Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk verwijderen douche

Kalk in de douche is een hardnekkig probleem waar veel huishoudens mee te maken krijgen. In dit artikel lees je wat kalkaanslag veroorzaakt, hoe je zelf kalk kan verwijderen uit de douche en welke duurzame oplossing er bestaat tegen kalkaanslag in de douche.

Ga snel naar:
Hoe zelf kalk verwijderen uit de douche?
Kalk in de douche: oorzaak + oplossing
Prijs kalk verwijderen in de douche
Zelf kalk verwijderen of waterontharder?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is kalk en hoe ontstaat het?

Water bevat van nature calcium en magnesium in opgeloste vorm. Wanneer je water verwarmt, veranderen de opgeloste calcium- en magnesiumionen in de vaste stoffen calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Deze vaste stoffen hechten zich aan verwarmingselementen, douchewanden, kranen, … en slaan zo neer als kalkaanslag.

Vooral hard water bevat veel calcium en magnesium. Woon je in een gemeente met een hoge waterhardheid? Dan heb je meer en sneller kans op kalkaanslag in de douche, kranen, wasmachine…

kalk douchekop

 

 

Hoe zelf kalk verwijderen uit de douche?

De douche is één van de plaatsen waar vaak kalkaanslag voorkomt. Je ziet het op de douchekraan, de douchekop, de douchewand en de douchedeur. Gelukkig zijn er een paar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die kalk verwijderen uit de badkamer en douche:

 • Azijn: met azijn kan je eenvoudig kalk verwijderen uit de douche. Bespuit de te behandelen oppervlakken met verdunde azijn, laat het even inwerken en wrijf dan alles schoon.
 • Wasverzachter: ook wasverzachter is een handig middeltje om kalk te verwijderen. Voeg een half dopje wasverzachter bij een halve emmer warm water en wrijf hiermee de douchewand, douchekraan, … in. Laat even inwerken en spoel goed na met warm water.
 • Karnemelk: ook met karnemelk kan je kalkplekken behandelen. Drenk hiervoor een theedoek in karnemelk, breng de doek aan op de gewenste plaats en laat een nachtje inwerken. Daarna zou de je kalk moeten kunnen wegspoelen.

LET OP: naast deze huishoudelijke middeltjes vind je in de winkel nog talloze antikalkproducten die kalkaanslag aanpakken. Helaas kunnen deze middelen niet voorkomen dat de kalk terugkeert in de douche.

 

Definitief kalk verwijderen uit de douche? Pak de oorzaak aan!

Met de bovenstaande middeltjes kan je tijdelijk kalk verwijderen uit je douche en badkamer. Pak je de oorzaak van die kalkvorming niet aan? Dan keert de kalk na verloop van tijd gewoon terug. De oorzaak is het harde water dat door je leidingen en kranen stroomt. De enige manier om definitief af te rekenen met kalkaanslag in de douche is je water zacht maken. Dat doe je door een waterontharder te laten installeren (meer info hieronder).

TIP: een waterontharder installateur geeft je gericht advies en informeert je over de mogelijkheden voor een waterontharder op maat van jouw situatie. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aan via onze offertepagina.

 

Kalk in de douche: oorzaak + oplossing

Hard water zorgt onvermijdelijk voor kalkaanslag in je douche. Gelukkig kan je met een waterontharder doeltreffend je hard water omtoveren in zacht water. Zo pak je de oorzaak van de kalkaanslag aan en ben je definitief verlost van dat poetswerk in je douche. Je kan kiezen voor 1 van deze 2 types waterontharders:

 

1. Elektronische waterontharder

Het meest geplaatste type waterontharder is een elektronische waterontharder. Zo’n waterontharder is uitgerust met een harscilinder die magnesium- en calciumionen wisselt met natriumionen. Zo wordt hard water zacht gemaakt. Je kiest het best voor een elektronische waterverzachter wanneer je een variabel waterverbruik hebt en een toestel wil dat je kan instellen naar wens.

Prijs: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Mechanische waterontharder

Het principe van een mechanische waterontharder is hetzelfde als dat van een elektronische waterverzachter. Waar zit dan het verschil? Een mechanische waterverzachter werkt niet op stroom, maar haalt zijn energie uit waterdruk uit de leidingen. Daarnaast gebeurt de regeneratie (= spoeling met zout) op vaste tijdstippen in plaats van op basis van je verbruik. Daarom wordt dit type waterontharder enkel aangeraden bij een stabiel waterverbruik.

Prijs: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: vergelijk voorstellen van meerdere installateurs!

KIes je nu best voor een elektronische of mechanische waterverzachter? En wat is de meest aangewezen capaciteit op maat van jouw waterverbruik? Om een doordachte keuze te maken, vraag je best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je gericht hun adviezen, prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken.

Gratis offertes aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Prijs kalk verwijderen uit de douche

Wil je kalk verwijderen uit de douche met praktische DIY-middeltjes? Het goedkoopste product heb je al voor minder dan 1 euro. Wil je echter voorkomen dat kalk terugkeert? Dan moet je de oorzaak aanpakken: hard water zacht maken. En dat kan alleen met een waterontharder. Een overzicht van de 2 meest geïnstalleerde waterontharders en hun prijzen:

Type waterontharderGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400

TIP: een professionele installateur geeft je met plezier advies over de beste waterontharder voor jouw situatie. Prijsvoorstellen kunnen echter verschillen van installateur tot installateur. Vraag daarom altijd offertes op bij meerdere installateurs. Start je aanvraag hier!

 

kalk verwijderen douche

 

Zelf kalk verwijderen of waterontharder?

Wanneer je kalkaanslag opmerkt in de douche, kan je er niet omheen: je zal de aanslag eerst zelf moeten verwijderen. Maar wat doe je in de toekomst? Ga je steeds zelf aan de slag of laat je het werk liever over aan een waterontharder? Beide opties en hun voor- en nadelen op een rij:

 

OPTIE 1: zelf kalk verwijderen

 • Goedkoop: je kan goedkoop kalk verwijderen uit de douche met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.
 • Tijdrovend: de klus is meestal niet in 5 minuten geklaard. Daarnaast is kalkaanslag in de douche een terugkerend fenomeen. Om de zoveel tijd zal je opnieuw moeten schrobben om de kalk te verwijderen.
 • Arbeidsintensief: hoe mooi het ook klinkt dat je enkel nog even moet naspoelen als je een antikalkproduct hebt laten inwerken, de realiteit is vaak anders. Meestal komt er nog heel wat schrobben bij kijken om de kalkaanslag echt volledig weg te krijgen.
 • Lokaal: je verwijdert alleen de kalkaanslag op de plaatsen die je effectief behandelt. Kalk komt echter niet alleen in de douche voor, maar ook in leidingen, op keukenkranen, in je koffiezetapparaat of wasmachine, … Je moet al deze plekken dan ook apart gaan behandelen.

 

OPTIE 2: waterontharder plaatsen

 • Bespaart geld: een waterontharder verlengt de levensduur van je douchekraan en douchekop. Je zal ze dus minder vaak moeten vervangen. Dit geldt trouwens niet alleen voor je douche, maar voor al je leidingen, kranen en huishoudapparaten die water verbruiken.
 • Bespaart tijd: kalk verwijderen uit de douche of een andere plaats doe je niet in een paar minuten. Dankzij een waterontharder zal je veel minder moeten schrobben op je kranen, douchewand, …
 • Milieuvriendelijk: met een waterontharder hoef je niet meer aan de slag met agressieve en chemische kalkverwijderaars die allesbehalve ecologisch verantwoord zijn.
 • Grotere investering: een waterontharder spaart je heel wat geld uit op lange termijn, maar je moet wel eerst een aanzienlijk bedrag investeren.
 • Regeneratiezout bijvullen: om de kalk en het magnesium uit de cilinder te verwijderen, wordt er regelmatig gespoeld met zout water (regeneratie). Dit zout moet je dan ook regelmatig bijvullen.
 • Jaarlijks onderhoud: om de kwaliteit van je water te garanderen en om de ontwikkeling van bacteriën te vermijden, heeft je waterontharder jaarlijks een onderhoud nodig.

 

CONCLUSIE: voorkom kalk met een waterontharder!

Kalk verwijderen uit de douche of op andere plaatsen is een klusje dat je zelf kan doen, maar daarmee pak je het probleem niet aan bij de oorzaak. Je gaat dus beter proactief te werk door een waterontharder te laten installeren die kalkaanslag voorkomt. Voor deze complexe klus roep je best de hulp in van een ervaren installateur. Zo ben je zeker dat je waterverzachter correct geïnstalleerd is en optimaal zal werken.

TIP: wil je graag advies en prijsvoorstellen op maat ontvangen van experts actief in jouw buurt? Vul dan onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen