Waterontharder test
Je kan op verschillende manieren testen of je een waterontharder nodig hebt. Met deze testen bepaal je de waterhardheid. Een waterontharder zorgt ervoor dat je huishoudapparaten langer meegaan.
Waterontharder test: technieken
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. De ene techniek is al wat nauwkeuriger dan de andere. Er is de eenvoudige zeeptest.
Daarnaast kan je ook testen uitvoeren met een teststrook. Tenslotte is er de druppeltest. En als je echt zekerheid wil, kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf. Hieronder ontdek je hoe de verschillende tests uitvoert.
1) Zeeptest
Dit is zowat het eenvoudigste testje om te bepalen of jouw water hard is of niet. Het is makkelijk, maar niet erg nauwkeurig. Toch kan deze test aanwijzingen geven. Neem een potje bij de hand en vul het met maximum 2 cl water. Voeg daaraan een paar druppels groene zeep toe. Schud het potje grondig heen en weer. Doe het potje terug open. Is er heel wat schuim aanwezig? Dan is dit een indicatie dat je leidingwater zacht is. Schuimt het helemaal niet? Dan is je water eerder hard.
Doe de test nog een keer: voeg nogmaals een paar druppels groene zeep toe aan het water. Schud opnieuw. Is er nog altijd geen schuim aanwezig? Dan mag je ervan uitgaan dat je water hard is. Nogmaals, dit is slechts een indicatie. Wil je een nauwkeuriger resultaat? Dan doe je best één van onderstaande tests.
2) Teststrook
Er bestaan teststroken waarmee je de hardheid van het water kan meten. Deze strips zijn eenvoudig te verkrijgen. Er zijn heel wat webshops waar je deze stroken kan kopen. Je houdt de strook enkele seconden in het water. Na een minuut bekijk je de kleur van de strook. Ga na op de verpakking met welke hardheid dit overeenkomt. In Nederland wordt de hardheid van het water uitgedrukt in Duitse Hardheid (°DH). De gemiddelde hardheid van het leidingwater in Nederland bedraagt 8 °DH. Gebruik onderstaande tabel om te ontdekken of jouw leidingwater hard is.
- 0 – 4 dH: zeer zacht water.
- 4 – 8 dH: zacht water.
- 8 – 12 dH: gemiddeld water.
- 12 – 18 dH: vrij hard water.
- > 18 dH: hard water.
3) Druppeltest
Met een druppeltest kan je meten of je een waterontharder nodig hebt. Een dergelijk setje is vlot verkrijgbaar in verschillende webshops. Hiermee kan je makkelijk de exacte hardheid van het water vaststellen. Hiervoor vul je het bijgeleverde testbuisje met water. Hierbij voeg je één druppel testvloeistof toe. Daarna schudt je het testbuisje. Herhaal dit tot de kleur van het testwater groen is. Tel goed hoeveel druppels je toegevoegd hebt. Het is dit aantal druppels die de hardheid van het water zal bepalen. Via de bijhorende handleiding kan je op die manier bepalen welke hoeveelheid druppels overeenkomt met de corresponderende waterhardheid.
4) Gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf
Ten slotte kan je ook bij je lokale drinkwaterbedrijf opvragen wat de hardheid van het water in je gemeente is. Zo weet je meteen hoe hard het water werkelijk is.
Hoe het testresultaat interpreteren?
Heeft je water een hardheid vanaf 12 °dH? Dan is het zeker aan te raden om maatregelen te nemen om je water te verzachten. De beste oplossing hiervoor is het plaatsen van een waterontharder. Een waterontharder zet hard water om in zacht water (waterontharding) en helpt om kalk te verwijderen in je leidingen, op je sanitair, op huishoudapparaten… Daardoor gaan je huishoudapparaten veel langer mee en werken ze efficiënter. Verder kan je ook efficiënter verwarmen omdat er geen kalk op je cv-leidingen zit en is zachter water ook beter voor je huid en haar. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.