Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk verwijderen badkamer

Je badkamer is een plek die gevoelig is voor kalkaanslag. Kranen, douche, toilet, tegels… kunnen allemaal kalkplekken vertonen wanneer de waterhardheid in je woning te hoog is. Hoe kan je dit hardnekkige probleem nu het beste aanpakken? In dit artikel geven we je de beste tips om kalk in je badkamer te verwijderen en vertellen we je hoe je het in de toekomst ook makkelijk kan voorkomen.

Ga snel naar:
Zelf kalkaanslag in badkamer verwijderen
Hoe definitief kalk verwijderen in badkamer?
Badkamer kalk verwijderen: kosten
Waarom vertrouwen op een expert?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Kalkaanslag in de badkamer: welke gevolgen?

Kalkaanslag ontstaat doordat calcium en magnesium in het water elkaar aantrekken en samen kalksteen vormen. Die kalksteen zet zich af op je leidingen. Omdat badkamers een hoog waterverbruik hebben, zijn deze ruimtes erg gevoelig voor kalkvorming. Het is belangrijk om de kalk tijdig te verwijderen, omdat het zowel zichtbare als niet-zichtbare schade in je badkamer veroorzaakt:

  • Zichtbare schade: er zijn een aantal duidelijke tekenen die wijzen op kalkaanslag in je badkamer. Zo kunnen je badkamertegels verkleuren, wordt het glas van je douchedeur minder transparant, komt water moeilijker door de kraan of douchekop, kan je kalkplekken zien verschijnen… Zichtbare schade kan je vaak zelf verwijderen.
  • Niet-zichtbare schade: als er veel kalk in je water zit, ontstaat er ook schade die je niet meteen kan waarnemen. Kalk kan zich bv. aan de binnenkant van leidingen, kranen, douches… vasthechten. Daardoor raken je kranen na verloop van tijd verstopt. Deze schade kan je enkel herstellen door de onderliggende oorzaak aan te pakken met een waterontharder.

kalk verwijderen badkamer

 

Hoe kalk verwijderen in de badkamer?

Kalk verwijderen kan met verschillende middelen. Dat kunnen producten zijn die je thuis hebt staan zoals azijn en wasverzachter, maar je kan ook speciale antikalk-producten kopen. Doorgaans breng je eerst het middel aan op de aangetaste plekken en spoel je dit nadien grondig af met warm water. Hieronder vind je nog enkele specifieke tips om kalk te verwijderen in je douche, op je kraan of tegels:

  • Kalk van douchedeur verwijderen: om hardnekkige kalkaanslag op je douchedeur efficiënt te verwijderen, heb je een keukenrol en een antikalkmiddel nodig. Doe wat van het middel op enkele vellen keukenrol en plak deze tegen de douchedeur of -wanden. Tot slot nog even laten weken en grondig afspoelen.
  • Kalk van douchekop verwijderen: om kalk te verwijderen van je douchekop, koppel je je douchekop het best los. Dan vul je een zakje of emmer met het ontkalkingsmiddel en laat je de douchekop hierin weken. Spoel de douchekop nog even af en hang hem terug in je douche.
  • Kalk van badkamertegels verwijderen: kalkaanslag verwijderen op je tegels kan door ontkalker bij warm water te gieten en hiermee over de tegels te gaan. Ideaal als ontkalker voor je tegels zijn schoonmaakazijn of wasverzachter. Nadien kan je de tegels nog schoonmaken met warm water.
  • Kalk van kraan verwijderen: kalk op je kraan pak je aan door een doek of enkele vellen keukenrol te doordrenken met het antikalkmiddel en ze rond je kraan te wikkelen. Dit laat je een tijdje intrekken voor je de doeken eraf haalt en de kraan afspoelt met water.

 

Professioneel kalk verwijderen in de badkamer? Pak de oorzaak aan!

Verwijder je zelf kalk op je douchekop, tegels, kraan, …? Dan is het probleem slechts tijdelijk en deels opgelost. Er zit namelijk nog altijd kalk in je water en dat veroorzaakt ook niet-zichtbare schade. Je leidingen en kranen kunnen zo verstopt raken, waardoor ze niet meer (optimaal) werken. Het gevolg? Rendementsverlies en een hogere energierekening.

TIP: haal kalk uit je water met een waterontharder. De enige manier om ook niet-zichtbare schade op te lossen én kalkaanslag in de toekomst te vermijden, is het gebruik van een waterontharder. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over waterontharders.

 

Kalk definitief verwijderen in de badkamer = waterontharder

Om kalkvorming te voorkomen is een waterontharder de efficiëntste oplossing. Waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling: ze vervangen calcium- en magnesiumionen door natriumionen. Zo halen ze kalk uit het water en vermijden ze dat het zich op je leidingen kan zetten. We kunnen de waterontharders onderverdelen in 2 grote categorieën:

 

1. Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk en spoelt tijdsgestuurd. Dat betekent dat deze waterontharder na een tijdje automatisch de harskorrels zal spoelen, ongeacht het waterverbruik. Dat kan leiden tot onnodige verspilling van water en zout. Daartegenover staat wel dat je bespaart op energiekosten, aangezien dit toestel geen elektriciteit verbruikt.

Wanneer geschikt? Mechanische waterverzachters zijn de beste keuze wanneer het waterverbruik in je woning vrij stabiel is.

Prijs: gemiddeld 1.000 à 1.400 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 

2. Elektronische waterontharder

Deze waterontharders werken op basis van elektriciteit. De harsfilters worden hierbij volumegestuurd gespoeld. Het toestel registreert dus je waterverbruik en zal op basis daarvan bepalen wanneer een spoeling aan de orde is. Daardoor is er minder verspilling van water en zout.

Wanneer geschikt? Elektronische waterontharders zijn aangeraden als je waterverbruik variabel is. Dat kan zijn door je leefritme, omdat je vaak weg van huis bent of omdat je vaak gasten op bezoek hebt.

Prijs: gemiddeld 1.600 à 2.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 

Welke waterontharder kiezen?

Welke waterontharder de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren zoals het waterverbruik van je huishouden, de functie van het toestel, je budget… Daarom vraag je voor de aanschaf van een waterontharder best offertes aan bij meerdere installateurs. Zij geven je advies op maat van jouw persoonlijke situatie. En jij kan dan makkelijk de verschillende prijzen en adviezen vergelijken.

Ontvang gratis advies op maat! Via onze offerteservice brengen we je in contact met enkele experts in jouw regio. Zo vind jij zeker de beste vakman voor jouw klus. Start je aanvraag hier.

 

Kalk badkamer verwijderen: kosten

Hoeveel het je zal kosten om kalk in je badkamer aan te pakken, hangt af van de gekozen oplossing. Wil je definitief komaf maken met kalkaanslag in je badkamer? Dan kies je best voor ontkalking met een waterontharder. In onderstaande tabel geven we richtprijzen van de verschillende types waterontharders:

Type ontkalkerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

LET OP: de prijzen in de bovenstaande tabel zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar wat een waterontharder jou exact zal kosten? Vergelijk dan zeker meerdere prijsvoorstellen van installateurs in jouw buurt. Vul het offerteformulier in.

 

kalkaanslag badkamer

 

Waarom een waterontharder installateur inschakelen?

Er zijn enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt bij de plaatsing van je waterontharder. Denk maar aan de locatie van de waterontharder, de afstemming van de capaciteit op je waterverbruik en waterhardheid, het formaat van je waterontharder… Daarom is het een goed idee om een beroep te doen op een professionele installateur. Zo ben je zeker van:

  • Advies op maat: een installateur verkent jouw situatie en geeft je op basis daarvan advies. Zo weet jij welk type waterontharder je het best neemt, waar je het kan plaatsen, welke capaciteit je nodig hebt…
  • Correcte & snelle plaatsing: een installateur weet waar hij rekening mee moet houden bij de plaatsing van een waterontharder. Zo ben jij zeker van een optimale installatie en werking van je toestel. Bovendien kan een vakman een waterontharder ook vrij snel installeren.
  • Garantie bij schade: kies je ervoor om zelf je toestel te installeren en loopt er daarbij toch iets mis? Dan heb je geen garantie voor die schade en moet je zelf de kosten dragen. Dat is niet het geval wanneer je je toestel laat installeren door een vakman.
  • Kwalitatieve materialen: werk je samen met een waterontharder expert? Dan ben je zeker van een hoogwaardige waterontharder. Daarnaast kiest een vakman ook enkel een bypass, flexibele slangen, een drukregelaar… van hoge kwaliteit.

 

CONCLUSIE: het loont om een installateur in te schakelen!

Er zijn dus tal van voordelen verbonden aan een samenwerking met een installateur. Niet alleen financieel gezien is het interessant, maar ook voor de meest optimale plaatsing en werking van je toestel. Om nog meer kosten te besparen, vergelijk je best ook offertes van meerdere installateurs. Zo kan je prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken.

Offertes vergelijken = geld besparen. Vul het offerteformulier in en ontvang meerdere voorstellen van installateurs in jouw buurt. Zo vind je ongetwijfeld de meest geschikte vakman voor de installatie van jouw waterontharder. Start je aanvraag via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen