Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk verwijderen kraan

Heb je last van kalkaanslag in je woning? Dan is de hardheid van je leidingwater te hoog. Het is een probleem waar veel huishoudens mee te maken krijgen. Hoe kan je kalk verwijderen op je kraan, douchekop, aanrecht, …? Of pak je het probleem beter bij de oorzaak aan met een waterontharder? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Hoe kalk op je kraan verwijderen?
Kalk op kraan verwijderen met waterontharder
Waterontharder prijs
Voordelen van waterontharder installateur
Vraag hier vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kalk op je kraan voorkomen?

Kalk ontstaat door een mix van magnesium en calcium. Deze stoffen lossen zich normaal op in water. Maar wanneer het water verdampt, vormen ze kalkaanslag op je kraan. Het is belangrijk om kalk te voorkomen omdat het toch enkele vervelende gevolgen met zich meebrengt:

 • Onverzorgde uitstraling: heb je te veel kalk in je leidingwater? Dan zal je na verloop van tijd kalkaanslag zien op je kranen en douchekop, maar ook je tegels verkleuren en het glas van de douchedeur wordt minder transparant.
 • Verminderde werking van je kraan: kalk veroorzaakt ook schade die je niet meteen kan zien. De kalkaanslag kan zich namelijk aan de binnenkant van je leidingen en kranen vasthechten, waardoor ze verstopt kunnen raken.
 • Meer kosten door schoonmaakmiddelen: als je last hebt van kalkaanslag moet je je kraan regelmatiger en grondiger schoonmaken. Hierdoor moet je steeds opnieuw agressieve schoonmaakmiddelen aankopen.

Hoe kan ik definitief kalk op mijn kranen voorkomen? Als er eenmaal kalkaanslag op je kranen zit, blijf je continu schrobben en poetsen. Daarom is het beter om kalk te voorkomen. De enige manier om definitief af te rekenen met kalkaanslag is een waterontharder. Graag offertes van verschillende installateurs vergelijken? Start hier je aanvraag!

kalk verwijderen kraan

 

Hoe kalk op je kraan verwijderen?

Op een kraan kan al snel kalkaanslag ontstaan. Maar hoe moet je kalk verwijderen? Gelukkig zijn er een aantal middeltjes om je hierbij te helpen. Hieronder vind je een handig stappenplan:

 • Kies de juiste producten: niet elk product is geschikt voor elke kraan. Wil je bijvoorbeeld kalk verwijderen van een koperen of zwarte kraan? Gebruik dan geen azijn, maar een schoonmaakmiddel met citroenzuur. Je kan wel azijn gebruiken op kranen van chroom, maar nooit pure azijn.
 • Product aanbrengen: wanneer je een product hebt gekozen kan je het aanbrengen met een doek of enkele vellen keukenrol. Als je doek of keukenrol niet blijft hangen, kan je een aantal elastiekjes gebruiken om het goed vast te maken.
 • Product laten inwerken: daarna laat je het product goed inwerken. Afhankelijk van welk middel je gebruikt, varieert de inwerktijd. Sommige producten hebben maar een paar minuten nodig en andere laat je eerder een paar uur inwerken.
 • Oppervlak schoonmaken: zodra je product is ingewerkt, kan je je doek of keukenrol verwijderen en de kraan goed schoonmaken. Dat doe je dan met een zachte doek of een sponsje. Met een harde borstel riskeer je dat je je kraan beschadigt.
 • Herhalen indien nodig: als de kalkaanslag nog niet helemaal verdwenen is, kan je het hele proces herhalen tot alle vlekken weg zijn.

 

Wil je kalk definitief verwijderen? Pak de oorzaak aan!

Kalk is een probleem dat steeds terugkomt. Heb je dus last van kalk op je kraan, dan zal je het steeds regelmatiger en grondiger moeten schoonmaken. En zo pak je het probleem niet bij de bron aan. De enige manier om definitief kalk te verwijderen is met een waterontharder. Lees hieronder meer over waterontharders.

Wil je graag offertes van waterontharder installateurs vergelijken?  Start dan hier je aanvraag!

 

Kalk op kraan verwijderen met waterontharder

Wil je kalkaanslag op je kraan definitief verwijderen? Dan is een waterontharder de meest efficiënte optie. Waterontharders vervangen het calcium en magnesium die de kalk veroorzaken namelijk met natrium. Op die manier zijn je leidingen opnieuw gezuiverd. Er zijn 2 belangrijke types waterontharders:

 

1. Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk en spoelt regelmatig. Dat betekent dat de installatie ongeacht je waterverbruik na een tijdje automatisch zal spoelen. Hierdoor kan je onnodig zout en water verspillen. Maar je bespaart wel op energiekosten, aangezien een mechanische waterontharder geen elektriciteit verbruikt. Deze waterontharder plaats je idealiter wanneer je waterverbruik stabiel is.

 

2. Elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op basis van elektriciteit en volumegestuurd. De installatie registreert namelijk je waterverbruik en zal alleen spoelen wanneer dat nodig is. Daardoor verspil je minder water en zout. Elektronische waterontharders passen het beste in een huishouden met een variabel waterverbruik, bv. omdat je vaak weg bent van huis of met enige regelmaat bezoek ontvangt.

TIP: om de beste waterontharder te kiezen voor jouw specifieke situatie vraag je altijd advies aan een vakman. Vraag hier gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij installateurs bij jou in de buurt.

 

Waterontharder prijs

Gemiddeld mag je rekenen op € 1.000 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing) voor een nieuwe waterontharder. Natuurlijk is de exacte prijs afhankelijk van het merk, de aansturing, de capaciteit… Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Type waterontharderGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.500
Elektronische waterontharder€ 1. 600 à 2.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag gerichte offertes ontvangen? Vraag dan een aantal voorstellen aan installateurs in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 

kalk kraan verwijderen waterontharder

 

Voordelen van een waterontharder installateur

Met een waterontharder heb je de beste garantie dat de kalk op je kraan definitief wegblijft. Toch moet je op een aantal zaken letten. Waar plaats je de waterontharder en hoe groot moet die zijn? Welke capaciteit heb je nodig? Hiermee kan een erkende vakman je helpen. Nog even een paar voordelen van zo’n vakman:

 • Advies op maat: niet elke waterontharder is geschikt voor elk huishouden. Een erkende installateur gaat op zoek naar de beste waterontharder voor jouw specifieke situatie.
 • Snelle & correcte plaatsing: een vakman heeft ervaring met de plaatsing van waterontharders en weet dus precies waar hij mee bezig is. Zo ben jij zeker van een optimale installatie en werking van je toestel.
 • Garantie bij schade: als je kiest voor een erkende installateur kan je rekenen op garantie bij schade. Beslis je om zelf je waterontharder te installeren? Dan draai jij op voor de kosten als er iets fout loopt.
 • Kwalitatieve toestellen: met een vakman ben je zeker van een kwalitatief toestel. Daarnaast werkt een vakman ook met hoogwaardig materiaal en plaatst hij je toestel met de grootste zorg.

 

Conclusie: voorkom kalkaanslag met een waterontharder!

Kalkaanslag is een hardnekkig probleem. Je kan ervoor kiezen om kalkaanslag op je kraan zelf te verwijderen. Maar je kan ook voor een oplossing op lange termijn gaan met een waterontharder. Op die manier ben je zeker dat de kalkaanslag niet meer terugkomt.

TIP: wil je graag prijsvoorstellen van installateurs in jouw buurt vergelijken? Vul dan het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen