Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder magneet

Hard leidingwater kost je jaarlijks veel geld: hogere stookkosten, kortere levensduur van je huishoudelijke apparaten, hoger verbruik van zeepproducten, … Veel mensen kiezen dus een waterontharder magneet als budgetvriendelijke oplossing. Maar werkt zo’n magnetische waterontharder wel echt? En wat is het verschil met een traditionele ontkalker op basis van zout?

Ga snel naar:
Eigenschappen kalk magneet
Prijs waterontharder magneet
Alternatief: waterontharder met zout
Waarom installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Een waterontharder magneet: onzin of niet?

Voor alle duidelijkheid: in tegenstelling tot een waterontharder met zout haalt een magneet geen kalk uit je water. Wat doet zo’n apparaat dan wel? Met een elektromagnetisch veld voorkomt het dat calcium- en magnesiumdeeltjes kunnen samenklitten. Zo stromen die deeltjes mee met je leidingwater in plaats van zich af te zetten op je leidingen, huishoudelijke apparaten, …

BELANGRIJK: die uitleg klinkt mooi, maar werkt een waterontharder magneet dan? Er zijn tot de dag van vandaag nog geen wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van antikalk magneten bewijzen. Kortom, wil je zeker zijn van zacht water en de positieve effecten ervan? Dan is en blijft een waterontharder met zout de beste keuze. Ontvang gratis advies!

waterontharder magneet

 

Eigenschappen kalk magneet

Ondanks een gebrek aan bewijs dat het systeem ook echt werkt, is een antikalk magneet toch erg populair. Waarom blijven zulke apparaten verkopen als zoete broodjes? Dat heeft vooral te maken met de volgende eigenschappen:

 • Erg goedkoop: water ontkalken met een magneet kost veel minder dan met een toestel op basis van zout. Kalk magneten zijn al verkrijgbaar vanaf 30 euro (incl. btw). Voor de duurste systemen betaal je tot 500 euro (incl. btw).
 • Makkelijk te plaatsen: om een anti kalk magneet te installeren, heb je geen vakspecialist nodig. Je bevestigt zo’n toestel namelijk zelf rond je waterleiding. En dat kost je maar een paar minuten.
 • Geen onderhoud: een waterontharder met zout moet je jaarlijks laten onderhouden, het liefst door een gecertificeerde plaatser. Bij een waterontkalker magneet is zo’n jaarlijkse check niet nodig. Sterker nog, je hebt geen omkijken meer naar de waterontharder magneet als deze eenmaal is bevestigd.
 • Geen elektriciteit nodig: kies je voor een elektrische waterontharder op basis van zout? Dan moet je ook nog rekening houden met het stroomverbruik van zo’n toestel. Bij een ontkalking magneet is dat niet zo. Zo’n apparaat creëert zijn elektromagnetisch veld zonder elektriciteit.
 • Geschikt voor alle leidingen: je kan zo’n kalk magneet plaatsen in elke woning. Elke soort waterleiding is namelijk geschikt. Er zijn dus geen specifieke aandachtspunten of valkuilen bij de installatie. Dat is bij een toestel met zout wél het geval (afvoer naar de riolering, stopcontact, …).

 

LET OP:  een kalk magneet is niet de beste keuze!

Klinkt een anti kalk magneet je als muziek in de oren? Hou er dan rekening mee dat er 1 groot nadeel tegenover staat. Zo’n magneet verwijdert de kalk namelijk niet echt uit je water en de werking is ook niet bewezen. Kortom, je kan alleen zeker zijn van een efficiënte werking en 100% kalkvrij water met een waterontharder op basis van zout.

Wel zeker zijn van 100% zacht water? Laat je dan zeker informeren over de mogelijkheden van een waterontharder met zout. Een installateur vertelt je graag meer over de werking, de installatie, de kosten, … Vergelijk offertes voor een toestel met zout!

 

Prijs waterontharder magneet

Een magnetische waterontharder is de goedkoopste oplossing op de markt. De kostprijs ligt gemiddeld tussen 30 à 500 euro (incl. btw). De precieze kostprijs hangt vooral af van het merk, het type en de sterkte van de magneet in kwestie.

Interesse in een kalk magneet? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop!

Alternatief: waterontharder met zout

Wil je de kalk écht uit je leidingwater halen? Dan is een waterontharder met zout zeker de meest efficiënte oplossing. Met een harscilinder zet zo’n apparaat de calcium- en magnesiumionen om in natriumionen. Is het hars verzadigd met kalk? Dan is een spoeling met zout nodig (regeneratie). Kortom, met zo’n ontharder ben je 100% zeker van zacht leidingwater en alle voordelen ervan. Je kan kiezen uit 2 typen:

 1. Mechanische waterontharder: dit type werkt niet op elektriciteit, maar op basis van waterdruk. Daardoor gebeuren de spoelingen met zout water op vaste tijdstippen, zonder rekening te houden met het waterverbruik. Zo’n mechanisch toestel is daarom vooral een goede keuze als je waterverbruik tijdens het hele jaar stabiel blijft.
 2. Elektronische waterontharder: bij dit type gebeurt de regeneratie met zout water op basis van het verbruikte watervolume. Zo vermijd je onnodige spoelingen met zout en bespaar je dus regeneratiezout én water. Echter verbruikt zo’n installatie dus wel stroom. Een elektrisch toestel is vooral slim als je waterverbruik variabeler is (regelmatig op reis, vaak gasten over de vloer, …).

BELANGRIJK: wil je meerdere waterontharders met zout vergelijken? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere professionele installateurs in je buurt!

 

antikalk magneet of met zout

Waarom installateur inschakelen?

Twijfel je nog tussen een waterontkalker magneet of een waterontharder met zout? Laat dan zeker eens een gecertificeerde installateur langskomen. Zo krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden, de voor- en nadelen van beide apparaten en de prijzen. Dankzij de expertise van zo’n installateur kan je daarnaast rekenen op…

 • Advies op maat: een expert analyseert je waterhardheid en stelt dan de beste oplossing voor. Bovendien kiest hij ook de ideale locatie voor je waterontharder, welke capaciteit je nodig hebt voor je waterverbruik, … Zo maak je de juiste keuzes om je water te ontkalken.
 • Professionele installatie: na het bepalen van de meest geschikte locatie sluit een vakspecialist je waterontharder binnen een paar uur aan. Hij installeert bv. een bypass, sluit het toestel aan op de afvoer, … In een mum van tijd geniet je van 100% zacht water.
 • Kwalitatieve toestellen: een installateur werkt alleen met hoogwaardige merken. Zo ben je zeker van een optimale ontkalking, een lange levensduur, beperkt onderhoud, …
 • Goede service-na-verkoop: bij de meeste waterontharders krijg je een uitstekende garantieregeling. Is er binnen die periode iets mis met je toestel? Dan komt je installateur dat snel en kosteloos verhelpen. Ook voor het jaarlijkse onderhoud van je apparaat kan je natuurlijk bij je expert terecht.

Op zoek naar gecertificeerde installateurs in je buurt? Die vind je snel via de offerteservice van Solvari. Na een paar werkdagen nemen 2 à 3 experts al contact met je op. Start je aanvraag hier!

 

FAQ waterontharder magneet

Heb je nog vragen over waterontharders met magneten, en of deze echt werken? Een professionele installateur kan al de mythes over zo’n kalk magneet ontkrachten. Ook vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Bestaan er nog andere ontkalkers zonder zout?
  Zeker, een waterontharder magneet is niet de enige ontkalker zonder zout. Er zijn ook nog systemen met een CO2-injectie in je leidingwater, met een patroon vol polyfosfaatzouten, met een actieve zinkanode, … De werking van deze systemen is ook aangetoond, in tegenstelling tot die van antikalk magneten.


 • Is een antikalk magneet het proberen waard?
  Wil je toch een waterontkalker magneet kopen? Ga dan voor 1 van de goedkopere modellen. Zo besteed je niet te veel geld aan een toestel dat misschien helemaal geen effect heeft. Heb je last van erg hard leidingwater? Bespaar jezelf dan de moeite en kies meteen voor een toestel op basis van zout. Dat is en blijft de beste garantie voor zacht leidingwater.


 • Wat zeggen consumentenorganisaties over magnetische ontkalking?
  Zowel Test-Aankoop als de Consumentenbond zijn het eens over antikalk magneten. Het zijn geen echte waterontharders aangezien ze de kalk niet uit je water halen. Ze werken daardoor minder efficiënt. Volgens beide organisaties is een toestel met zout de enige goede manier om je water 100% te ontharden.


 • Kan ik zelf een kalk magneet testen?
  Absoluut, er zijn verschillende tests op de markt om te kijken of magnetische ontkalking echt werkt of niet. Je kan dus zelf de proef op de som nemen. Je zal echter zien dat de waterhardheid met een kalk magneet hetzelfde zal blijven.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen