Zout waterontharder
Bij een waterontharder die werkt op basis van zout moet je regelmatig de harsfilters reinigen. Dat doe je door ze te spoelen met onthardingszout of regeneratiezout. Maar hoeveel zout verbruikt een waterontharder eigenlijk? Welke soorten zijn er? Wat kost zout voor de waterontharder? En hoe kies je nu het meest geschikte onthardingszout? Je leest er meer over in dit artikel.
Ga snel naar:
Zoutverbruik waterontharder
Prijs zout waterontharder
Soorten zout waterontharder
Waterontharder zout kopen: waarop letten?
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is waterontharder zout en waarom is het belangrijk?
Een waterontharder die op basis van zout werkt, heeft een cilinder met harsfilters die de kalk uit het water halen. Dat doen ze door kalk- en magnesiumionen om te wisselen met natriumionen. Zo zet een waterontharder hard water om in zacht water. Na een tijdje moet de cilinder met harskorrels gespoeld worden met zout om het kalk en magnesium uit de filter weg te halen. Voor dat proces, dat we de regeneratie noemen, heb je dan onthardings- of regeneratiezout nodig.
BELANGRIJK: als je een nieuwe waterontharder laat plaatsen, voorziet de installateur die zelf al van zout. Nadien kan je eventueel zelf het zout bijvullen. Op onze webshop vind je een breed aanbod aan soorten zout voor je waterontharder. Je kan ook een vakman inschakelen voor het onderhoud van je waterontharder, die dan ook meteen het zout zal bijvullen. Vind een expert in de buurt.
Hoeveel onthardingszout verbruikt een waterontharder?
Over het algemeen kunnen we stellen dat een waterontharder ongeveer 1 zak zout van 25 kg per gezinslid per jaar verbruikt. Een gemiddeld gezin van 4 personen heeft dus jaarlijks 4 zakken zout van 25kg of 100 kg zout nodig. Onthardingszout voor de waterontharder kan je krijgen in de vorm van tabletten, kristallen of blokken. De vorm van het onthardingszout dat je kiest heeft geen invloed op je verbruik. Het lost namelijk op in het water tot het verzadingspunt is bereikt en dat punt is voor elke vorm van regeneratiezout gelijk.
Let op, bovenstaand verbruik is slechts een richtlijn. Wat het precieze zoutverbruik is van jouw waterontharder, hangt af van verschillende factoren:
- Waterverbruik: hoe meer water je verbruikt, hoe harder je ontharder zal moeten werken en dus hoe meer regeneratiezout je waterontharder verbruikt.
- Type waterontharder: er zijn verschillende types waterontharders met zout die we kunnen opdelen in 2 categorieën. Een elektronische waterontharder reinigt de harsfilter volumegericht en zal dus enkel spoelen wanneer het nodig is. Een mechanische waterontharder daarentegen spoelt op vaste tijdstippen.
- Model waterontharder: de nieuwere modellen zijn over het algemeen vrij zuinig en verbruiken heel wat minder zout dan de oudere generatie’s waterontharders. Het kan voor een optimaal zoutverbruik dus handig zijn om een nieuwe waterontharder te laten installeren.
- …
Waterontharder zout bijvullen? Op onze webshop vind je een aanbod aan zoutsoorten om je toestel zelf bij te vullen. Maar je kan ook een vakman inschakelen, die je toestel voorziet van een grondig onderhoud en het zout bijvult. Is je toestel aan vervanging toe of is je verbruik enorm hoog? Dan is een nieuwe ontharder misschien aangewezen. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.
Waterontharder zout prijs
Voor waterontharder zout bedraagt de prijs gemiddeld 10 à 20 euro per zak van 25 kg. De precieze prijs voor onthardingszout voor de waterontharder is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals het type zout, het merk, …
TIP: je kan verschillende merken en soorten regeneratiezout vinden en vergelijken in onze webshop. Daarnaast kan je vaak ook regeneratiezout kopen bij een waterontharder installateur wanneer deze langskomt voor onderhoud of om een nieuwe waterontharder te plaatsen. Deze plaatst het zout meteen in je toestel. Ontvang advies en prijzen op maat via onze offerteservice.
TIP: druk de kosten met een elektronische waterontharder
Mechanische waterontharders werken met een tijdschakelaar die op vaste tijdstippen regenereert. Daardoor regenereert zo’n toestel ook wanneer het nog niet nodig is. Het resultaat is een hoger water- en zoutverbruik, wat zowel voor je portemonnee als het milieu nadelig is.
Wil je de kosten voor water- en zoutverbruik drukken? Dan kies je best voor een elektronische waterverzachter. Die regenereert volgens de verbruikte hoeveelheid water, dus enkel wanneer het nodig is. Vergelijk offertes van installateurs via de offerteservice.
Onder de foto ontdek je de verschillende soorten regeneratiezout en aandachtspunten bij de aankoop:
Soorten zout waterontharder
Er bestaan 3 verschillende samenstellingen van zout voor je waterontharder. Een kort overzicht:
-
Ingedampt zout
Ingedampt zout is de meest zuivere en effectieve soort regeneratiezout. Het gewonnen zout wordt ingedampt en bevat tussen de 99,6% en 99,99% natriumchloride. Het wordt onder vacuüm tot tabletten geperst. Het voordeel is dat deze zouttabletten voor waterontharders hard blijven en hun vorm behouden. Zo blijft het water in de ontharder vrij circuleren en ontstaat er geen zoutpap. Bij andere vormen van regeneratiezout kan dat wel gebeuren.
→ Gewonnen uit ondergrondse mijnen en verkrijgbaar als zouttabletten
-
Zeezout
Zeezout bevat 85% natriumchloride, maar zit qua onzuiverheden tussen ingedampt zout en rotszout in. Het vervuilt dus minder dan rotszout, maar meer dan ingedampt zout.
→ Gewonnen door zeewater te verdampen in de zon en verkrijgbaar in kristallen of korrels
-
Rotszout
Rotszout is een natuurlijk mineraal. De korrels zijn vrij onbewerkt en bevatten 99% natriumchloride. Rotszoutkorrels zijn effectief, maar ze bevatten meer onzuiverheden. Het gevolg is dat je bij dit type zout je waterontharder vaker moet reinigen.
→ Gewonnen uit de bodem en verkrijgbaar in korrels
Conclusie: welk zout voor waterontharder kopen?
Dat hangt af van het type waterontharder en de werking (handmatig, halfautomatisch of automatisch). Wil je een zoutpap in je waterontharder vermijden? Dan is ingedampt zout in tabletvorm de beste keuze. Enkele bekende merken zijn Axal, Isifix, Soft-sel, …
Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Daarvoor schakel je best een waterontharder installateur in. Die geeft je graag advies als hij het onderhoud van je waterontharder of de plaatsing van je nieuw toestel combineert met het bijvullen van zout. Vind een vakman in de buurt. Ga je liever zelf aan de slag? In de webshop vind je een breed aanbod aan zout en kan je soorten vergelijken.
Waterontharder zout kopen: waarop letten?
Wil je waterontharder zout kopen zodat je waterontharder optimaal kan blijven regenereren, dan zijn er enkele aandachtspunten waar je best oplet bij je keuze. We zetten er hieronder enkele op een rijtje:
- Koop waterontharder zout dat voldoet aan de Europese norm: als je regeneratiezout voor je waterontharder koopt, let je er best op dat het zout voldoet aan de Europese norm EN973 type A. Zout met die norm heeft een optimale zuiverheidsgraad.
- Koop vacuüm geperst zout in ronde vorm: je kiest best voor ingedampt zout voor de ontharder. Dat is zout dat vacuüm geperst is. Het is ook aangeraden om zout te kopen met een ronde vorm, zodat het aan alle kanten even snel kan oplossen. Zo vermijd je een zoutpap en dus ook verstoppingen.
- Meng geen verschillende types zout: elk type waterontharder zout heeft z’n eigen eigenschappen en samenstelling. Daarom meng je best geen verschillende soorten onthardingszout in de waterontharder.
TIP: om zeker te zijn van de beste keuze schakel je best een waterontharder specialist in: