Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste waterontharder 2024

Het aanbod aan ontharders is groot, maar wat is nu voor jou de beste waterontharder? Die keuze hangt grotendeels af van je woonsituatie, budget, waterverbruik en je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel ontdek je de belangrijkste factoren om waterontharders te vergelijken (capaciteit, prijs, onthardingssysteem, …) in 2024 en de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

 

Wat is de beste waterontharder op vlak van…

1. Capaciteit
2. Verbruik
3. Prijs
4. Onthardingssysteem
5. Aansturing
CONCLUSIE: beste waterontharder voor thuis

Waterontharder laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend installateurs via onze gratis offerteservice.

 

1. Beste waterontharder qua capaciteit

De capaciteit van je waterontharder is 1 van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Hierbij gaat het om de hoeveelheid water die de ontharder kan opslaan. Maar hoeveel capaciteit heb je eigenlijk nodig en is meer altijd beter? De meest aangewezen capaciteit hangt af van:

 • Waterhardheid: hoe zachter het leidingwater, hoe trager de ionenwisselaar van je waterontharder verzadigd raakt. Heeft het water in jouw regio een grotere hardheid? Dan zal je een waterontharder met een grotere capaciteit nodig hebben.
 • Hoeveelheid water: doorgaans kan je kiezen tussen waterontharders met een capaciteit die varieert tussen 7 à 20 liter. Voor de meeste huishoudens van 2 à 5 personen is een capaciteit van zo’n 10 liter meer dan voldoende (bij een gemiddelde waterhardheid van 8 dH).
 • Ideale regeneratie intervaltijd: raakt de ionenwisselaar in je waterontharder verzadigd? Dan is een spoeling met zout water nodig. De tijd tussen deze spoelingen heet de regeneratie intervaltijd en is van groot belang voor het waterverbruik van de ontharder. Idealiter is de capaciteit zó op je waterverbruik en de waterhardheid afgesteld dat deze om de 6 à 7 dagen moet spoelen.

 

Hoe maak ik de juiste keuze?
Vraag advies aan een ervaren waterontharder installateur.

Een ervaren waterontharder installateur kan een goede inschatting maken van de meest aangewezen capaciteit op basis van je waterverbruik en de plaatselijke waterhardheid. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van professionele waterontharder installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

2. Beste waterontharder qua verbruik

beste waterontharder

Heb je het over het verbruik van een waterontharder? Dan komen hier 2 factoren bij kijken: stroom en zout. Kies in ieder geval voor een nieuwe generatie waterontharder. Zo’n model moet je maar 1 à 2 keer per jaar bijvullen met zout. Verder zijn er ook verschillen qua zout- en stroomverbruik tussen waterontharder merken, capaciteiten, … Zuinige waterontharders zijn o.a. verkrijgbaar van merken als Delta, Whirlpool, Honeywell, …

 

Hoe maak ik de juiste keuze?
Kies een waterontharder van de nieuwste generatie.

De beste waterontharder is altijd een nieuwe generatie waterontharder. Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Vergelijk dan verschillende toestellen en hun verbruik. Je kan eenvoudig de eigenschappen van meerdere waterontharders naast elkaar leggen door verschillende installateurs te contacteren via onze gratis offerteservice.

 

3. Beste waterontharder qua prijs

De prijs voor een waterontharder kan sterk variëren. Voor een huishouden met een gemiddeld waterverbruik kost een professionele waterontharder met zout € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Een systeem zonder zout kost gemiddeld € 30 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Let wel: de werking van deze ontharders is een stuk minder effectief dan systemen met zout. Hieronder een overzicht van de richtprijzen:

Type waterontharderGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
WATERONTHARDER MET ZOUT
Elektrische waterontharder€ 1.600 - 2.000
Mechanische waterontharder€ 1.000 - 1.400
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 - 150
Waterontharder met C02-injectie€ 1.400 - 1.900
Waterontharder met zinken anode€ 500 - 1.400

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen op basis van kwaliteit, merk, … Ook variëren tarieven van installateur tot installateur. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe maak ik de juiste keuze?
Staar je niet blind op de prijs alleen en vergelijk offertes.

Een goedkope waterontharder is niet automatisch de beste keuze. De waterontharder prijs weeg je best af tegen andere factoren. Voor een goed resultaat en optimale besparing is het bv. belangrijk dat je het juiste type waterontharder met de juiste capaciteit kiest, aangepast aan je situatie. Het type en de capaciteit heeft echter een invloed op de prijs.

TIP: een waterontharder installateur kan je het best adviseren over de beste waterontharder voor jouw situatie en bijhorende prijs. Je vraagt wel best offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je hun voorstellen gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

4. Beste waterontharder qua onthardingssysteem

Waterontharders werken met óf zonder zout. Je kiest best voor een onthardingssysteem met zout, aangezien waterontharders zonder zout de kalk niet uit het water halen. Het blijft dan rondzweven in het water. Ontharders met zout hebben een ionenwisselaar die met harskorrels hard water omzet in zacht water. Hierbij worden magnesium- en kalkionen verwisseld met natriumionen. Verder zijn er meerdere versies van waterontharders met zout waartussen je kan kiezen. Een overzicht:

 • Compacte of duo waterontharder: bij een compacte ontharder zitten het zoutvat en de ionenwisselaar samen in 1 behuizing. Heb je een grotere capaciteit nodig? Dan kies je beter voor een duo waterontharder. Dan plaatst een installateur de ionenwisselaar apart naast de rest van de ontharder.
 • Simplex of duplex waterontharder: waar een simplex ontharder over 1 ionenwisselaar beschikt, heeft een duplex systeem er 2. Dit maakt het mogelijk om tijdens spoelingen nog altijd van zacht water te genieten.
 • Met of zonder hardheidsregelaar: meestal hebben waterontharders wel een hardheidsregelaar, maar dit is geen garantie. Hiermee stel je de hardheid van je water naar eigen voorkeur in.
 • Droog of nat zoutvat: voor het regeneratieproces van de ontharder wordt water toegevoegd aan het zoutreservoir. Met dit mengsel van water en zout spoel je vervolgens de ionenwisselaar. Het verschil tussen een droog en nat zoutvat ligt in de hoeveelheid aanwezig water direct na regeneratie. Bij droge vaten is nauwelijks sprake van water na regeneratie, waar bij natte vaten meteen water wordt toegevoegd.

 

Hoe maak ik de juiste keuze?
Plaats een waterontharder met zout.

Waterontharders met zout werken beter dan systemen zonder zout. Ze zijn iets duurder, maar ook veel betrouwbaarder en doeltreffender. Welk type waterontharder met zout je kiest, laat je best uitzoeken door een waterontharder installateur. Hij kan je advies geven op basis van jouw woonsituatie. Vergelijk vrijblijvend vakmensen in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

5. Beste waterontharder qua aansturing

Ten slotte heb je de keuze uit ontharders met een elektronisch of mechanisch aansturingssysteem. Doorgaans zijn elektronische systemen zuiniger, aangezien deze volumegestuurd werken. Spoelingen gebeuren enkel als de ionenwisselaar verzadigd is. Zo ga je zuiniger om met water, energie en regeneratiezout. Wel hou je best rekening met elektriciteitskosten van dit type toestel.

Bij mechanische aansturingssystemen gebeuren de spoelingen op een vast tijdstip. Ze zijn daarom vooral aangewezen als je waterverbruik erg regelmatig is. Is je waterverbruik onregelmatig (vaak op vakantie, veel gasten over de vloer, …)? Dan is de kans groot dat je mechanische ontharder onnodig veel spoelt.

 

Hoe maak ik de juiste keuze?
Hou rekening met je waterverbruik.

Is je waterverbruik variabel, dan kies je best een elektronische waterontharder. Het regenereren verloopt dan gecontroleerder, waardoor je meer zout en energie bespaart. Op die manier verdien je de meerprijs van dit soort waterontharder al snel terug. Is je waterverbruik stabiel, dan kan je ook een mechanische waterontharder kiezen.

TIP: om zeker te zijn van de juiste keuze schakel je best een professionele waterontharder installateur in. Die doet een wateranalyse, analyseert je waterverbruik, … en stelt op basis daarvan de beste waterontharder voor jou voor. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat.

 

 

de beste waterontharder

CONCLUSIE: wat is de beste waterontharder voor thuis in 2024?

Welke waterontharder kies je best? Dat hangt vooral af van je persoonlijke woonsituatie, budget, … Om het meest geschikte toestel voor jouw situatie te kiezen, kan je best meerdere waterontharders vergelijken op vlak van:

 • Capaciteit: in de Benelux is een capaciteit van 10 liter doorgaans voldoende. Echter is dit wel afhankelijk van je waterverbruik en zullen grootgebruikers een hogere capaciteit nodig hebben. Vraag advies aan een installateur voor een waterontharder met de juiste capaciteit.
 • Verbruik: kies altijd voor een nieuwe generatie waterontharder, aangezien je deze maar 1 à 2 keer per jaar moet bijvullen met zout.
 • Prijs: ook al zijn systemen met zout iets duurder, zijn en blijven ze de beste keuze. Reken hierbij op een gemiddelde waterontharder prijs van € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Onthardingssysteem: doorgaans kies je altijd voor een onthardingssysteem op basis van zout. Hierbij ben je zeker van een correcte werking en blijven kalk en magnesium niet in het water zweven.
 • Aansturing: elektronische aansturingssystemen zijn volumegestuurd en dus flexibeler en zuiniger. Mechanische systemen zijn alleen aan te raden als je waterverbruik erg regelmatig is.

TIP: wil je zeker zijn van de beste waterontharder? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij verschillende waterontharder installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen qua capaciteit, aansturing, … vergelijken. Je kan gratis meerdere specialisten contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen