Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kleine waterontharder

Wil je graag een waterontharder kopen om te kunnen genieten van zacht water thuis? Maar heb je niet zoveel plaats? Dan is een kleine waterontharder de oplossing voor dit probleem. Door hun compacte formaat zijn deze  toestellen eenvoudig op te bergen in een keuken- of gangkast, onder de gootsteen, … Lees in dit artikel meer over de werking van een compacte waterontharder, de kostprijs en het onderhoud.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs kleine waterontharder
Werking kleine waterontharder
Onderhoud kleine waterontharder
Plaatsing kleine waterontharder
Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een kleine waterontharder? 

Je kan waterontharders verkrijgen in verschillende vormen en modellen. Je kan bv. kiezen voor een kleine waterontharder. Zo’n toestel met beperkte afmetingen is een goede keuze als je…

 • in een kleine(re) woning woont (bv. een appartement) en dus minder plaats hebt.
 • een klein of middelgroot huishouden hebt met een beperkt waterverbruik.
 • in een gemeente woont met geen al te sterke waterhardheid.

waterontharder klein

 

Uitvoeringen kleine waterontharder

Er bestaan verschillende uitvoeringen van kleine waterontharders. Zo vind je ongetwijfeld een toestel op maat van jouw situatie en wensen. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 • Type: er bestaan zowel kleine waterontharders die werken met zout (elektronisch en mechanisch) als modellen zonder zout. Lees meer over de werking van kleine waterontharders.
 • Afmetingen: de meest compacte waterontharders zijn ongeveer 45 cm hoog, 20 cm breed en 36 cm diep. De grootste modellen binnen dit segment zijn al snel 100 cm hoog.
 • Design: de meeste kleine waterontharders hebben een innovatief, ergonomisch design. Daardoor zijn ze zowel gebruiksvriendelijk als mooi.
 • Bediening: compacte waterontharders kunnen ook verschillen qua bedieningspaneel. Afhankelijk van het model kan je onder meer de regeneratietijd, waterhardheid, … instellen.

 

Vergelijk modellen bij verschillende installateurs

De modellen van kleine waterontharders kunnen verschillen van installateur tot installateur. Zo biedt de ene installateur compacte waterontharders aan met bepaalde afmetingen, bedieningsmogelijkheden, … en de andere niet. Wil je de verschillende mogelijkheden gericht kunnen vergelijken om een doordachte keuze op jouw maat te maken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs kleine waterontharder

De prijs voor een kleine waterontharder varieert naargelang het type, de grootte, het design, de bediening en de werking. Gemiddeld betaal je voor een compacte waterontharder tussen de € 750 à € 1.500 (incl. btw, exclusief plaatsing).

TIP: de prijs van een kleine waterontharder kan ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, modellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Waterontharder compact

 

Werking kleine waterontharder

De werking van een kleine waterontharder verschilt naargelang het model. Je kan kiezen voor compacte waterontharders die werken met of zonder zout. Beide opties op een rij:

 

1) Kleine waterontharder met zout

Een kleine waterontharder met zout zet hard water om in zacht water. Dat verloopt volgens het principe van ionenuitwisseling. Via een cilinder met harskorrels worden magnesium- en calciumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Is die cilinder verzadigd met kalk? Dan is een spoelbeurt met zout water nodig (regenereren). Die regeneratie kan gebeuren op de volgende 2 manieren:

 • Mechanisch: bij mechanische kleine waterontharders gebeurt de regeneratie met zout water op bepaalde tijdstippen, zonder rekening te houden met het waterverbruik. Er zijn ook modellen die wel volumegestuurd werken, maar dan minder precies in vergelijking met elektronische kleine waterontharders. Een mechanische kleine waterontharder is een goede keuze als je waterverbruik vrij stabiel is.
 • Elektronisch: bij elektronische kleine waterontharders gebeurt de regeneratie met zout water volumegestuurd, op basis van je waterverbruik. Zo vermijd je onnodige spoelingen. Een elektronische kleine waterontharder is een goede keuze als je waterverbruik variabel is: vaak op reis, gasten op bezoek, …

 

2) Kleine waterontharder zonder zout

Je ziet steeds meer waterontharders zonder zout op de markt. Die zetten hard water niet om in zacht water en werken op een andere manier. Bij de meeste apparaten binnen dit assortiment gaat het om magnetisme. Deze toestellen creëren een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo zweeft de kalk rond in het water in plaats van zich af te zetten op je leidingen. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere soorten waterontharders zonder zout zoals keramische waterontharders, CO2 ontharders, waterontharders met zinkanode… Let op: de doeltreffendheid van deze toestellen is op dit moment onvoldoende bewezen.

 

Kies ik best voor een kleine waterontharder met of zonder zout?

Wil je zeker zijn van een doeltreffende ontkalking van je waterleidingen? Dan kies je best voor een kleine waterontharder met zout. Want de effectieve werking van modellen zonder zout is voorlopig nog onvoldoende aangetoond. Een installateur geeft je graag meer uitleg. Zo kan je een toestel kiezen op maat van jouw waterverbruik, hardheid van het water, …

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Onderhoud kleine waterontharder

Een (kleine) waterontharder is gebaat bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Zo’n onderhoud van je kleine waterontharder omvat het volgende:

 • Testen waterhardheid: met behulp van de druppeltest controleert je installateur de waterhardheid.
 • Smeren van de onderdelen:  de installateur reinigt alle belangrijke (bewegende) onderdelen van de ontharder en smeert ze ook indien nodig.
 • Reinigen zoutreservoir: de installateur verwijdert alle bezinksels en zoutklonters uit het zoutreservoir.
 • Reinigen harsen: hiervoor gebruikt de installateur een speciale chloormengeling.
 • Opnieuw afstellen waterontharder: de installateur controleert de resthardheid en het zoutverbruik zodat alles weer optimaal werkt.

BELANGRIJK: gemiddeld betaal je voor zo’n onderhoud rond de € 60 à 80 (incl. btw en arbeidskosten). Tip: je kan bij je installateur polsen naar een onderhoudscontract. Dat kan goedkoper zijn dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Kleine waterontharder zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kan je zelf een kleine waterontharder plaatsen of laat je die beter plaatsen door een professionele installateur? We zetten beide opties op een rij:

 

1. Kleine waterontharder zelf plaatsen

Wil je je kleine waterverzachter zelf plaatsen? Dat kan, maar dan moet je als klusser wel voldoende ervaring hebben met waterleidingen. Leveranciers voorzien vaak voldoende uitleg in de handleidingen van hun modellen om zelf aan de slag te gaan.

 

2. Kleine waterontharder laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een optimale werking van je kleine waterontharder?  Dan laat je het toestel beter installeren door een gespecialiseerde installateur. Hij beschikt over de vereiste expertise en het gereedschap om jouw kleine waterontharder correct te plaatsen. Op zoek naar zo’n installateur actief in je buurt? Ontvang gratis voorstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen