Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk verwijderen tegels

Heb je hard leidingwater? Dan blijft er kalk in je cv-leidingen en huishoudelijke apparaten hangen, met hogere energiekosten als gevolg. Ook ziet kalkaanslag er onverzorgd uit. Zo komt het veel voor op de tegels in je badkamer en keuken. Hoe kan je kalk op je tegels verwijderen? En beter nog, hoe voorkom je die kalkaanslag? Dit én meer ontdek je in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe kalk van tegels verwijderen?
Kalk op tegels verwijderen met waterontharder
Waterontharder: gemiddelde prijs
Waterontharder kopen: 6 tips
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoe ontstaat kalkaanslag op je tegels?

Kalkaanslag is eigenlijk een mix van magnesiumzouten en calciumcarbonaat. Hoe harder je leidingwater, hoe hoger de concentratie van deze mineralen. En als je leidingwater verdampt, blijven ze dan achter op je kraanwerk, aanrecht én je badkamer- en keukentegels. Zulke kalkvlekken zien er natuurlijk niet zo mooi uit, zeker op donkere tegels.

Wil je kalk van je tegels verwijderen? Dan ontdek je verder in dit artikel een handig stappenplan. Let op, dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Wil je kalkaanslag op je tegels voorgoed voorkomen? Dan lees je verderop meer over de voordelen van een waterontharder.

kalk verwijderen tegels

 

Hoe kalk van tegels verwijderen?

Doffe kalkvlekken in je keuken en badkamer zijn een echte doorn in het oog. Gelukkig kan je die vaak zelf wegpoetsen met warm water, een scheutje schoonmaakazijn, groene zeep of een professionele ontkalker. De werkwijze hangt onder andere af van de hardnekkigheid van de kalkaanslag. In de meeste gevallen ga je als volgt te werk:

 

STAP 1 = kies het meest geschikte product

Wil je kalk verwijderen van natuursteen tegels? Kalkaanslag verwijderen van zwarte tegels of beige tegels? Hoe hardnekkig zijn de kalkvlekken? Het is belangrijk om een product te gebruiken op maat van jouw keuken- of badkamertegels. Zo zijn agressieve schoonmaakmiddelen niet aan te raden bij zwarte tegels. Dan kies je eerder voor een lauw sopje van water en schoonmaakazijn. Eventueel kan je ook nog de meest hardnekkige kalkresten verwijderen met groene zeep en een schuursponsje.

 

STAP 2 = breng het product aan en laat het inwerken

Als je het product met een zachte doek of een plantenspuit op de tegels hebt aangebracht, laat je het middel even inwerken. Bij een sopje met schoonmaakazijn is bv. een inwerktijd van 15 à 30 minuten voldoende. Hoe hardnekkiger de kalkvlekken, hoe langer het product moet inwerken.

 

STAP 3 = maak je tegels schoon met een doek

Na het inwerken is het tijd om je tegels grondig schoon te maken met een licht vochtige doek en eventueel na te spoelen met warm water. In de meeste gevallen is de kalkaanslag op je tegels na deze behandeling verdwenen en glanzen ze weer als vanouds.

 

STAP 4 = herhaal dit proces (indien nodig)

Bij erg hardnekkige kalkvlekken is het niet uitgesloten dat er na 1 grondige poetsbeurt nog steeds kalkresten achterblijven op je tegels. In dat geval kan je de behandeling nog een keer herhalen.

 

Poetsen beu? Pak de oorzaak van de kalkaanslag op je tegels aan!

Het goede nieuws is dat je kalkaanslag op je tegels zelf kan verwijderen. Het slechte nieuws? De kalk komt vanzelf weer terug. Zolang er kalk in je leidingwater zit, zal je tegels regelmatig moeten schoonmaken. Als je geen zin meer hebt in dat poetswerk, dan is het beter om een waterontharder te installeren. Verderop in dit artikel lees je er alles over!

Interesse in een waterontharder voor jouw woning? Via Solvari kom je vrijblijvend in contact met gespecialiseerde installateurs in je buurt voor gratis advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

 

Kalk op tegels verwijderen met waterontharder

Door kalkaanslag te verwijderen van je tegels pak je natuurlijk de onderliggende oorzaak niet aan: de hardheid van je leidingwater. Na verloop van tijd zullen de kalkvlekken dus zeker terugkeren. Wil je niet wekelijks aan de slag? Dan investeer je beter in een waterontharder met zout. Zo’n toestel zet je harde water effectief om in zacht water. Je kan kiezen tussen 2 types:

 

1. Mechanische waterontharder met zout

Een waterontharder met zout zorgt voor zacht water door de calcium- en magnesiumionen in te wisselen voor natriumionen. Dat gebeurt via een cilinder met harsfilters. Na een tijdje is dan een spoeling met zout water nodig om kalk weg te spoelen (regeneratie). Bij dit mechanische type gebeurt die regeneratie op vaste tijdstippen, ongeacht het volume onthard leidingwater.

Een goede keuze als… je waterverbruik regelmatig is, je extra stroomkosten wil vermijden, …

 

2. Elektronische waterontharder met zout

Ook dit elektronische toestel verandert hard water naar zacht water door die wisseling van ionen. Het verschil? In tegenstelling tot een mechanische ontharder op waterdruk gebeurt het spoelen met zout water hier volumegestuurd in plaats van tijdgestuurd. De regeneratie start dus pas na een bepaald volume onthard leidingwater. Zo bespaar je op je water- én je zoutverbruik.

Een goede keuze als… je waterverbruik variabel is (regelmatig gasten over de vloer, vaak van huis weg, …).

 

Welke waterontharder kies ik?

Sowieso kies je voor een toestel dat werkt met zout. Er bestaan bv. ook magnetische ontharders zonder zout, maar hun doeltreffendheid is niet bewezen. Kies je voor een mechanisch of elektronisch toestel met zout? Dit hangt vooral af van jouw verbruik, de installatie-mogelijkheden en je budget.

Advies op maat nodig? Een gespecialiseerde installateur komt bij je langs, analyseert jouw situatie en stelt dan het beste toestel voor. Zo ben je zeker van de juiste ontharder voor een eerlijke prijs. Ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 experts!

 

Waterontharder: gemiddelde kostprijs

De kostprijs van een waterontharder met zout hangt vooral af van het type (mechanisch of elektronisch). Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals de capaciteit van het toestel, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Gemiddeld mag je per type toestel rekenen op de volgende prijzen:

Soort waterontharderGemiddelde prijs
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een totaalprijs voor jouw waterontharder? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde kosten en kan je ook merken, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van installateurs in je buurt!

 

kalk tegels verwijderen waterontharder

 

Waterontharder kopen: 6 tips!

Wil je voor eens en altijd hardnekkige kalk verwijderen van je tegels? Dan is een waterontharder een uitstekende investering. Maar welk toestel koop je nu? We geven je alvast 6 tips om rekening mee te houden voor je een waterontharder aanschaft:

 

 1. Kies voor een toestel met zout

  Online kom je ook waterontharders zonder zout tegen (bv. magneten). Zulke toestellen halen echter de kalk niet echt uit je leidingwater. Daardoor is hun efficiëntie veel minder bewezen. Kortom, wil je 100% zeker zijn van zacht water en dus kalkvrije tegels in je woning? Dan ga je altijd voor een waterontharder met zout.

 2. Zorg voor de juiste capaciteit

  Werk je samen met een ervaren installateur? Goed idee, die stemt namelijk de capaciteit van je toestel af op je waterverbruik en de waterhardheid in jouw woonplaats. Als de capaciteit te laag is, zullen de harskorrels namelijk te snel verzadigd raken. Een capaciteit op maat is dus cruciaal voor een optimale en zuinige werking van je waterontharder.

 3. Koop een toestel van een betrouwbaar merk

  Er zijn verschillende kwalitatieve merken van waterontharders op de markt: Minimax, Delta, Aquacell, … Er is niet zoiets als het ‘beste merk’, maar het blijft belangrijk om voor een bekende fabrikant te kiezen met kwalitatieve producten. Je betaalt misschien een iets hoger aankoopbedrag, maar je bent wel zeker van een optimale werking voor de langere termijn.

 4. Let op de beschikbare ruimte

  Idealiter plaats je een waterontharder op de plek waar de hoofdwaterleiding je woning binnenkomt. Meestal is dat de garage, kelder of berging. Heb je daar niet genoeg ruimte? Dan is het interessant om uit te kijken naar een kleine waterontharder. Zo’n toestel kan je door het compacte design ook plaatsen in een gang- of keukenkast, onder de gootsteen, …

 5. Hoe rekening met het verbruik van het toestel

  Let ook zeker op het verbruik van verschillende waterontharders. Zo verbruik je met een elektronisch toestel natuurlijk stroom, maar je bespaart wel op je zout- en waterverbruik. Ga met je gekozen installateur dus zeker na welk toestel het voordeligst is qua verbruik op lange termijn.

 6. Denk aan het vereiste onderhoud

  Veel installateurs bieden ook een onderhoudscontract voor je toestel aan. Vaak is dat interessanter dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Want sowieso vergt een waterontharder idealiter een jaarlijks onderhoud (zout bijvullen, onderdelen tijdig vervangen, …). Vraag dus zeker naar de voorwaarden bij je gekozen installateur.

De juiste waterontharder kopen? Met een waterontharder ben je niet alleen voorgoed af van kalkaanslag op je tegels, maar bespaar je ook energiekosten, verhoog je de levensduur van je huishoudelijke toestellen, … Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere gespecialiseerde installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen