Soorten zout voor een waterontharder

Als je net een flink bedrag hebt geïnvesteerd in een waterontharder, wil je natuurlijk precies weten wat je het beste kan doen om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan en zo goed mogelijk te laten functioneren. Waarschijnlijk weet je al dat je voor de regeneratie van het hars in de ontharder speciaal regeneratiezout moet gebruiken. Want dat zijn geheel zuivere zouten. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten of korrels/kristallen. Maar welk zout kan je nu het beste kopen voor je waterontharder? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

 
 

voorbeeld zout waterontharderBelang van zout bij een waterontharder

Een waterontharder werkt als een soort filter; met behulp van met natrium geladen hars worden calcium- en magnesiumionen (kalk dus) uit het water gehaald. Dit gebeurt doordat de kalk zich aan de hars bindt. Het regeneratiezout wordt gebruikt om de zo ontstane kalk aan de hars in de waterontharder weer te reinigen.

Hoe vaker dit moet gebeuren, hoe meer regeneratiezout er verbruikt wordt. Eenvoudige waterontharders werken met een tijdschakelaar, zodat er op vastgestelde tijdstippen wordt geregenereerd. De modernere soorten zijn voorzien van een sensor, waarbij er alleen geregenereerd wordt als het nodig is. Daarnaast zijn er ook nog waterontharders waarbij regeneratie handmatig moet gebeuren.

 
 

Prijzen

De prijzen voor zout voor waterontharders kunnen nogal uiteenlopen en hangen vooral af van het type zout en de zoutvorm. Over het algemeen kan je in ieder geval zeggen dat rotszout het goedkoopst is, gevolgd door zeezout en ingedampt zout. Gemiddeld betaal je voor een zak van 25 kg rond de € 10. Overigens bieden de meeste installateurs ook aan dat je zout via hen inkoopt op het moment dat zij de ontharder komen reinigen. Zoek wel even uit of je dan niet veel duurder uit bent! Je kan zout heel makkelijk online bestellen of bij doe-het-zelf zaken. Wanneer je kiest voor zouttabletten op basis van ingedampt zout weet je in ieder geval dat je goed zit.

Naast regeneratiezout op basis van natriumchloride, zijn er ook soorten op basis van kaliumchloride. Deze zijn beter voor het milieu omdat ze minder chloor afscheiden. Deze tabletten zijn wel wat prijziger.

Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor een waterontharder en bijhorend zout kan via de offertepagina.

 
 
voorbeeld zout waterverzachter
 

Soorten regeneratiezout

Regeneratiezout kan op verschillende manieren worden gewonnen. Rotszout, ingedampt zout en zeezout. Een overzicht van hun eigenschappen bij waterontharders:

 

1. Rotszout

Rotszout is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit de bodem. De korrels zijn vrij ruw en niet erg bewerkt en hebben een onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5% en 99 % natriumchloride. Rotszoutkorrels zijn effectief, maar omdat ze vrijwel onbewerkt zijn, bevatten ze onzuiverheden waardoor er eerder aanslag ontstaat. Het gevolg is dat je bij dit type zout je waterontharder vaker moet reinigen.

 

2. Ingedampt zout

Dit soort zout wordt gewonnen uit ondergrondse mijnen en wordt grondig bewerkt. Daarmee is dit ook de meest effectieve soort regeneratiezout. Bovendien is het daardoor ook het zuiverst en blijft je waterontharder langer schoon. Het gewonnen zout wordt ingedampt en bevat tussen 99,6 en 99,99% natrium chloride. Het wordt onder vacuüm tot tabletten geperst. Het voordeel is dat deze tabletten hard blijven waardoor het water in de ontharder vrij kan blijven circuleren en er geen zoutpap ontstaat. Bij andere vormen van regeneratiezout kan dat namelijk wel gebeuren.

 

3. Zeezout

Zeezout, ook wel zonnezout genoemd, wordt gewonnen door zeewater te verdampen in de zon, waardoor het zout achterblijft. Het bevat 85% natriumchloride maar zit qua onzuiverheden tussen rotszout en ingedampt zout in. Het vervuilt dus minder dan rotszout maar meer dan ingedampt zout. Verkrijgbaar in kristallen of korrels.
 

 

Welk zout kopen voor een waterontharder?

Nou komen we dus bij de vraag welk soort zout je het beste kan kopen voor je waterontharder. Het hangt vooral af van het type waterontharder dat je hebt; handmatig, halfautomatisch of automatisch. Ons advies: koop alleen zout dat past bij het systeem van je waterontharder. In de gebruiksaanwijzing staat waarschijnlijk welk type je het beste kan gebruiken en anders kan de verkoper je het vertellen.

Gebruik in ieder geval altijd regeneratiezout (en dus geen gewoon zout), want dat is het meest zuiver en veroorzaakt geen verstoppingen in je waterontharder.

 
 

Conclusie

Kies dus in eerste instantie voor het juiste type zout (geschikt voor je waterontharder, zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing) en in tweede instantie kan je kijken naar de prijs.

 
 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een professioneel vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele vakmannen