Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder CO2: werking, kosten, ...

Een waterontharder is een effectieve manier om hard leidingwater te verzachten. Er zijn verschillende soorten apparaten beschikbaar, waaronder de CO2 waterontharder. In dit artikel ontdek je hoe deze waterontharder werkt en of dit apparaat geschikt is voor jouw situatie.

Ga snel naar:
Werking waterontharder met CO2
Kosten van een CO2 waterontharder
Belangrijke aandachtspunten
Interessante alternatieven

 

 

Waarom kiezen voor een CO2 waterontharder?

Een waterontharder met CO2 lost de kalk op in het water met een CO2-injectie. Het apparaat injecteert een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water. Hierdoor ontstaat een chemische reactie, waardoor de kalk in het water oplost en zich niet op je leidingen afzet. Een CO2 waterontharder heeft heel wat voordelen:

  • Effectieve werking: minder kalkaanslag betekent een betere werking en langere levensduur van je huishoudelijke apparaten.
  • Duurzaam alternatief: dit soort waterontharder werkt zonder zout of chemicaliën, wat beter is voor het milieu.
  • Eenvoudig systeem: het apparaat is makkelijk te installeren en heeft weinig onderhoud nodig. Een specialist kan dit snel en efficiënt voor je doen.
  • Minder onderhoud: een waterontharder met CO2-injectie is niet goedkoop, maar je hebt achteraf amper onderhoudskosten. Je moet ook niet meerdere keren per jaar zout bijvullen.

Wil je een CO2 waterontharder of een andere ontharder laten plaatsen? Bekijk alle mogelijke opties met een erkende specialist en vergelijk eenvoudig meerdere offertes. Ontvang nu meerdere offertes via onze offertedienst.

CO2 waterontharder

 

Werking van een waterontharder met CO2

Een CO2 waterontharder is ideaal in vele situaties: bij je thuis, in de horeca of op kantoor. Maar hoe werkt zo’n waterontharder op basis van CO2? Het werkingsmechanisme is relatief eenvoudig:

  1. CO2-injectie

    Een waterontharder met CO2-injectie is eenvoudig gezegd een gascilinder met koolstofdioxide die je aan je waterleiding aansluit. Wanneer je het apparaat correct laat installeren, stroomt je water door de ontharder en wordt er een kleine hoeveelheid CO2 aan je water toegevoegd.

  2. Chemische reactie

    De CO2-injectie verwijdert de kalk niet uit het water, maar voorkomt dat het zich kan hechten. CO2 reageert met de kalkdeeltjes en zet deze om in oplosbare calcium- en magnesiumcarbonaat. Strikt gezien onthardt het toestel je water niet, maar je bent wel verlost van de kalkaanslag.

  3. Geen kalkaanslag

    Hoewel het water niet volledig kalkvrij is, blijft het wel gezond en smaakt het beter. Daarnaast blijven je leidingen, kranen en apparaten vrij van kalkaanslag. Hierdoor verleng je de levensduur van je installaties en heb je minder last van die vervelende kalksmaak.

 

Kosten van een CO2 waterontharder

De prijs van een waterontharder varieert volgens het merk, type en capaciteit. Maar hoeveel kost het zoutvrije alternatief? Je betaalt iets meer voor de aankoop van een waterontharder met C02, maar je bespaart wel op de onderhoudskosten. Over het algemeen kan je rekenen op deze kosten:

Verschillende kosten Richtprijs (excl. btw)
Aanschafprijs (incl. plaatsing)€ 900 à 2.500
Onderhoudskosten€ 20 à 30

Wil je een concreet prijsvoorstel voor een waterontharder? Een ervaren installateur geeft je alle informatie over de werking en plaatsing van een CO2-waterontharder. Start je aanvraag hier.

 

waterontharder CO2

 

Belangrijke aandachtspunten

Zijn er nog specifieke zaken die je moet weten over een waterontharder met CO2-injectie? We sommen nog een aantal interessante zaken op:

  • Optimale afstelling: zorg altijd voor een waterontharder die geschikt is voor je waterverbruik en waterhardheid. Woon je in een regio met zeer hard water? Dan moet je extra investeren in een apparaat. Een specialist kan de waterhardheid meten en geeft je advies op maat over de waterontharders.
  • Plaatsing: een installateur helpt je de beste plek bepalen voor je waterontharder te plaatsen. Als het niet mogelijk is om het apparaat te plaatsen waar de waterleiding het huis binnenkomt, zoekt de installateur de best mogelijke oplossing.
  • Onderhoud: een waterontharder op basis van CO2 heeft weinig onderhoud nodig, maar het kan geen kwaad om af en toe je apparaat eens te controleren. Je kan de injectoren en kleppen eens reinigen en je vervangt meestal na 1 jaar de CO2-cilinder. Sommige firma’s bieden onderhoudscontracten aan voor een regelmatige controle of vervanging van je gascilinder.
  • Merk: er zijn heel wat kwalitatieve merken op de markt. Voor welk merk je best kiest, hangt af van de beschikbare ruimte, het waterverbruik en gewenste functionaliteiten zoals een digitale watermeter, drinkwaterzuivering, …

 

BELANGRIJK: contacteer een ervaren specialist!

Is een waterontharder met CO2 de juiste keuze? Een specialist komt graag bij jou op bezoek om te kijken welke waterverzachter jij het best laat plaatsen. Zo vergelijk je ook meerdere merken en mogelijkheden vooraleer je een beslissing neemt. Neem contact op met een ervaren installateur en maak een doordachte keuze.

 

Interessante alternatieven

Is een CO2 waterontharder de beste keuze of niet? Naast dit een CO2 ontkalker kan je natuurlijk ook kiezen voor een klassieke waterontharder op basis van zout. We maken even de vergelijking:

 

1. Waterontharder met zout

Waterontharders met zout werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Deze apparaten hebben een harscilinder waarin zich harskorrels bevinden. Het zijn deze harskorrels die hard water omzetten in zacht water. Bij deze apparaten krijg je wel degelijk zacht water. Dat doen ze door de kalk- en magnesiumionen uit het harde water te filteren en te wisselen met natriumionen. Na verloop van tijd raakt de harscilinder verzadigd met kalk en moet die gespoeld worden met zout. Dit proces, dat we regeneratie noemen, kan volumegestuurd of tijdgestuurd gebeuren met een elektronische of mechanische waterontharder.

BELANGRIJK: alleen waterontharders met zout verwijderen de kalk daadwerkelijk uit het water. Hierdoor blijven deze apparaten de meest betrouwbare keuze voor echt zacht water.

 

2. Waterontharder zonder zout

Een ontharder met CO2 werkt zonder zout en haalt geen kalk uit het water. Het water blijft dus even hard, maar de kalkaanslag verdwijnt wel. Aan de hand van een specifiek proces vermijd je dat de magnesium- en calciumionen een verbinding aangaan. Hier zijn nog enkele waterontharders zonder zout:

  • Magnetische waterverzachter: deze waterontharders wekken een magnetisch veld op. Die magnetische werking zorgt ervoor dat de kalk in het water kristalliseert. Daardoor zet het zich niet af op de leidingen, maar stroomt het gewoon mee met het water.
  • Ontharder met polyfosfaten: in deze waterontharder stroomt het leidingwater door een patroon met polyfosfaatzouten. Komen die in contact met koud water? Dan mengen ze zich met het magnesium en calcium in het water zodat deze zich niet op de leidingen, kranen of apparaten kunnen afzetten.
  • Ontharder met zinken anode: dit type kun je eenvoudig in de waterleiding laten monteren en bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. Een elektrochemische reactie tussen de zinkanode en de metalen behuizing zorgt ervoor dat bepaalde stoffen in het water, zoals kalk, zich rond het vrijgekomen zinkion hechten. De samenstelling van het water verandert hier dus ook niet.

Kies de geschikte waterontharder voor jouw woning! Neem contact op met een specialist en ontvang persoonlijk advies. Zo laat je de beste waterontharder op een correcte manier plaatsen:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen