseren over de beste waterontharder voor jouw specifieke situatie. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat.

 

Prijs waterontharder kopen

De prijs van een waterontharder met zout varieert van € 1.000 tot 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt o.a. af van het soort waterverzachter, het volume, het formaat, het onderhoud,… Onderstaande tabel geeft je een idee van de richtprijzen:

Soort waterontharder met zoutPrijs (excl. btw, incl. installatie)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Contacteer dan zeker meerdere waterontharder installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook advies en uitvoeringstermijnen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

TIP: sluit een onderhoudscontract af

Veel installateurs bieden ook een onderhoudscontract aan voor jouw waterontharder. Door een onderhoudscontract samen met je waterontharder te kopen, is de prijs van je toestel vaak zelfs goedkoper. Tijdens een onderhoudsbeurt controleert je installateur je volledige toestel en meet hij de waterhardheid en de aanwezigheid van bacteriën. Hij vult dan ook het zout en het reinigingsmiddel aan.

Interesse in een waterontharder en onderhoudscontract? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende installateurs via onze offerteservice.

 

Voordelen van een waterontharder

Door een waterontharder te kopen geniet je o.a. van volgende voordelen:

 • Minder kalkaanslag: hard water veroorzaakt kalkaanslag op je kranen, in je waterleidingen en huishoudelijke apparaten die water verbruiken. Een waterontharder maakt komaf met deze vervelende kalkafzetting, wat betekent dat je minder moet schrobben tijdens het schoonmaken en je je toestellen veel minder vaak moet ontkalken.
 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten: kalkaanslag heeft een negatieve invloed op de levensduur van je waterleidingen en huishoudtoestellen die water gebruiken. Met een waterontharder gaan je toestellen tot 30% langer mee.
 • Ecologisch: zacht water warmt sneller op dan hard water. Je hoeft dus minder energie te gebruiken om het water op te warmen. Daarnaast heb je met zacht water ook minder waspoeder en -verzachter nodig om je kleren te wassen. Dit alles heeft niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar ook op je budget. Je hebt immers minder stookkosten en je moet minder wasproducten kopen.

 

Ontdek onder de foto waarop je zeker moet letten als je een waterontharder koopt:

waterontharder kopen

 

Waarop letten als je een waterontharder koopt?

Ben je op zoek naar de beste waterontharder? Dan zijn er naast het type waterontharder nog enkele andere belangrijke aandachtspunten en valkuilen die je keuze mee kunnen bepalen. Je kan daarom best meerdere waterontharders vergelijken en daarbij rekening houden met onderstaande punten:

 • Capaciteit: naast het soort waterontharder is de capaciteit het belangrijkste aandachtspunt. De capaciteit bepaalt namelijk hoeveel water de ontharder kan opslaan. Het is dan ook belangrijk dat dit goed is afgestemd op jouw waterverbruik en de waterhardheid. Enkel dan ben je zeker van een efficiënte werking.
 • Locatie: de ideale plaats om een waterontharder te installeren is daar waar het leidingwater je woning binnenkomt (garage, berging, kelder, …).
 • Formaat: hoewel een waterontharder niet zo veel plaats inneemt, moet hij wel vlot bereikbaar zijn. Je moet dus voldoende ruimte hebben in je garage, berging of kelder. Is dit niet het geval? Dan kan je altijd kiezen voor een kleine waterontharder die je bv. onder de gootsteen kan plaatsen.
 • Onderhoud: sluit je liever geen onderhoudscontract af? Dan is het belangrijk om te weten dat je waterontharder om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig heeft voor een optimale werking en levensduur. Dit kost ongeveer € 60 à 80 (excl. btw).

TIP: schakel een waterontharder installateur in! Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden en kan je gepast adviseren over de vereiste capaciteit, geschikte locatie en formaat, … voor jouw waterontharder. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en efficiënte werking. Kom snel en eenvoudig in contact met meerdere installateurs actief in jouw buurt via het offerteformulier.

 

FAQ over waterontharders

Wil je een waterontharder kopen maar heb je nog vragen? Een waterontharder installateur helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over waterverzachters. • Is een waterontharder kopen noodzakelijk?
  Heb je geen last van hard water, dan hoef je niet noodzakelijk een waterontharder te kopen. Wanneer je wel hard leidingwater hebt, is een ontharder sterk aangeraden om de levensduur van je leidingen, kranen, toestellen, … te verlengen en het rendement van bv. je verwarmingsketel te verhogen.


 • Hoe vaak heeft mijn waterontharder een onderhoud nodig?
  Het is aangeraden om je waterontharder om de 1 à 2 jaar een onderhoud te geven. Je kan hiervoor terecht bij je waterontharder installateur. Dankzij een regelmatig onderhoud kom je snel eventuele defecten aan je toestel op het spoor, vermijd je bacterievorming, …


 • Kan ik mijn waterontharder zelf installeren?
  Ben je een handige doe-het-zelver, dan kan je eventueel zelf je waterontharder installeren. Om zeker te zijn van een correcte plaatsing, laat je de installatie echter beter over aan een ervaren waterontharder installateur. Aangezien de installatie zelf weinig tijd in beslag neemt, zal de impact op de totaalprijs ook beperkt blijven.


 • Kan een waterontharder ook kalk verwijderen?
  Neen, een waterontharder verwijdert geen bestaande kalk uit je leidingen, kranen of huishoudelijke toestellen die water verbruiken. Met een waterontharder kan je wél kalkaanslag voorkomen. Een ontharder installeer je dus best preventief als je hard leidingwater hebt. Je kan terecht bij je waterontharder installateur voor advies over welke waterontharder je best koopt. Via onderstaand offerteformulier kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten in jouw regio:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen