Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkope waterontharder

Wil je genieten van de voordelen van zacht water, maar is je budget beperkt? Dan is het belangrijk om te zoeken naar een waterontharder met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding op jouw maat. Maar hoe kies je nu een goedkope waterontharder die ook doeltreffend is? Uit welke soorten kan je kiezen en wat zijn de prijzen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten goedkope waterontharders
Waterontharder prijs
Tips voor een goede prijs-kwaliteit
Conclusie: wat is de goedkoopste waterontharder?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Soorten goedkope waterontharders

Op zoek naar een goedkope waterontharder? Dan kan je enkel kijken naar de aankoopprijs of ook naar de besparing die een efficiënt toestel je oplevert. Die laatste factor verlies je best niet uit het oog, want met een kwalitatieve waterontharder op jouw maat verdien je je investering op termijn vlot terug (door lagere energiekosten, langere levensduur van je huishoudapparaten, …). Enkele populaire soorten waterontharders:

 

1. Mechanische waterontharder (vanaf € 1.000, excl. plaatsing)

Een mechanische waterontharder zet efficiënt hard water om naar zacht water. Hoe precies? Met een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Is die cilinder na verloop van tijd verzadigd met kalk, dan is een spoelbeurt met zout water nodig (regenereren). Die regeneratie gebeurt op vaste tijdstippen, zonder daarbij rekening te houden met je waterverbruik. Zo bestaat wel het risico dat de regeneratie te laat gebeurt of op een moment dat het eigenlijk niet nodig is. Een mechanische waterontharder is goedkoper dan een elektronisch toestel, dat wel rekening houdt met je waterverbruik.

Wanneer is het een goede keuze? Een mechanische waterontharder is vooral een goede keuze als je een doeltreffend toestel wil en je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is. Zo ben je zeker van een optimale ontkalking en verdien je je investering dubbel en dik terug (lagere stookkosten, minder wasproduct, …).

 

2. Elektronische waterontharder (vanaf € 1.600, excl. plaatsing)

Een elektronische waterontharder werkt ook met zout om hard water naar zacht water om te zetten. Wat is dan het verschil met een mechanisch toestel? Zo’n elektronische waterontharder werkt niet op waterdruk, maar op elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt wel volumegestuurd, op basis van je waterverbruik. Een elektronisch toestel is duurder dan een mechanische waterontharder, maar je vermijdt wel onnodige spoelingen met zout water. Zo bespaar je op je water- en je zoutverbruik.

Wanneer is het een goede keuze? Een elektronische waterontharder is vooral een goede keuze als je een doeltreffend, geavanceerd toestel wil en je waterverbruik variabel is (vaak gasten over de vloer, regelmatig op reis, …).  Dankzij de precieze, volumegestuurde werking verdien je je investering nog sneller terug dan bij een mechanisch toestel.

 

3. Magnetische waterontharder (vanaf € 30, excl. plaatsing)

Magnetische waterontharders kosten veel minder dan mechanische en elektronische toestellen. Let op: zo’n goedkope waterontharder met een magneet zet hard water niet om in zacht water. Hoe werkt het dan wel? Je plaatst zo’n magneet gewoon rond je waterleiding en het magnetische veld zorgt ervoor dat de kalk kristalliseert. Zo stroomt de kalk met het water mee in plaats van zich af te zetten op je leidingen.

Wanneer is het een goede keuze? Een goedkope waterontharder met een magneet is vooral een goede keuze als je zoekt naar een oplossing met een goedkope aankoopprijs. Hou er wel rekening mee dat de efficiëntie van magnetische waterontharders tot op vandaag onvoldoende is bewezen. Het is dus niet zeker dat je op lange termijn kosten uitspaart dankzij een optimale ontkalking.

 

4. Waterontharder met polyfosfaten (vanaf € 100, excl. plaatsing)

Ook dit kleine toestel is een goedkope waterontharder die je vlot zelf tussen 2 waterleidingen kan plaatsen. Het water stroomt dan door een patroon met polyfosfaatzouten. Die mengen zich met het calcium en magnesium, waardoor de kalk zich niet afzet op je leidingen. Net als bij een magnetische waterontharder verdwijnt de kalk dus niet echt uit je water.

Wanneer is het een goede keuze? Een goedkopere waterontharder met polyfosfaten is vooral een goede keuze als je een toestel zoekt met een lagere aankoopprijs. Net als bij een magnetische waterontharder ben je hierbij wel niet zeker van een optimale ontkalking van je leidingen. En daardoor dus ook niet van een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten, lagere energiekosten, …

 

Welke goedkope waterontharder kies ik best?

Naast mechanische, elektronische en magnetische toestellen bestaan er ook nog waterontharders met CO2-injectie, zinken anode, … De beste keuze hangt vooral af van jouw wensen en budget. Zoek je vooral een toestel met een lage aankoopprijs? Dan is een magnetische waterontharder of waterontharder met polyfosfaten een logische optie. Wil je op lange termijn geld uitsparen door de voordelen van zacht water? Dan zijn mechanische en elektronische waterontharders de beste keuze en op lange termijn goedkoper.

TIP: een professionele installateur kan je uitgebreid informeren over alle mogelijkheden en adviseren op maat van jouw situatie en wensen. Zo kan je een waterontharder kiezen met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waterontharder prijs

De kosten voor een waterontharder hangen vooral af van het type toestel dat je kiest. We zetten enkele richtprijzen op een rij:

Soort waterontharderkosten
Mechanische waterontharderVanaf € 1.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterontharderVanaf € 1.600 (excl. btw en incl. plaatsing)
Magnetische waterontharderVanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met polyfosfatenVanaf € 100 (excl. btw en plaatsing)

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Hou er rekening mee dat de waterontharder kosten kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je zeker zijn van een waterontharder op jouw maat tegen een correcte prijs? Vraag dan offertes aan bij verschillende installateurs om prijzen, maar ook modellen, adviezen, … te vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

goedkope waterontharder

Tips voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding

Wil je zeker zijn van een goedkope waterontharder die tegelijk efficiënt kalkaanslag voorkomt? Dan is het belangrijk om de voorstellen van verschillende installateurs grondig te vergelijken. Zo kan je een waterontharder kopen tegen een correcte prijs. Ook de onderstaande tips kunnen je helpen bij het kiezen van een waterontharder met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding:

  • Kies een waterontharder met de juiste capaciteit: bij een mechanisch of elektronisch toestel met een te hoge capaciteit betaal je een onnodig hoge aankoopprijs. Is de capaciteit te laag? Dan zijn meer spoelingen met zout water nodig, met een hoger zout- en waterverbruik tot gevolg. Een installateur helpt je om een waterontharder te kiezen op maat van je waterverbruik en de waterhardheid in je gemeente.
  • Denk aan het onderhoud: wil je een goedkopere waterontharder op lange termijn? Dan laat je je mechanisch of elektronisch toestel best om de 1 à 2 jaar onderhouden. Zo’n waterontharder onderhoud kost 60 à 100 euro (incl. btw), maar op lange termijn spaar je geld uit. Je waterontharder gaat veel langer mee, je vermijdt defecten, … Tip: kies je voor een onderhoudscontract bij je installateur? Dan liggen de plaatsingskosten van je waterontharder én de onderhoudskosten doorgaans lager.
  • Investeer niet in onnodige functies: hoe geavanceerder je waterontharder, hoe duurder. Heb je geen speciaal bedieningspaneel met extra functies en andere snufjes nodig? Laat die modellen dan achterwege.
  • Let op met té goedkope waterontharders: ga niet zomaar voor het goedkoopste toestel. Is de prijs van een waterontharder te mooi om waar te zijn, dan is de kans op een efficiënte ontkalking ook veel lager.
  • Vergelijk offertes van installateurs: door offertes aan te vragen bij meerdere installateurs kan je gericht soorten waterontharders + hun prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Zo kan je de beste waterontharder op jouw maat kiezen tegen de beste prijs. Start je aanvraag hier.

LET OP: de waterontharder prijs is een belangrijke beslissingsfactor, maar staar je er niet blind op. Om zeker te zijn van een efficiënte waterontharder die optimaal werkt voor jouw situatie, weeg je best verschillende factoren tegenover elkaar af. Ontdek hier tips om de beste waterontharder voor jouw situatie te kiezen.

 

CONCLUSIE: wat is de goedkoopste waterontharder?

Dat hangt af van het criterium dat je hanteert. Kijk je louter naar de aankoopprijs of hou je rekening met de besparingen die een efficiënt toestel je op langere termijn oplevert? We overlopen kort beide opties:

 

1. Goedkope waterontharder op korte termijn (vanaf € 30, excl. plaatsing)

Zoek je vooral een toestel met een lage aankoopprijs? Dan ga je best voor een magnetische waterontharder of een waterontharder met polyfosfaten. Let op: tot op vandaag is niet aangetoond dat dergelijke toestellen ook doeltreffend kalkaanslag op je waterleidingen voorkomen. Het is dus niet zeker dat je deze investering op termijn zal terugverdienen.

 

2. Goedkope waterontharder op lange termijn (vanaf € 1.000, incl. plaatsing)

Op lange termijn is een mechanische of elektronische waterontharder duidelijk de beste keuze. Dankzij deze doeltreffende toestellen spaar je heel wat geld uit. Zonder kalkaanslag werken je verwarmingstoestellen optimaal en spaar je tot 20% aan energiekosten uit, je huishoudtoestellen gaan langer mee, je verbruikt minder zeep en onderhoudsproducten, … Kwalitatieve toestellen verbruiken ook minder zout en water én ze hebben een langere levensduur (mits een regelmatig onderhoud).

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere installateurs!

Door voorstellen aan te vragen bij verschillende waterontharder installateurs kan je adviezen en prijzen vergelijken. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden en is het makkelijk om de juiste keuze te maken. Zo ben je zeker van een doeltreffende en betrouwbare waterontharder op maat van jouw situatie én tegen de beste prijs. En dat is niet alles… Een installateur zorgt ook voor een correcte plaatsing en afstelling van je toestel, met het oog op een optimale werking. Zo spaar je ook geld uit op langere termijn.

Wil je graag offertes vergelijken? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen