Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontkalker kopen

Een waterontkalker of waterontharder filtert water en verminder kalkvorming in waterleidingen en huishoudtoestellen. Maar hoe weet je nu welke waterontkalker je moet kopen? In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende soorten ontkalkers en ontdek je met welke 7 factoren je best rekening houdt als je een waterontharder koopt.

 

Welke waterontkalker kopen?

1. Volgens aansturingsprincipe
2. Volgens onthardingsmethode
3. Volgens gebruik / capaciteit
4. Volgens prijs
5. Volgens onderhoud
6. Volgens verbruik
7. Volgens merk
CONCLUSIE: wat is de beste waterontkalker?

Lees ook:
Wanneer waterontkalker kopen?
Voor- en nadelen waterontkalkers
Zelf waterontkalker kopen of installateur?

 

1. Volgens aansturingsprincipe

Een eerste belangrijke keuze die je moet maken, is de keuze tussen een waterontkalker met een elektronisch of een mechanisch aansturingssysteem:

 

Mechanische waterontkalkers

Dit traditionele systeem werkt op basis van waterdruk. Het regenereert tijdsgestuurd en spoelt zich dus automatisch op vaste tijdstippen. Ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Daardoor verbruikt het soms onnodig water en zout. Daarentegen bespaar je met een mechanische waterontkalker wel op elektriciteit en onderhoudskosten, omdat het systeem geen elektronische onderdelen heeft.

Wanneer aangewezen? Het mechanische aansturingssysteem leent zich perfect voor huishoudens met een relatief vast waterverbruik.

Prijs: vanaf 1.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Elektronische waterontkalkers

Elektronische waterontkalkers werken op basis van een slim systeem. Ze regenereren of spoelen zichzelf wanneer je een bepaald volume water verbruikt hebt. Daardoor zijn er geen onnodige spoelingen en blijft het zoutverbruik eerder laag. Elektronische waterontkalkers werken in tegenstelling tot mechanische systemen dus wel op elektriciteit, waardoor je ook energiekosten hebt.

Wanneer aangewezen? Het elektronische aansturingssysteem leent zich perfect voor huishoudens met een eerder onregelmatig of variabel waterverbruik.

Prijs: vanaf 1.600 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welk aansturingsprincipe kies ik best?

Of je nu best een mechanische of een elektronische waterontharder koopt, hangt af van je waterverbruik. Is je waterverbruik het hele jaar door stabiel? Dan is een mechanische ontkalker voor water geschikt voor jou. Is je waterverbruik eerder onregelmatig? Dan is een elektronische ontkalker het beste voor jou.

 

2. Volgens onthardingsmethode

Je kan de soorten waterontkalkers ook opsplitsen volgens de methode waarop ze hard water omzetten in zacht water. We onderscheiden drie manieren:

 • Waterontharding via ionenuitwisseling (meest voorkomende): ionenuitwisseling is een zeer efficiënte en effectieve methode om water te ontharden. Bij deze methode worden in een cilinder met harskorrels de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Zijn de harskorrels verzadigd, dan worden ze via het zoutwater in het zoutreservoir schoongespoeld of geregenereerd.
 • Waterontharding via omgekeerde osmose: bij deze methode wordt het water onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan gestuurd. Daarbij filtert de waterverzachter niet alleen kalk, maar ook zouten, mineralen en eventueel andere verontreinigingen uit het water.
 • Waterontharding via elektromagnetisme: deze methode werkt op basis van sterke magneten die je rond je leidingen vastmaakt. Dat zou zorgen voor minder kalkaanslag, maar de werking ervan is nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen. Bij deze methode verandert er namelijk niets aan de samenstelling van het water, omdat de magneten de kalk niet uit het water halen.

 

Wat is de beste onthardingsmethode?

Antikalksystemen die werken met ionenuitwisseling zijn voor woningen het meest aangeraden. Ze kunnen namelijk grote hoeveelheden hard water efficiënt omzetten in zacht water. Een waterontharder op basis van omgekeerde osmose is vooral geschikt voor industriële toepassingen. De werking van een waterontharder op basis van elektromagnetisme is dan weer niet voldoende wetenschappelijk bewezen.

Om zeker te zijn van een efficiënte werking, koop je dus best een toestel met ionenuitwisseling. Ontvang advies van een installateur.

 

3. Volgens gebruik / capaciteit

De capaciteit van je ontharder bepaalt de hoeveelheid water die het toestel kan opslaan en moet daarom afgestemd zijn op je waterverbruik en -hardheid. Hou dus ook rekening met het gebruiksdoel:

 • Huishoudelijk gebruik: voor huishoudens volstaat een ontkalker met een gemiddelde inhoud van 30 liter. De meeste ontkalkers voor particulieren beschikken over een ingebouwd zoutreservoir en een harscilinder. Doorgaans worden ze in de kelder of garage achter de watermeter aangesloten.
 • Professioneel gebruik: er bestaan installaties op maat van kleine bedrijven, zoals slagers, scholen en restaurants. Ze werken op dezelfde wijze als waterontkalkers voor huishoudelijk gebruik, maar beschikken over een grotere capaciteit.
 • Industrieel gebruik: er bestaan ook waterontharders die speciaal ontworpen zijn voor grote gebouwen, zoals ziekenhuizen, industriële bedrijven of appartementsblokken. Deze toestellen beschikken over een extra grote capaciteit en meerdere harscilinders, en werken sneller dan de andere varianten.

 

Welke capaciteit moet mijn waterontkalker hebben?

De meest aangewezen capaciteit voor je waterontkalker hangt voornamelijk af van 2 factoren. Enerzijds speelt de waterhardheid van jouw leidingwater een rol. Bij een grotere hardheid zal je ook een grotere capaciteit nodig hebben. Anderzijds geldt dat je voor een hoger waterverbruik ook een grotere capaciteit nodig hebt. Een waterontharder installateur berekent de vereiste capaciteit voor jouw toestel.

 

4. Volgens prijs

Uiteraard is ook de waterontkalker prijs een belangrijke factor om rekening mee te houden. Voor een waterontkalker met zout betaalt een gezin van 4 personen een gemiddelde prijs tussen 1.000 en 2.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Waterontkalkers zonder zout zijn goedkoper, maar werken ook minder efficiënt. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde waterontkalkers prijzen:

Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Soort waterontkalkerGemiddelde prijs
WATERONTKALKER MET ZOUT
Elektronische waterontkalker€ 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontkalker€ 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
WATERONTKALKER ZONDER ZOUT
Magnetische waterontkalkerVanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterontkalker met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterontkalker met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterontkalker met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

 

Is het slim om de goedkoopste waterontkalker te kopen?

Het is niet aangeraden om automatisch voor de goedkoopste ontkalker voor water te kiezen. Je kijkt best even verder dan enkel de kosten. Vergelijk bijvoorbeeld ook zeker de efficiëntie van het toestel, de onderhoudskosten, de beste capaciteit voor jouw situatie, … Een installateur adviseert je graag verder over het meest geschikte toestel, rekening houdend met jouw budget. Vergelijk prijsvoorstellen van meerdere installateurs.

 

5. Volgens onderhoud

De verschillende soorten ontkalkers vereisen ook een verschillend onderhoud. Doorgaans bestaat het onderhoud van een waterontkalker uit de waterhardheid meten, de verschillende onderdelen controleren en reinigen, de waterontkalker ontsmetten, het zoutreservoir reinigen en het toestel correct afstellen. Bij je keuze voor een ontkalker kijk je best naar volgende factoren:

 • Hoe vaak moet je je waterontkalker onderhouden? Doorgaans heeft een toestel dat werkt op basis van ionenuitwisseling jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Hoe vaak je bijvoorbeeld zout moet bijvullen, hangt dan weer af van o.a. welk aansturingsprincipe je hebt.
 • Hoeveel bedragen de onderhoudskosten? Een elektronische otnharder heeft meer technische onderdelen die je moet onderhouden. Daarvoor schakel je dan ook best een installateur in. De onderhoudskosten zullen dus hoger zijn voor elektronische toestellen dan voor mechanische.

 

Welke ontkalker is het meest aangewezen op vlak van onderhoud?

Je houdt bij de keuze voor je waterontharder dus best ook rekening met het nodige onderhoud van het toestel. Het zoutreservoir van een mechanische ontkalker zal je sneller moeten bijvullen. Bij een elektronische ontkalker zijn er dan weer meer technische onderdelen die je best door een expert kan laten nakijken. Een erkende installateur kan je verder informeren en adviseren over een geschikt toestel op basis van jouw voorkeuren. Start je aanvraag hier.

 

6. Volgens verbruik

Verder is het verbruik van een ontharder nog een belangrijk aandachtspunt. We kijken daarbij naar het verbruik van stroom en zout:

 • Stroomverbruik: een elektronische ontkalker voor water werkt op elektriciteit. Daardoor heb je dus meer energiekosten dan bij een mechanische ontkalker. Maar hoeveel stroom deze verbruikt, kan ook verschillen per merk, capaciteit… Zorg ervoor dat je toestel dus goed afgestemd is op je waterverbruik en waterhardheid, anders zal dit harder moeten werken en dus ook meer stroom verbruiken.
 • Zoutverbruik: een mechanische ontkalker voor water werkt tijdsgestuurd en spoelt daardoor ook op momenten wanneer het nog niet nodig is. Daardoor verbruikt zo’n systeem vaak meer zout en moet je dit dus ook sneller bijvullen. Een elektronisch toestel daarentegen spoelt enkel wanneer de harsfilter verzadigd is. Daardoor is er doorgaans minder verspilling van onthardingszout. De nieuwere generaties waterontkalkers moet je gemiddeld maar 1 à 2 keer per jaar bijvullen met zout.

 

Welke waterontkalker is het meest aangewezen op vlak van verbruik?

Sowieso kies je best een nieuw toestel omdat het verbruik hierbij lager ligt. Verder vergelijk je best ook meerdere toestellen op vlak van verbruik. Hou hierbij wel rekening met de invloed van andere factoren zoals de capaciteit, efficiëntie, … Een erkend installateur geeft je advies over het geschikte toestel voor jou. Kom in contact met experts.

 

7. Volgens merk

Er zijn tal van merken die waterontkalkers produceren. Die waterontkalkers en merken hebben elk hun eigen eigenschappen, prijzen… Enkele veel verkocht merken in Nederland zijn Aquacell, Boshuis, Lubron, Omega, Remon…

 

Welk waterontkalker merk kies ik best?

Om zeker te zijn van een kwalitatief toestel, vergelijk je best waterontkalkers van verschillende merken. Zo ben je goed op de hoogte van de sterktes en zwaktes van elk toestel en kan je een doordachte keuze maken. Doe je een beroep op een installateur? Dan ben je zeker dat deze steeds met een hoogwaardig toestel werkt.

 

CONCLUSIE: wat is de beste waterontkalker?

Een waterontharder kopen kan op basis van verschillende factoren: op basis van prijs, capaciteit, aansturing, verbruik, … Om zeker te zijn van de beste waterontkalker voor jouw situatie, weeg je die verschillende factoren best goed tegenover elkaar af. Hou daarbij ook rekening met persoonlijke factoren zoals je verbruik, budget, de hardheid van het water in je gemeente, …

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een ervaren installateur van waterontharders heeft de nodige kennis en ervaring om je hierbij te helpen. Hij doet een wateranalyse, analyseert je waterverbruik, luistert naar je wensen… om je zo te adviseren over de beste water ontkalkers voor jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende waterontharder installateurs via onze gratis offerteservice.

 

waterontkalker zout

 

Wanneer een waterontkalker kopen?

Of het in jouw situatie aangewezen is om een waterontkalker te kopen, hangt af van de waterhardheid in je gemeente. Die waterhardheid kan je online vinden op de site van je drinkwaterbedrijf. In Nederland wordt de waterhardheid uitgedrukt in Duitse graden (dH) en maken we een onderverdeling die gaat van:

 • zeer zacht (0-4 dH)
 • zacht (4-8 dH)
 • gemiddeld (8-12 dH)
 • vrij hard (12-18 dH): waterontkalker aangeraden
 • hard tot zeer hard (> 18 dH): waterontkalker aangeraden

Woon je in een gebied met een waterhardheid van 12 dH of meer? Dan is een ontkalker aangeraden. Maar ook wanneer de waterhardheid lager is dan 12 dH, is een water ontkalker nog steeds nuttig om water te ontkalken en huishoudtoestellen te beschermen tegen kalkaanslag.

Hoe weet ik of ik een waterontkalker nodig heb? Merk je kalkaanslag op, dan koop je waarschijnlijk best een ontharder. Je kan ook een wateranalyse laten uitvoeren door een waterontharder installateur. Zo ben je echt zeker of een waterontharder in jouw geval nuttig is. Ontvang advies en voorstellen op maat.

Voor- en nadelen waterontkalkers

Wat zijn nu de voordelen en nadelen van een water ontkalker kopen en installeren? We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

Voordelen waterontkalker

 • Minder kalkaanslag: een ontkalker haalt kalk uit je leidingwater waardoor je dus geen last meer hebt van kalkaanslag op je kranen, douchemuren, glazen uit de vaatwasser…
 • Minder energiekosten: waterontkalken vermijdt dat kalk zich afzet op je leidingen. Daardoor vermijdt het ook dat je leidingen door de kalk dicht slibben en kan je efficiënter verwarmen. Met een antikalksysteem bespaar je dus op energiekosten.
 • Langere levensduur van huishoudapparaten: omdat water ontkalkers kalkaanslag voorkomen, kunnen ook je huishoudtoestellen tot wel 30% langer meegaan. Kalk zorgt er namelijk voor dat deze sneller stuk gaan en meer elektriciteit verbruiken.
 • Minder zeepproducten nodig: zeepproducten zoals waspoeder, vaatwastabletten, glansmiddel… werken effectiever in zacht water dan in hard water. Daardoor kan je je verbruik van deze producten met een waterontharder verlagen met wel 50%.
 • Goed voor het milieu: door een waterontkalker te installeren, draag je ook een steentje bij aan het milieu. Je stoot namelijk minder CO2 uit omdat je efficiënter verwarmt, je verbruikt minder zeepproducten, je huishoudapparaten gaan langer mee, … Zo heb je minder afval en moet je geen chemische producten gebruiken om kalk te verwijderen.

 

Nadelen waterontkalker

 • Niet goedkoop: water ontkalkers vragen een investering. De exacte prijs hangt af van het type waterontharder, de capaciteit, het merk… Daarbij komen ook nog de onderhoudskosten van je toestel. Anderzijds zorgt waterontkalken wel voor een mooie energiebesparing, besparing van zeepproducten en langere levensduur van apparaten.
 • Geluid: een waterontharder met zout moet regelmatig regenereren (spoelen met zout). Dat proces kan zorgen voor wat meer geluid. Maar als je je ontkalker op een afgeschermde plaats zet, blijft dat geluid beperkt. Bovendien bestaan er technieken om het regeneratiemoment van een ontkalker te bepalen.
 • Plaatsing: een waterontkalker met zout moet je altijd in de buurt van een afvoer en waterleiding plaatsen. Een elektronisch toestel heeft daarnaast ook een stroomaansluiting nodig. Is dat er niet? Dan kan dat tijdens de plaatsing zorgen voor iets meer werk en kosten. Op lange termijn is het natuurlijk alleen maar gunstig.

 

Zelf waterontkalker kopen en plaatsen of installateur inschakelen?

Met enige kennis en expertise kan je zelf je waterontkalker installeren om arbeidskosten te besparen. Een vakman kan een ontkalker echter vrij snel plaatsen waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Bovendien mag je het werk als doe-het-zelver niet onderschatten. Er komt veel bij kijken en fouten zijn snel gemaakt. Daarom schakel je best een ervaren waterontharder installateur in. Zo geniet je van:

 • Advies op maat: er zijn heel wat aandachtspunten waarop je best let bij de aankoop van je waterontharder. Een installateur kan je hierover informeren en advies geven over de beste waterontkalkers op basis van jouw wensen, situatie en budget.
 • Vlotte & correcte plaatsing: door te rekenen op een installateur, ben je zeker van een correcte plaatsing van je waterontkalker en een optimale werking. Professionele installateurs kunnen met hun kennis en ervaring het toestel ook vrij snel installeren.
 • Kwaliteitsvolle ontkalker: een installateur werkt enkel met kwalitatieve en hoogwaardige water ontkalkers. Door een beroep te doen op een installateur, ben je er dus zeker van dat je toestel het leidingwater efficiënt zal ontharden.
 • Garantie: als er zich tijdens de installatie toch eventuele problemen voordoen of er komen extra kosten bij, dan neemt een installateur die op zich. Plaats je zelf je waterontkalker, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs in jouw buurt!

Door een installateur in te schakelen geniet je dus van tal van praktische en financiële voordelen. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvende offertes van verschillende installateurs in jouw buurt die je uitgebreid kan vergelijken. Daardoor kan je vaak ook nog extra kosten besparen.

Het loont dus zeker om de installatie van jouw waterontkalker uit te besteden aan een expert. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onderstaand formulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen